8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Μπορεί να νομίζετε ότι ο σύντροφός σας, σας φροντίζει όμως στην ουσία σας καταπιέζει και υπάρχουν 8 σημάδια που το αποδεικνύουν. Θα τα μοιραστούμε μαζί σας.

Πολλές φορές οι άνθρωποι μπλέκουν σε αρρωστημένες σχέσεις. Όταν είσαι έξω από τον χορό και σου μιλάνε για τέτοιες σχέσεις σκέφτεσαι “μα καλά, χαζοί είναι; δεν το καταλαβαίνουν ότι τους καταπιέζει ή τους εκμεταλλεύεται;”. Το έχουμε πει κι εμείς.

Όμως μετά από προσωπικές εμπειρίες και λίγα βιβλία ψυχολογίας παραπάνω, διαπιστώσαμε ότι το να μπλέξεις με έναν χειριστικό, καταπιεστικό και κακοποιητικό άνθρωπο δεν έχει να κάνει με την δική σου ευφυϊα. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά πως να σε φέρουν στα μέτρα τους και να σε κάνουν να πιστέψεις ότι όλα είναι φυσιολογικά.

Δείτε ακόμα Σημάδια που προδίδουν ότι αυτός είναι ο ένας και μοναδικός!

Βρίσκουν ανθρώπους που είναι ανασφαλείς ή πολύ ευαίσθητοί και συναισθηματικοί ή μερικές φορές βρίσκουν ακόμη και δυναμικούς ανθρώπους που ο ερ@τας τους έκανε να χάσουν το μυαλό τους. Είναι έξυπνοι. Όσο περνάει ο καιρός καταφέρνουν να σε φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο τους εμπιστεύεσαι με κλειστά τα μάτια.

Κι όταν τους εμπιστευτείς πλήρως ξεκινούν και τα προβλήματα. Γιατί μέχρι τότε όλα είναι ονειρικά. Οπότε ξεκινούν να σε καταπιέζουν και να σε χειραγωγούν κι ενώ όλοι μπορεί να στο λένε εσύ δεν μπορείς να το αναγνωρίσεις. Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης και το Συναισθηματικός εκβιασμός : 6 σημάδια που τον μαρτυρούν.

Γι’ αυτό στο σημερινό μας άρθρο θα σου δείξουμε τα 8 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις την ουσιαστική φροντίδα με τον χειρισμό και την καταπίεση. Διαβάστε παρακάτω: 

Οι συμβιβασμοί γίνονται μόνο από σένα

Σε έναν καυγά έχεις πάντα άδικο. Εσύ ζητάς συγγνώμη, εσύ κάνεις υποχωρήσεις, εσύ φταις. Ακόμη και στην βόλτα πάντα περνάει το δικό του/της. Όταν εσύ προτείνεις να πάτε σινεμά εκείνη έχει όρεξη να πάει για καφέ. Κι αν εσύ φέρεις αντίρρηση εκείνος νευριάζει. Αυτό είναι καταπίεση.

Ένα ζευγάρι οφείλει να σέβεται τις επιθυμίες του άλλου. Σε έναν καυγά ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας κι αυτός που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Το να ζητάς συγγνώμη και να ξέρεις να αναγνωρίζεις τα λάθη σου είναι προτέρημα.

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Τα όρια της σχέσης είναι προβληματικά

Σε μία σχέση μπαίνουν όρια. Είναι όριο το να μην απατήσεις την σχέση σου εφόσον έχετε αποφασίσει να είστε μονογ@μικοί. Είναι όριο να βοηθάς στις δουλειές του σπιτιού και να μην τσακώνεστε μπροστά σε κόσμο και σε φίλους ακόμη κι αν είστε έξαλλοι. Όριο είναι να μην λέτε ψέματα ο ένας στον άλλον και να συζητάτε προτού μαλώσετε.

Αυτά είναι φυσιολογικά όρια που αν τα τηρήσετε θα έχετε μία υγιή σχέση. Υπάρχουν όμως και ζευγάρια που θέτουν παράλογα όρια ο ένας στον άλλον. “Δεν θα βγεις με τους φίλους σου χωρίς εμένα”, “είσαι κοπέλα, δε θα κυκλοφορείς μέχρι αργά έξω”, “δεν θα φορέσεις αυτή τη φούστα”, “δεν θα μιλάς με αυτόν τον ξάδερφο”.

Αυτά τα όρια δεν έχουν ως στόχο να προστατεύσουν την σχέση. Αυτά τα όρια καταπιέζουν το άλλο σου μισό και στην ουσία φέρνουν στην επιφάνεια τα δικά σου κόμπλεξ και τις δικές σου ανασφάλειες. Κι όσο κι αν σε δικαιολογεί ο άλλος δεν θα αργήσει να νιώσει καταπίεση.

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Υποτιμούν τα συναισθήματά σου

Σε μία σχέση θα κάνεις λάθη. Θα μαλώσεις, θα πεις βαριές κουβέντες. Όταν ο άλλος σε πλησιάζει για να σου εξηγήσει πως νιώθει κι εσύ δεν τον αφήνεις να ολοκληρώσει καλά καλά την πρότασή του, λέγοντάς του ότι το κάνει μεγάλο θέμα, είσαι λάθος.

Και είσαι λάθος και καταπιεστικός επειδή αυτό που για σένα μπορεί να μην είναι τίποτα, τον άλλον τον πλήγωσε. Το ότι έχεις διαφορετικά όρια σε αυτά που σε πληγώνουν δεν σημαίνει ότι ο άλλος τα παραλέει ή δεν αξίζει να ακουστεί από σένα. Οφείλεις να ζητάς συγγνώμη όταν ξεπερνάς τα όρια κάποιου άλλου ακόμη κι αν για σένα δεν ήταν τόσο σημαντικό.

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Σε υποχρεώνουν να κάνεις πράγματα “για το δικό σου καλό”.

Έρχεται το άλλο σου μισό και σου λέει ότι “δεν θες να φορέσεις αυτή τη γραβάτα γιατί δεν σου πάει” ή “αυτή η φούστα είναι πολύ προκλητική και δεν θες να σε παρενοχλήσει κάποιος ενώ είσαι έξω”. Αυτά τα σχόλια δεν γίνονται για το καλό σου. Αυτά τα σχόλια έχουν ως σκοπό να σε καταπιέσουν.

Θα φορέσεις όποια γραβάτα θες κι αν στην πραγματικότητα δεν ήθελες να την φορέσεις δεν θα την επέλεγες καν. Επίσης το άλλο σου μισό δεν ευαισθητοποιήθηκε ξαφνικά για τις σ3ξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βι@ασμούς. Αν ήταν όντως ευαισθητοποιημένος δεν θα σε έβαζε να αλλάξεις ρούχα αλλά θα προσπαθούσε να αλλάξει την κοινωνία.

Το πρόβλημά του είναι ότι σε θεωρεί κτήμα του και δεν θέλει κανένας άλλος να κοιτάξει ε@τικά και να θαυμάσει αυτό το κτήμα. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι ρούχα θα φορέσεις. Κι όποιος σου πει ότι αυτό είναι νορμάλ σε μία σχέση μάλλον δεν ξέρει τι εστί φυσιολογική και υγιής σχέση.

Δείτε ακόμα Η σχέση με τους γονείς δείχνει τι σχέση έχετε με τον σύντροφό σας

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Επεμβαίνει στην προσωπική σου ζωή

Έχεις προσωπική ζωή με τον σύντροφό σου. Όμως έχεις προσωπική ζωή και με την οικογένεια και τους φίλους σου. Ακόμη και παντρεμένη να είσαι η προσωπική σου ζωή με τις φίλες σου είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Όταν λοιπόν ο κολλητός θα έρθει και θα σου πει κάτι μυστικό εσύ δεν πρέπει να το πεις στην γυναίκα σου επειδή σε υποχρέωσε να το κάνεις.

Τέτοιοι άνθρωποι ψάχνουν το κινητό σου κρυφά ή απαιτούν από σένα να μάθουν τι λες με τον κολλητό ή την κολλητή σου επειδή δεν πιστεύουν ότι μιλάς με αυτούς. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι σημαντικό αγκάθι σε μία σχέση. Ακόμη κι όταν σε καταπιέζει να του πεις τι είπατε και τι κάνατε με την κολλητή είναι πρόβλημα. Δικαιούσαι να έχεις μυστικά από αυτόν.

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Σε υποτιμούν

Αποφασίζεις να βρεις δεύτερη δουλειά. Ένας άνθρωπος που σε νοιάζεται πραγματικά σου λέει ότι είναι δύσκολο αυτή την περίοδο να βρεις κάτι δεύτερο όταν πολλοί δεν έχουν ούτε το πρώτο, όμως παρόλα αυτά αξίζει να προσπαθήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο σε προετοιμάζει και παράλληλα σου δίνει θάρρος να συνεχίσεις. Ένας άνθρωπος που δεν νοιάζεται σου λέει να μην το προσπαθήσεις καν γιατί αποκλείεται να πετύχεις.

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Προσπαθούν να επέμβουν στις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους

Οι περισσότεροι κακοποιητικοί άνθρωποι σε θέλουν μόνο για τον εαυτό τους έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να σου ανοίξει τα μάτια κι επειδή ζηλεύουν οποιοδήποτε άλλον αγαπάς, ακόμη κι αν δεν τον αγαπάς με ερ@τικό τρόπο.

Έτσι όταν το άλλο σου μισό προσπαθήσει να σου βάλει λόγια για την κολλητή ή την αδερφή σου, εσύ μην επηρεαστείς. Ακόμη κι αν έχει δίκιο το άλλο σου μισό δεν έχει καμία δουλειά να σου δηλητηριάζει την ψυχή εκτός αν βλέπει εσένα να είσαι προβληματισμένη και στεναχωρημένη με την συμπεριφορά του.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση όμως σου λέει απλά να προσέχεις. Δεν σου απαγορεύει να την βλέπεις.

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

Νιώθετε μικροί

Σε μία σχέση δεν υπάρχει ο ισχυρός και ο αδύναμος. Αν νιώθετε αδύναμοι, πιο χαζοί από αυτόν και νιώθετε ότι εξαιτίας του είστε εδώ που είστε, καταφέρατε αυτά που καταφέρατε, συνήθως τέτοιες σχέσεις είναι κυριαρχικές και άκρως καταπιεστικές για εσάς.

8_σημάδια_φροντίδας_που_είναι_στην_πραγματικότητα_καταπιεστικά_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close