8 συμπεριφορές που δείχνουν πως κάποιος σας παρενοχλεί_

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για τις 8 συμπεριφορές που δείχνει ότι κάποιος σας παρενοχλεί.

Ζούμε σε πονηρούς καιρούς. Η αλήθεια είναι πως οι κίνδυνοι εκεί έξω είναι πολλοί και δυστυχώς σε μερικές στιγμές δεν είμαστε σε θέση να τους αναγνωρίσουμε. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, πραγματοποιείτε μία εκστρατεία μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης από τους ψυχολόγους.

Αυτή η εκστρατεία έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν, πότε ένας άλλος άνθρωπος τους παρενοχλεί και έχει παραβατική συμπεριφορά. Η αλήθεια είναι πως λανθασμένα, πιστεύουμε ότι κάποιος που θα μας παρενοχλήσει, θα φανεί με την πρώτη ματιά.

Δείτε ακόμα Πώς προστατεύουμε τα νεαρά kορίτσια από τη διαδικτυακή βia και την online σεksουαλική παρενόχληση

Θα είναι αυτός ο ανατριχιαστικός άνθρωπος που από το πρώτο του βλέμμα, θα ακούσεις όλα τα καμπανάκια, που θα σε βοηθήσουν να απομακρυνθείς από αυτόν. Δυστυχώς όμως, οι άνθρωποι που παρενοχλούν άλλους ανθρώπους και είναι παραβατικοί, τις περισσότερες φορές καμουφλάρονται και πολύ καλά.

Αυτός ο άνθρωπος ίσως είναι το αφεντικό σου ή ο κολλητός σου. Με μία πρώτη ματιά θα καταλάβεις ότι απλά σ’ αγαπάει πολύ ή ενδιαφέρεται για σένα, όμως στην πραγματικότητα, θα προσπαθεί να σε χειριστεί για να κερδίσει αυτό που θέλει.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν συγκεντρώσαμε για εσάς τις συμπεριφορές που έχει κάποιος που σας παρενοχλεί. Γιατί είναι καλό να γνωρίζουμε και να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους από την ζωή μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαβάστε παρακάτω:

Βλέπεις συνεχώς τον ίδιο άνθρωπο κοντά σου

Ένα είδους παρενόχλησης είναι και το stalking. Σε ελεύθερη μετάφραση το stalking σημαίνει “παρακολουθώ”. Συνήθως τέτοιες συμπεριφορές, εκδηλώνονται από ανθρώπους που παθαίνουν εμμονή με έναν άλλον άνθρωπο και τον ακολουθούν παντού. Θέλουν να μάθουν τα πάντα για τον άλλον και παραβιάζουν με όποιον τρόπο μπορούν την ιδιωτικότητά του.

Φυσικά αυτές οι συμπεριφορές είναι παρενοχλητικές. Αν λοιπόν έχεις διαπιστώσει ότι τον τελευταίο καιρό όπου κι αν βρίσκεσαι, βλέπεις τον ίδιο άνθρωπο να βρίσκεται κάπου τριγύρω, τότε καλά θα κάνεις να πονηρευτείς και να ζητήσεις βοήθεια.

Δυστυχώς οι stalkers πολλές φορές χάνουν τον έλεγχο και μπορεί το θύμα να κινδυνεύσει ακόμη και με την ζωή του. Μπορεί λοιπόν να φαίνεται ακίνδυνο, όμως δεν είναι, οπότε πρέπει να λάβεις αμέσως μέτρα.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Γνωρίζει περισσότερα από αυτά που του έχεις πει

Ίσως σε πρώτη φάση κάτι τέτοιο να σε κάνει να κολακευτείς, με το γεγονός ότι κάποιος ενδιαφέρθηκε να μάθει τόσα πολλά για σένα, χωρίς καλά καλά να του τα πεις. Όμως αυτό είναι κατάλοιπο λανθασμένων μηνυμάτων, που μας έχουν περάσει οι ταινίες της Αμερικής.

Στην πραγματικότητα, όταν ένας άνθρωπος ξέρει παραπάνω πράγματα για σένα από αυτά που εσύ προθυμοποιήθηκες να μοιραστείς μαζί σου, παραβιάζει την ιδιωτικότητά σου και έχει παρενοχλητική συμπεριφορά. Λάβε λοιπόν τα μέτρα σου και απομακρύνσου.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Σε κάνει να νιώθεις τύψεις

Οι άνθρωποι που παρενοχλούν άλλους ανθρώπους, σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να τους χτυπήσουν στην ευαισθησία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να χειριστούν τον άλλον και να τον κάνουν υποχείριό του. Αυτό συμβαίνει κυρίως, όταν το θύμα τους, είναι παραπάνω δυναμικό από ότι πίστευαν.

Με λίγα λόγια, αν στην δουλειά πέσεις θύμα σ@ξουαλικής παρενόχλησης από τον εργοδότη σου, ο εργοδότης μπορεί στην αρχή να προσπαθήσει να σε χειριστεί με ατάκες “με έχεις καταστρέψει, εξαιτίας σου συμπεριφέρομαι έτσι κι εσύ δεν κάνεις τίποτα για να καταλάβεις πόσο ερ@τευμένος είμαι μαζί σου”. Μην τον πιστέψεις και μην επηρεαστείς.

Ασχέτως από τα συναισθήματα που λέει ότι έχει κάποιος για σένα, πάνω από όλα πρέπει να βάζεις τα δικά σου συναισθήματα και τις δικές σου ανάγκες. Αν με κάτι νιώσεις άβολα ή δεν νιώθεις τα ίδια πράγματα για έναν άνθρωπο, είναι δικαίωμά σου και κανείς δεν μπορεί να σου χρεώσει ευθύνες γι’ αυτό.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Σου καταστρέφει την περιουσία

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρενόχλησαν κάποιον άλλον άνθρωπο κι όταν εκείνος πήρε τα κατάλληλα μέτρα, εκείνοι πέρασαν στην αντεπίθεση καταστρέφοντας περιουσιακά στοιχεία. Αυτές οι συμπεριφορές είναι παραβατικές και πρέπει να απομακρυνθείς και να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτού του ανθρώπου.

Επίσης σε μερικές περιπτώσεις stalking, καταγράφονται οι ίδιες συμπεριφορές. Οι stalkers είτε ξεκινούν να πιστεύουν από μόνοι τους, ότι δεν τους δίνεις αρκετή σημασία, ενώ δεν έχουν κάνει καν τον κόπο να σε γνωρίσουν προσωπικά, είτε έκαναν την απόπειρα και δεν ανταποκρίθηκες.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να γίνουν επιθετικοί. Μπορεί να καταστρέψουν περιουσιακά σου στοιχεία ή ακόμη χειρότερα να γίνουν επικίνδυνοι όσων αφορά την σωματική σου ακεραιότητα.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Προσπαθεί να σε χωρίσει από τους δικούς σου ανθρώπους

Είτε αυτός ο άνθρωπος είναι η σχέση σου, είτε η μητέρα σου, ο πατέρας σου, η κολλητή ή ο κολλητός σου, αν εκδηλώσει μία τέτοια συμπεριφορά γίνεται χειριστικός με σκοπό να σε παρενοχλήσει. Οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθούν να σε κρατήσουν μακριά από οποιοδήποτε μπορεί να φανερώσει τα σχέδιά τους.

Πολλές φορές το κάνουν από ζήλεια. Δεν θέλουν να σε μοιράζονται. Άλλες φορές έχουν απώτερους σκοπούς. Όπως και να ‘χει, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε αποξενώνει και να σπείρει την διχόνοια με τους υπόλοιπους ανθρώπους της ζωής σου. Η κτητικότητα κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι τοξική.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Προσπαθεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά σου

Πολλές φορές οι άνθρωποι που παρενοχλούν άλλους ανθρώπους, όταν δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή από εσένα προσπαθούν να επικοινωνήσουν με την οικογένειά σου. Σκοπός τους είναι να μπουν μέσα στο σπίτι σου, και να σε βλέπουν όλο και πιο συχνά. Επίσης, προσπαθούν με κάποιον τρόπο να σου κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Αν λοιπόν οι γονείς σου ή τα αδέρφια σου ξεκινούν να σου λένε ότι κάποιος άγνωστος προς αυτούς από την δουλειά σου, τους στέλνει μηνύματα και τους παίρνει τηλέφωνα ρωτώντας για σένα, εσύ θα πρέπει να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Προσπαθούν να σε πλησιάσουν με πλάγιους τρόπους

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τους stalkers. Όταν ένας stalker προσπαθεί να πλησιάσει το θύμα του, πολλές φορές καραδοκεί για μία ώρα έκτακτης ανάγκης. Έτσι αν σου σκάσει το λάστιχο στη μέση του πουθενά ο stalker θα είναι εκεί να σε βοηθήσει.

Εσύ φυσικά θα τον συμπαθήσεις και θα τον βάλεις πιο εύκολα στην ζωή σου. Βέβαια δεν στο λέμε αυτό για να σταματήσεις να δέχεσαι βοήθεια από άλλους ανθρώπους ή να σταματήσεις να κάνεις νέες γνωριμίες. Απλά έχε τα μάτια σου 14.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Σου κάνει δώρα που δεν θες

Στο μυαλό μας την σ@ξουαλική παρενόχληση, την περιμένουμε με τον πιο χυδαίο τρόπο. Ένας άξεστος άνθρωπος που θα μας πιάσει σε μέρη που δεν θέλουμε με τον πιο χυδαίο τρόπο. Φυσικά είναι κι αυτό σ@ξουαλική παρενόχληση και συμβαίνει. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Σε μερικές περιπτώσεις οι άνθρωποι που σε παρενοχλούν σ@ξουαλικά ξεκινούν να σε διεκδικούν πιο ρομαντικά. Δώρα που δεν θες, τηλέφωνα μέσα στο βράδυ για να σου πουν κάτι γλυκό, μηνύματα που σου κάνουν ερ@τική εξομολόγηση.

Τώρα θα μου πεις “ε φλερτ δεν είναι αυτό;”. Όχι. Φλερτ είναι όταν πλησιάζεις κάποιον μία φορά, εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου κι αν ο άλλος είναι διστακτικός ή σε απορρίψει, συνεχίζεις να μένεις στην ζωή του χωρίς να τον φλερτάρεις και να τον φέρνεις σε δύσκολη θέση ή απλά αποχωρείς.

Δείτε ακόμα 11 στερεότυπα του παρελθόντος που ισχύουν και σήμερα

Αν εσύ έχεις κάνει ξεκάθαρο με την στάση σου ότι δεν νιώθεις το ίδιο και νιώθεις άβολα, τα δώρα, τα μηνύματα, τα τηλέφωνα σε παρενοχλούν. Και πριν πεις οτιδήποτε, δεν χρειάζεται να πεις σε κάποιον “νιώθω άβολα” για να το καταλάβει.

Όταν δεν ανταποκρίνεσαι στα δώρα του, δεν απαντάς στα μηνύματα και του έχεις πει έστω και μία φορά “νιώθω περίεργα, ας αλλάξουμε θέμα” είναι ξεκάθαρα σημάδια ότι νιώθεις άβολα. Είναι υποχρεωμένος να το σεβαστεί λοιπόν και να σε αφήσει στην ησυχία σου.

συμπεριφορές_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_σας_παρενοχλεί_

Bonus

Να θυμάσαι κάτι. Οι άνθρωποι που σε παρενοχλούν δεν έχουν φύλο. Μπορεί να είναι άντρες ή γυναίκες. Μπορεί να είναι από την δουλειά ή από το φιλικό περιβάλλον. Μπορεί να είναι ακόμη και μέσα από την οικογένεια.

Δεν πρέπει να κάνεις πως δεν βλέπεις και να δικαιολογείς συμπεριφορές επειδή γίνονται από γυναίκα και είσαι γυναίκα ή επειδή αυτός που τις κάνει είναι ξάδερφος, κολλητή σου, θεία σου.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via: brightside.me

Close