χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Μέτσοβο: Ο ιδανικός προορισμός για Χειμερινές διακοπές . Επισκεφθείτε φέτος τον Χειμώνα το Μέτσοβο. Δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το ορεινό διαμάντι της Ηπείρου και αξίζει να γνωρίσουμε το Μέτσοβο από κοντά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κανονίζουν διακοπές το Καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει διότι το Καλοκαίρι ο καιρός και οι άδειες μας βολεύουν περισσότερο σε μία χώρα που είναι γεμάτη νησιά και θάλασσα. Όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνο γεμάτη νησιά, θάλασσα και ήλιο.

Είναι και γεμάτη ορεινά διαμάντια όπως είναι το αγαπημένο μας Μέτσοβο. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που απολαμβάνετε περισσότερο τις χειμερινές διακοπές τότε σίγουρα το Μέτσοβο είναι μία άριστη επιλογή για εσάς.

Δείτε ακόμα Δημητσάνα: Το διαμάντι της Αρκαδίας είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός

Το Μέτσοβο είναι ιδανικό για χειμερινές διακοπές διότι είναι πανέμορφο, γραφικό, έχει πλούσια φυσική ομορφιά και είναι ένας οικονομικός χειμερινός προορισμός. Το Μέτσοβο έχει χαρακτηριστεί ως το διαμάντι της Ηπείρου και σήμερα θα δούμε όλους τους λόγους που αξίζει να το επισκεφθείτε στις χειμερινές σας διακοπές. Διαβάστε παρακάτω:

Λίγα λόγια για το Μέτσοβο

Το Μέτσοβο βρίσκεται στην Ήπειρο. Η Ήπειρος με την σειρά της είναι μία ζωντανή πόλη γεμάτη ιστορικά μνημεία και περικυκλωμένη από πυκνά και υπέροχα δάση. Αποτελεί λοιπόν σημείο αναφοράς για κάθε άνθρωπο που λατρεύει τις χειμερινές διακοπές.

Πάνω από τα 1.000 μέτρα ύψος τα πάντα φαντάζουν διαφορετικά. Εκεί ψηλά, σε μία από τις ομορφότερες πλαγιές της Πίνδου, στο σταυροδρόμι της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει “σκαρφαλωμένο” το υπέροχο Μέτσοβο.

Το Μέτσοβο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές και απλώνει τις κεραμιδένιες στέγες του και τα ξύλινα χαγιάτια του ανάμεσα σε έλατα και οξιές. Έχει φυσικά συντροφιά των ήχο των τρεχούμενων νερών και προσφέρει χειμερινές διακοπές που μοιάζουν με όνειρο.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: diakopesmas.gr

Μέτσοβο: Ο ιδανικός προορισμός για Χειμερινές διακοπές

Photo via: newsit.gr

Η ιστορική αξία του Μετσόβου

Για αρχή αξίζει να ξέρετε ότι το Μέτσοβο υπήρξε πάντα ένας ζωντανός οικισμός. Η οικονομία του είναι βασισμένη στην κτηνοτροφία, στο εμπόριο και στην χειροτεχνία. Οι κάτοικοι στο Μέτσοβο είναι έμποροι που έκαναν πολλά λεφτά στην Ευρώπη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στην Ρωσία.

Ευεργέτησαν την ιδιαίτερη πατρίδα του κτίζοντας δημόσια κτίρια, γεφύρια, εκκλησίες και σχολεία. Το Μέτσοβο που ήταν στην ουσία μία πόλη – αγορά και σταθμός εξυπηρέτησης των διερχόμενων εμπόρων από Ανατολή και Δύση, αποτέλεσε κέντρο ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των τοπικών πληθυσμών.

Μέτσοβο: Ο ιδανικός προορισμός για Χειμερινές διακοπές

Photo via: newsit.gr

Δείτε ακόμα Φλώρινα: Ο απόλυτος Χειμερινός προορισμός

Στο Μέτσοβο ξεχωρίζουν η δράση του Ιδρύματος Τοσίτσα και η μορφή του Ευάγγελου Αβέρωφ που συνετέλεσαν στην δημιουργία τουριστικού ρεύματος στην περιοχή την δεκαετία του 1970 και μέχρι και σήμερα.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: kapnogiannisc.weebly.com

Τι αξίζει να δείτε στο Μέτσοβο

Η πλατεία με τις αρκούδες

Η πλατεία στο Μέτσοβο είναι από τις πιο διάσημες πλατείες της ορεινής Ελλάδος. Χιλιάδες επισκέπτες περνούν από αυτήν την πλατεία κάθε χρόνο και φωτογραφίζονται δίπλα στο αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες και αλλάζουν ματιές με τους ηλικιωμένους κάτοικους του Μετσόβου.

Οι κάτοικοι κάθονται παραδοσιακά στο κιόσκι και σχολιάζουν τους περαστικούς με την τοπική βλάχικη ντοπιολαλιά τους. Αν επισκεφθείτε αυτή την πλατεία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από την φυσική της ομορφιά και η μαγεία των χειμερινών διακοπών θα σας γαληνέψει.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: Pinterest

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ: Το σπίτι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων

Σε αυτή την Πινακοθήκη υπάρχουν πάνω από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα αλλά και του 20ου αιώνα και αποτελούν προίκα ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Ηπείρου. Εκεί θα δείτε έργα του Λύτρα, του Γύζη, του Βαλανάκη, του Παρθένη, του Χατζηκυριάκου – Γκίκα και του Τσαρούχη.

Επίσης οι πίνακες του Μόραλη, του Φοσιανού και άλλων είναι μόνο λίγα από τα ονόματα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που θα δείτε εκεί μέσα από το έργο τους. Η συγκεκριμένη Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: mononews.gr

Δείτε την λίμνη στο Μέτσοβο

Το μεγάλο υψόμετρο που βρίσκεται η τεχνική λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου στο Μέτσοβο την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα. Τον Χειμώνα λοιπόν τα γαλάζια νερά βυθίζονται στην λευκή απεραντοσύνη του χιονισμένου δάσους ενώ το Καλοκαίρι ταιριάζουν πολύ με το καταπράσινο τοπίο.

Τα μικτά δάση οξιάς δίνουν την θέση τους στα δάση ελάτου στα βόρεια της λίμνης όπου και θα συναντήσετε και το όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου και της ονομαστής Βάλια Κάλντια. Το τοπίο είναι γαλήνιο και η ηρεμία που δίνει θα κάνει καλό και σε εσάς και στα παιδιά σας.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: wallpaperset.com

Πρέπει να δείτε από κοντά το χιονοδρομικό κέντρο.

Μπορεί το Μέτσοβο να είναι μικρό όμως διαθέτει εγκαταστάσεις για ανθρώπους που αγαπούν το χιόνι. Εκεί θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου που βρίσκεται στις Πολιτσές και συγκεκριμένα στα 1.400 μέτρα. Διαθέτει πίστες, δύο συρόμενα lift και 1 lift για μ@ρα.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: Pinterest

Οι γεύσεις του Μετσόβου που πρέπει να δοκιμάσετε

Το ξακουστό τυρί Μετσόβου

Στο Μέτσοβο υπάρχουν λιχουδιές που αξίζει να δοκιμάσετε και ξεχειλίζουν παράδοση. Συγκεκριμένα εκεί υπάρχει το παραδοσιακό τυρί Μετσόβου το οποίο είναι από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα. Ονομάζεται…Μετσοβόνε και σίγουρα το έχετε ακουστά.

 

Είναι ένα ονομαστό καπνιστό τυρί και λένε πως μέσα του κρύβει όλα τα αρώματα της Πίνδου. Το μυστικό βρίσκεται στο γάλα που συγκεντρώνεται από τους τοπικούς κτηνοτρόφους της περιοχής από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο. Τα ζώα που το παράγουν βοσκούν ελεύθερα στα γύρω λιβάδια.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: olivemagazine.gr

Δείτε από κοντά την σεκόγια του Άι Νικόλα

Ο Άγιος Νικόλαος Μετσόβου ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια αλλά και αξιοθέατα της περιοχής. Ένα ποτάμι, ένα αμπέλι, μία τεράστια σεκόγια και ένα ξύλινο καμπαναριό κάνουν το πετρόκτιστο μοναστήρι να μοιάζει ειδυλλιακό.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: gnoristetinellada.gr

Οι τεχνίτες του Μετσόβου

Οι τεχνίτες του Μετσόβου ράβουν ελληνικές παραδοσιακές στολές στο χέρι. Επίσης κεντούν στο ξύλο περίτεχνα ταβάνια σπιτιών και τέμπλα για τις εκκλησίες. Οι μοναδικοί αυτοί τεχνίτες στο Μέτσοβο διατηρούν από τα σπανιότερα και παραδοσιακά επαγγέλματα που δεν πρέπει να χαθούν και ίσως μπορείτε να προμηθευτείτε μερικά από τα έργα τους.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: discovergreece.com

 

 

Οι παραδοσιακές βρύσες στο Μέτσοβο

Χειμερινές διακοπές στο Μέτσοβο

Photo via: newsit.gr

 

Τέλος στο Μέτσοβο υπάρχουν περισσότερες από 25 παραδοσιακές βρύσες που προσφέρουν ασταμάτητα, πεντακάθαρο, παγωμένο νερό από τις πλαγιές της Πίνδου. Αξίζει να τις δείτε από κοντά και να δοκιμάσετε το κρυστάλλινο και καθαρό νερό τους.

χειμερινές-διακοπές-στο-Μέτσοβο-Ήπειρος-

Photo via: travelstyle.gr

Χειμερινές διακοπές στο Μέτσοβο

Photo via: newsit.gr

Διαβάστε όλες τις προτάσεις για διακοπές στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close