"Χάνεις στιγμές με την κoρη μας επειδή είσαι με ένα κινητό στο χέρι" - Ένα γράμμα που ΠΡΈΠΕΙ να διαβάσουμε

Τα τελευταία χρόνια τα smart phones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τα social media αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας. Μας έχουν βοηθήσει να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να μην γνωρίζαμε ποτέ.

Η τεχνολογία, μας βοήθησε να έρθουμε σε επαφή με γνώσεις και ειδήσεις πιο εύκολα από ποτέ. Φαίνεται όμως πως κάθε τι καλό έχει και τα αρνητικά του. Έτσι, από την στιγμή που η εξέλιξη της τεχνολογίας έγινε τόσο εύκολα προσιτή για τον καθένα μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι που καταλήγουν εθισμένοι σε αυτή.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι έφηβα παιδιά. Συνεχώς, βλέπουμε άρθρα και ειδήσεις τα οποία μας ενημερώνουν για το πόσοι πολλοί έφηβοι είναι εθισμένοι στο gaming ή στο smart phone και σαν γονείς, προσπαθούμε να λάβουμε τα μέτρα μας.

Τι γίνεται όμως, όταν ο εθισμένος της οικογένειας δεν είναι το έφηβο παιδί σου, αλλά ο σύζυγός σου; Ένας πατέρας που χάνει την επαφή του με την οικογένειά, αδιαφορεί άθελα του γι’ αυτά που του δείχνει το παιδί του και φυσικά παραμελεί την οικογένειά του, απλά επειδή είναι απασχολημένος με το κινητό.

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που δίνουν περισσότερη σημασία σε μια εικονική πραγματικότητα, πάρα στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Είναι ουσιαστικά παρόν, είναι διπλά τους, είναι αληθινοί. Στο mom.com δημοσιεύτηκε ένα άρθρο το οποίο ήταν ένα γράμμα μιας γυναίκας στον σύζυγό της.

Το γράμμα, εκφράζει τα παράπονα που έχει η γυναίκα από τον σύζυγό της, ο οποίος φαίνεται ότι είναι εθισμένος στο κινητό με αποτέλεσμα να παραμελεί την κoρη και γενικότερα την οικογένειά τους. Ο πατέρας της ιστορίας μας, χάνει τα καλύτερα χρόνια με το παιδί του επειδή είναι απασχολημένο με το…κινητό. Διαβάστε παρακάτω:

«Αγαπητέ σύζυγε,

Πάλι έχασες. Η κoρη μας προσπαθούσε να σου δείξει πώς κάνει γιόγκα με την κούκλα της, αλλά εσύ δεν είδες τίποτα, επειδή τα μάτια σου ήταν κολλημένα στο κινητό.

Καταλαβαίνω ότι το κινητό σου τηλέφωνο είναι η διέξοδός σου στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Και εγώ η ίδια προτιμώ να χαζεύω εικόνες στο Instagram από το να δω για 50η φορά πώς χορεύει η κoρη μας ή κάνει γυμναστική! Ξέρω πώς παρασύρεσαι και σε αποσπά, αλλά για πόσο;

Υπάρχει ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνεις: Χάνεις τη ζωή της. Αυτές οι στιγμές μοιάζουν μικρές, ίσως ασήμαντες, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να τις έχεις πίσω.

Ήταν ενοχλητικό όταν ήμασταν οι δυο μας, χωρίς παιδί. Ήταν ενοχλητικό όταν έπρεπε να φωνάζω χιλιάδες φορές το όνομά σου επειδή δεν με άκουγες με την πρώτη φορά.

Ήταν ντροπιαστικό όταν ήμασταν έξω με φίλους ή συγγενείς και εσύ ήσουν ο μοναδικός που καθόταν με το τηλέφωνο στο χέρι, ενώ όλοι οι άλλοι συζητούσαμε.

Πριν κάνουμε παιδί, ένιωθα πως ο μισός σου εαυτός ήταν δίπλα μου. Σου μιλούσα και μου έδινες μόνο τη μισή σου προσοχή, ενώ η υπόλοιπη ήταν στο κινητό και στα video που έβλεπες.

Για να είμαι ειλικρινής, δυσκολεύομαι να σε θυμηθώ πριν τα smartphones γίνουν trend. Κι όσο δύσκολο κι αν μου είναι να δεχθώ ότι δεν είσαι ποτέ ολοκληρωτικά παρών μαζί μου, είναι η κoρη μας για την οποία στεναχωριέμαι περισσότερο. Και λυπάμαι και για εσένα, επίσης.

Δεν θέλω να κοιτάζεις πίσω σου αργότερα και να συνειδητοποιείς πόσα πράγματα δεν είδες και δεν έζησες, επειδή ήσουν απασχολημένος με το τηλέφωνό σου. Δεν θέλω να έχεις τύψεις για το ότι δεν ήσουν συναισθηματικά παρών για την κoρη σου και την οικογένειά σου.

Δεν θέλω να κοιτάξεις μια μέρα την κoρη σου και να δεις ένα μεγάλο κoρίτσι, το οποίο πια δεν θα νοιάζεται αν κοιτάζεις ή όχι τα όσα καταφέρνει. Η κoρη μας δεν θα είναι για πάντα αυτό το στρουμπουλό, κοκκινομάγουλο και σγουρομάλλικο κoριτσάκι.

Αυτός ο χρόνος είναι πολύ λίγος! Δεν είναι ότι ο πατέρας της έχει πάρα πολλή δουλειά ή ασχολείται με χιλιάδες πράγματα και δεν προλαβαίνει να της δώσει όσο χρόνο θα ήθελε. Απλώς, επιλέγει το τηλέφωνό αντί για εκείνη.

Ό,τι κι αν βλέπεις σε αυτή την οθόνη είναι σημαντικότερο από εκείνη. Ο φόβος μου είναι ότι θα καταλάβει την αδιαφορία σου και θα πάψει να προσπαθεί, επειδή θα ξέρει ότι δεν υπάρχει λόγος.

Σε αγαπάω αλλά ο εθισμός σου στο smartphone, μας σκoτώνει! Επηρεάζει τον γάμο μας και τη σχέση που έχουμε με το παιδί μας. Σε παρακαλώ, σκέψου καλά τι μήνυμα στέλνεις στην κoρη και τη σύζυγό σου.

Ίσως δεν έχεις αντιληφθεί τη δύναμη που έχεις: Μπορείς να μας ενώσεις, να μας “φτιάξεις” ή να μας “σπάσεις”! Σε παρακαλώ, άσε το τηλέφωνό σου για λίγο. Γίνε πιο… παρών. Κοίταξέ μας στα μάτια και άφησέ το στο διπλανό δωμάτιο. Σου υπόσχομαι, δεν θα το μετανιώσεις…

Με αγάπη η γυναίκα σου».

Cover photo via: compesh.com

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close