Συναισθηματικός εκβιασμός : 6 σημάδια που τον μαρτυρούν _

Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον συναισθηματικό εκβιασμό μέσα στις σχέσεις μας; Τα 6 σημάδια που τον μαρτυρούν.

Οι άνθρωποι έχουμε πέσει πολλές φορές θύματα συναισθηματικού εκβιασμού. Μερικοί από εμάς μπορεί να έχουμε εκβιάσει συναισθηματικά κάποιον, επειδή ήμασταν ανασφαλείς ή επειδή δεν χειριστήκαμε σωστά μία κατάσταση.

Δυστυχώς πολλές συμπεριφορές που θεωρούμε φυσιολογικές και μέσα στα όρια του θεμιτού είναι συμπεριφορές ανθρώπων που εκβιάζουν συναισθηματικά τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους.

Δείτε ακόμα Τι συμβαίνει όταν φεύγετε τελικά από μια τοξική σχέση

Όταν μαθαίνεις να εκβιάζεις συναισθηματικά τον άλλον για να κερδίσεις αυτό που θες ή πιστεύεις ότι μερικές συμπεριφορές είναι εντάξει να υπάρχουν ενώ στην πραγματικότητα σε εκβιάζουν συναισθηματικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες, να μπλέξεις σε κάποια τοξική σχέση.

Οι Τοξική οικογένεια  αποτελείτε από ανθρώπους που δεν ήξεραν να ξεχωρίζουν τον συναισθηματικό εκβιασμό εξαρχής. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος σας εκβιάζει συναισθηματικά ή εσείς ακόμη και άθελά σας εκβιάζετε κάποιον άλλον συναισθηματικά. Διαβάστε παρακάτω: 

Απαιτούν πράγματα από σένα.

Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε απαιτήσει το άλλο μας μισό να σβήσει ένα νούμερο κινητού από το τηλέφωνό του ή μας το έχουν κάνει. Αυτό θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό να γίνεται, αφού υπάρχει αποκλειστικότητα στη σχέση.

Το θέμα είναι όμως, ότι στην πραγματικότητα αυτό είναι μία τοξική συμπεριφορά με συναισθηματικό εκβιασμό . Μπορεί να υπάρχει αποκλειστικότητα στην σχέση, όμως το άλλο σου μισό δεν είναι κτήμα σου. Δεν μπορείς να απαιτείς να κάνει πράγματα που δεν θέλει απλά και μόνο επειδή έχεις ανασφάλειες εσύ.

Αν το άλλο σου μισό, έχει δώσει δικαιώματα με την συγκεκριμένη “επαφή” στο τηλέφωνό του, ακόμη κι αν του ζητήσεις να την σβήσει θα βρει άλλον τρόπο να μιλάει μαζί της.

Δείτε ακόμα Ζευγάρια : Λάθη που κάνουν και καταστρέφουν την σχέση τους

Κι αν δεν είναι αυτή η “επαφή” θα είναι κάποια άλλη. Αν από την άλλη δεν σου έχει δώσει κανένα δικαίωμα, δεν χρειάζεται να σου εξηγήσουμε για ποιον λόγο η συμπεριφορά σου είναι τοξική.

Συναισθηματικός_ εκβιασμός_ : 6 _σημάδια_ που _τον_ μαρτυρούν_

Συναισθηματικός εκβιασμός μέσα στην οικογένεια

Οι γονείς σου, αποφάσισαν ότι κάποιος που βγαίνεις δεν είναι σωστή συναναστροφή για σένα. Δεν σου εξήγησαν τον λόγο ή βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα χωρίς να τον γνωρίσουν πρώτα. Έτσι αποφασίζουν να σου απαγορεύσουν να τον βλέπεις.

Εσύ στην αρχή αντιδράς. Τους λες ότι είναι δική σου η ζωή και θα κάνεις παρέα με όποιον θέλεις. Όταν γυρνάς σπίτι όμως η πόρτα του σπιτιού είναι κλειδωμένη και σε προειδοποιούν ότι αν επαναληφθεί δε θα σου ανοίξουν. Κι εκεί αρχίζει ο συναισθηματικός εκβιασμός.

Όταν αγαπάς κάποιον είναι λογικό να ανησυχείς για τις παρέες του και την ζωή του. Όμως δεν μπορείς να κρίνεις τις παρέες του αν δεν τις έχεις γνωρίσει πρώτα. Αν πάλι οι παρέες του είναι όντως τόσο κακές, σίγουρα το να απαγορεύσεις στα παιδιά σου να βγαίνουν μαζί τους ή να τα απειλείς με κλειδώματα πόρτας δεν είναι λύση.

Συναισθηματικός_ εκβιασμός_ : 6 _σημάδια_ που _τον_ μαρτυρούν_

Δείτε ακόμα 8 συμπεριφορές που δείχνουν πως κάποιος σας παρενοχλεί

Συνήθως αυτά τα περιστατικά διαδραματίζονται ανάμεσα σε νέους ή έφηβους και τους γονείς τους. Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά έχουν διαμορφώσει προσωπικότητα και χαρακτήρα. Όταν λοιπόν εσύ τα εκβιάζεις συναισθηματικά με το έτσι θέλω να κάνουν πράγματα που θες εσύ, δείχνεις στα παιδιά ότι όσο κι αν μεγαλώσουν έχεις το δικαίωμα να τα εξουσιάζεις.

Αυτό δεν ισχύει. Αν θέλεις να προσέξεις τις παρέες του παιδιού σου, φρόντισε να είσαι δίπλα στο παιδί σου. Να είσαι σίγουρος ότι έχεις μάθει στο παιδί σου όλους τους πιθανούς κινδύνους και να είσαι σίγουρος ότι τους έχει κατανοήσει πλήρως.

Κι αν κάποια στιγμή το παιδί βγει από τον δρόμο του, η συζήτηση, η φιλική πάντα συζήτηση, είναι η λύση. Κι αν το παιδί αντιδρά ακόμη και στα φιλικά σου καλέσματα, τότε επισκεφθείτε μαζί έναν ψυχολόγο. Οι συναισθηματικοί  εκβιασμοί δεν είναι λύση και κάνουν το παιδί να νιώθει ότι πνίγεται. Σίγουρα λοιπόν θα αντιδράσει ακόμη χειρότερα.

σημάδια_για_να_αναγνωρίσετε_τον_συναισθηματικό_εκβιασμό_

Σε χειρίζονται συναισθηματικά

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολλοί στις μέρες. Οι χειριστικοί άνθρωποι συνήθως βρίσκουν ευαίσθητούς ανθρώπους ή καταφέρνουν να βρουν τα τρωτά σημεία σε κάθε άνθρωπο και στην συνέχεια, πατάνε πάνω σε αυτά τα τρωτά σημεία, σε εκβιάζουν συναισθηματικά και περνάει το δικό τους.

Οι χειριστικοί άνθρωποι θα σε απειλήσουν ότι θα δώσουν τέλος στην ζωή τους αν τους χωρίσεις. Θα κάνουν τα πάντα για να σε κάνουν να πιστέψεις ότι σου είναι απαραίτητοι. Ή θα κάνουν τα πάντα για να σου αποδείξουν ότι τους είσαι απαραίτητος. Έτσι σε εκθέτουν σε συναισθηματικό εκβιασμό.

Έτσι πατώντας πάνω σε ψυχολογικούς εκβιασμούς όπως “θα δώσω τέλος στην ζωή μου”, “τι θα κάνεις χωρίς εμένα; αφού σε όλα με έχεις ανάγκη”, “με αφήνεις τώρα που περνάω την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου” καταφέρνουν να σε κρατούν δίπλα τους παρά τη θέλησή σου.

Συναισθηματικός_ εκβιασμός_ : 6 _σημάδια_ που _τον_ μαρτυρούν_

Σε κατηγορούν για πράγματα που δεν έκανες

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τον άλλον για πράγματα που δεν έκανε με σκοπό να τον κάνουν να νιώσει άσχημα και να τον υποχρεώσουν να κάνει αυτό που θέλουν μόνο και μόνο για να τους αποδείξει ότι δεν έκανε αυτά για τα οποία τον κατηγορούν.

Για παράδειγμα, έχεις μπλέξει με κάποιον κακ@ποιητικό άντρα. Μπορεί να μην σε έχει χτυπήσει ποτέ. Όμως σε έχει ξεκόψει από τις παρέες σου, δεν σε αφήνει να φοράς αυτά που σου αρέσουν, δεν σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου και ζηλεύει υπερβολικά.

Συχνά τέτοιοι άνθρωποι δεν θέλουν οι γυναίκες τους να δουλεύουν γιατί η δουλειά σημαίνει χρήματα και τα χρήματα φέρνουν την ανεξαρτησία. Και φυσικά αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν οι γυναίκες τους να είναι ανεξάρτητες.

Δείτε ακόμα Ο φράχτης του θυμού: Η διδακτική ιστορία που όλοι πρέπει να διαβάσουμε

Ξεκινάει λοιπόν στην αρχή να σου λέει ότι δεν χρειάζεται να πιάσεις δουλειά γιατί αυτός σου παρέχει τα πάντα. “Θα σε έχω βασίλισσα”, “δε θα σου λείψει τίποτα” “εγώ θέλω το γυναικάκι μου να είναι όλη μέρα αραχτό και ‘γω να του τα δίνω όλα στο πιάτο”.

Και σκέφτεσαι “ααχ τι γλυκός, με προσέχει, δεν θέλει να κουράζομαι”. Όμως από ένα σημείο και μετά βαριέσαι και θες να πιάσεις δουλειά. Οι ατάκες που σου έλεγε τρία χρόνια πριν περί βασίλισσας δεν πιάνουν και με τα πολλά πιάνεις δουλειά.

Για να σε κάνουν να φύγεις από την δουλειά λοιπόν σε κατηγορούν για πράγματα που δεν έκανες. “Κοιμήθηκες με το αφεντικό σου, γι’ αυτό την πήρες την δουλειά.”, “είμαι σίγουρος ότι μέσα στην δουλειά όλο και με κάποιον φλερτάρεις”, “γιατί θες δουλειά αφού έχουμε χρήματα; μάλλον για να γνωρίσεις νέους άντρες”.

Δείτε ακόμα 11 στερεότυπα του παρελθόντος που ισχύουν και σήμερα

Έτσι στην προσπάθειά σου να του αποδείξεις ότι έχει άδικο και για να έρθει και πάλι η γαλήνη μέσα στο σπίτι, παρατάς την δουλειά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές φορές άνθρωποι που δεν είναι κακ@ποιητικοί έχουν παρόμοιες συμπεριφορές.

Δεν σε εμπιστεύονται, φτιάχνουν σενάρια με το μυαλό τους που τους κάνουν να ζηλεύουν μόνοι τους και αυτό είναι και πάλι ένας συναισθηματικός εκβιασμός.

Όταν για παράδειγμα ξέρεις ότι θα βγεις με τις φίλες σου για ένα ποτό χωρίς να είναι μπροστά και ξέρεις ότι θα σε παίρνει 100 τηλέφωνα, θα κρίνει το ντύσιμό σου και θα στο βγάλει ξινό δε θα θες να ξανά βγεις χωρίς αυτόν.

Δείτε ακόμα Όταν κάποιος σε προσβάλλει θέλει να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια που κουβαλάει στη ψυχή του

Δυστυχώς όταν είμαστε ερ@τευμένοι προτιμάμε να κάνουμε τέτοιες υποχωρήσεις και το θεωρούμε φυσιολογικό. Δεν είναι όμως. Ο ερ@τας βασίζεται και στην εμπιστοσύνη.

Και σίγουρα δεν έχεις εύκολα εμπιστοσύνη στον άλλον, όμως έχει διαφορά να μην τον εμπιστεύεσαι πλήρως αλλά να τον αφήνεις να χαρεί την ζωή από το να τον ελέγχεις συνέχεια.

σημάδια_για_να_αναγνωρίσετε_τον_συναισθηματικό_εκβιασμό_

Δημιουργούν χαμό δημοσίως

Όταν βγαίνεις με έναν άνθρωπο που σέβεσαι, προσπαθείς να μην τον εκθέτεις δημόσια. Όταν λοιπόν αυτό δε το κάνεις, και από το πουθενά ξεκινάς καυγά δημοσίως μαζί του τον εκβιάζεις συναισθηματικά.

σημάδια_για_να_αναγνωρίσετε_τον_συναισθηματικό_εκβιασμό_

Σε πιέζει ξανά και ξανά

Λες στον άλλον ότι αυτό που πιστεύει δεν ισχύει. Έχεις υποκύψει σε όλους τους συναισθηματικούς εκβιασμούς του. Έχεις σβήσει την “επαφή”, την έχεις διαγράψει από τα social media δεν της λες καλησπέρα όταν την συναντάς από κοντά. Κι όμως ο άλλος θέλει ξανά και ξανά να του επιβεβαιώσεις ότι έχει περάσει το δικό του.

σημάδια_για_να_αναγνωρίσετε_τον_συναισθηματικό_εκβιασμό_

Πως να “σπάσεις” τον κύκλο

Πρέπει καταρχάς να κατανοήσεις ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι φυσιολογικές. Όταν το κατανοήσεις αυτό πρώτον θα απαιτήσεις να μην επαναληφθούν και δεύτερον δε θα τις κάνεις κι εσύ. Αν πιστεύεις έστω και λίγο μέσα σου ότι κάτι τέτοιο υπό συνθήκες είναι λογικό να συμβαίνει, τότε θα το επιτρέψεις κιόλας.

Να θυμάσαι ότι όλα ξεκινάνε με μία μικρή αθώα ζήλεια, έναν μικρό αθώο έλεγχο και εν τέλει καταλήγεις να φοβάσαι να βγεις μία βόλτα χωρίς να έχεις τον άλλον ή την άλλη δίπλα σου. Πρέπει λοιπόν να θέσεις όρια. Να πεις στον άλλον ότι είναι η ζωή σου και θα την ζεις όπως θες εσύ.

Πες του ότι τέτοιες συμπεριφορές σε πιέζουν και θα φύγεις αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αν το πρόβλημα έχει να κάνει με τους γονείς και είσαι ακόμη ανήλικος επικοινώνησε με το Χαμόγελο του Παιδιού για ψυχολογικές συμβουλές.

Δείτε ακόμα Παιδική κακοποίηση: Πως οι ζωγραφιές των παιδιών αποκαλύπτουν τον συναισθηματικό τους κόσμο

Αν ο άλλος γίνει βίαιος, ζήτα αμέσως βοήθεια και απομακρύνσου. Μην επιτρέψεις σε κανέναν να ορίσει την ζωή σου και το πως θες να την ζήσεις. Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε απομακρύνει από τους δικούς σου ανθρώπους επειδή “σε θέλει μόνο γι’ αυτόν”.

Μην σε κάνουν να πιστεύεις ότι οι δικές τους επιλογές είναι και δικές σου. Αν οτιδήποτε πιστεύεις ότι αποφασίσατε μαζί σου δημιουργεί έναν κόμπο στο στομάχι όταν το σκέφτεσαι, δεν είναι κοινή απόφαση. Να ακούς τους άλλους, όταν σου λένε ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του και δεν σου έχουν δώσει δικαίωμα ότι θέλουν το κακό σου.

Να μιλάς γι’ αυτά που σε προβληματίζουν. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Να μιλάς με την μαμά σου, με τις κολλητές σου. Να μην αφήνεις τους δικούς σου ανθρώπους να πιστεύουν ότι όλα είναι καλά ενώ δεν είναι. Ας μην έχουμε άλλες Καρολάιν. Όχι  στον συναισθηματικό εκβιασμό.

σημάδια_για_να_αναγνωρίσετε_τον_συναισθηματικό_εκβιασμό_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close