όσα-πράγματα-πρέπει-να-μάθετε-αν-είστε-μονογονέας-

Μονογονέας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις. Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν ετοιμάζεσαι να γίνεις μονογονέας ή αν απέκτησες πρόσφατα παιδί.

Δεν είναι λίγες οι μονογονεϊκές οικογένειες στην Ελλάδα. Ορισμένες φορές οι γυναίκες επιλέγουν να μεγαλώσουν μόνες τους τα παιδιά τους, διότι δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τον κατάλληλο άντρα ή διότι κάτι τραγικό συνέβη, όπως το να φύγει από το ζωή το άλλο τους μισό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φυσικά αυτό ισχύει και για τους μπαμπάδες. Δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους για πολλούς λόγους. Εγκατάλειψη και θάνατος είναι κυρίως οι λόγοι για τους μπαμπάδες στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα Ενήλικας με παιδικά τραύματα: Ποιες συμπεριφορές εκδηλώνει;

Το να έχεις μονογονεϊκή οικογένεια δεν είναι εύκολο ζήτημα. Αν λοιπόν ετοιμάζεσαι να γίνεις μονογονέας ή έγινες πρόσφατα και ακόμη δεν ξέρεις τι σε περιμένει, εμείς ετοιμάσαμε ένα άρθρο για σένα. Τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όντας μονογονέας. Διαβάστε παρακάτω:

Μονογονέας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις: Το να είσαι μονογονέας είναι εξαντλητικό

Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμη κι αν οι οικογένεια έχει δύο γονείς. Πόσο μάλλον όταν έχει μόνο έναν. Ο ένας γονιός έχει την ολοκληρωτική επιμέλεια του παιδιού. Αυτός θα πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμος για το παιδί του.

Να περνάει χρόνο μαζί του, να του καλύπτει τα κενά, να το συμβουλεύει, να το προσέχει. Αν ένας γονιός σε μία οικογένεια με δύο γονείς, μερικές φορές νιώθει ότι δεν έχει χρόνο για τον εαυτού του, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν μονογονέα να συνδυάσει δουλειά, σπίτι και παιδί.

όσα-πράγματα-πρέπει-να-μάθετε-αν-είστε-μονογονέας-

Photo via: wisebread.com

Μονογονέας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις : Ένας μονογονέας νιώθει πολύ μοναξιά

Τον πρώτο καιρό που το παιδί είναι μικρό, ένας μονογονέας νιώθει απέραντη μοναξιά. Ακόμη κι αν οι γονείς του ή τα αδέρφια του ή οι φίλοι του προσφέρονται να τον βοηθήσουν, όταν εκείνοι φεύγουν και το παιδί κοιμάται τα πράγματα γίνονται λίγο μελαγχολικά γι’ αυτόν.

Όσο το παιδί μεγαλώνει αυτό το συναίσθημα κάπως κοπάζει. Ο μονογονέας είναι πλέον σε θέση να μιλήσει με το παιδί, να κάνει πλάκα, να περάσουν χρόνο μαζί. Έχει συνηθίσει αυτή τη συνθήκη και του είναι πιο εύκολο. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να φτιάξετε την ζωή σας.

Γιατί το παιδί θα μεγαλώσει και θα φύγει από το σπίτι. Κι εσείς θα πρέπει να έχετε μία συντροφιά και έναν άνθρωπο να σας αγαπάει. Διότι οι γονείς των μονογονεϊκών οικογενειών πολλές φορές πέφτουν πάνω από το παιδί και δεν το αφήνουν να εξελιχθεί.

Δείτε ακόμα Αποφάσισα να κάνω μόνη μου παιδί μέσω εξωσωματικής

Σίγουρα η σχέση σας με το παιδί πρέπει να είναι άψογη. Παρόλα αυτά δεν είσαι λιγότερο καλός γονιός αν αποφασίσετε να φέρετε έναν άλλον άνθρωπο μέσα στο σπίτι. Δεν έχει να κάνει με το μοίρασμα των υποχρεώσεων. Το ξέρουμε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε άψογα και μόνοι σας όσων αφορά την ανατροφή του παιδιού.

Έχει να κάνει με την έλλειψη συντροφικότητας, την έλλειψη αγάπης και την μοναξιά που μπορεί να νιώθετε. Οπότε ένας άνθρωπος που θα μπορείτε να μοιράζεστε μαζί του τα προβλήματα και τις χαρές σας θα σας βοηθήσει να γίνεται ακόμη καλύτεροι γονείς χωρίς αναγκαστικά να λαμβάνει μέρος στην ανατροφή του παιδιού σας.

όσα-πράγματα-πρέπει-να-μάθετε-αν-είστε-μονογονέας-

Photo via: sheffield.ac.uk

Μονογονέας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις : Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για εσάς

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αν για δύο γονείς είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος για τον εαυτό τους, για έναν γονέα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Παρόλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητο.

Αφού κοιμηθεί το παιδί, πιείτε ένα ποτήρι κρασί, δείτε μία ταινία, ακούστε λίγη μουσική. Το Σάββατο κανονίστε με τις φίλες ή τους φίλους να έρθουν από σπίτι και να κάτσετε όλοι μαζί. Χρειάζεστε χρόνο για εσάς και ένας χαρούμενος γονιός είναι πάντα ένας καλός γονιός.

όσα-πράγματα-πρέπει-να-μάθετε-αν-είστε-μονογονέας-

Photo via: iwpr.org

Μονογονέας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις : Κάντε φιλίες με άλλους γονείς

Σίγουρα δεν λέμε πως όλοι σας οι φίλοι πρέπει να έχουν παιδιά. Οι φιλίες δεν εξαρτώνται μόνο από αυτό. Όμως η συναναστροφή και με άλλους γονείς είτε από μονογονεϊκές οικογένειες είτε από τυπικές ελληνικές οικογένειες θα σας κάνουν καλό.

Θα μπορούν να καταλάβουν ακριβώς τι περνάτε με το παιδί, θα μοιράζεστε συμβουλές και μπορεί ακόμη και να σας βοηθούν μερικές φορές που δεν προλαβαίνετε να τα κάνετε όλα. Δεν είναι λίγοι οι φίλοι που κρατούν τα παιδιά των φίλων τους.

Μονογονέας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις : Πολλές φορές θα νιώθεις αμφιβολίες για εσένα

Το να ανήκεις σε μονογονεϊκή οικογένεια στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μένει σχετικά πίσω σε σύγκριση με τις άλλε δυτικές χώρες του κόσμου. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα και ακόμη κι αν ξέρεις ότι δεν ισχύουν κατά κάποιο τρόπο μας τα έχουν εμφυτεύσει από μικρά παιδιά και βγαίνουν υποσυνείδητα στην επιφάνεια.

Έτσι πολλές φορές θα νιώθεις αμφιβολίες για το αν πήρες τη σωστή απόφαση. Ίσως να ζηλεύεις τις άλλες οικογένειες, να αναρωτιέσαι αν το παιδί σου είναι πραγματικά ευτυχισμένο δίπλα σου.

Μία οικογένεια δεν είναι ανάγκη να έχει δύο γονείς για να είναι οικογένεια. Οικογένεια είναι το συναίσθημα της αγάπης, της προστασίας και της θαλπωρής και όχι το κατά πόσο συμβαδίζει με τα πρότυπα της κοινωνίας ή όχι.

Μονογονέας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις :Το δέσιμο με το παιδί σου θα είναι κάτι ζηλευτό

Μπορεί το να μεγαλώνεις μόνος ή μόνη το παιδί να σε κάνει πολλές φορές να φτάσεις στα όριά σου. Όμως να ξέρεις ότι στο τέλος οι κόποι σου θα εκτιμηθούν. Το δέσιμο που θα έχεις με το παιδί θα είναι κάτι το αξιοθαύμαστο.

Το παιδί πάντα θα σκέφτεται το πόσο δυσκολεύτηκες για να το μεγαλώσεις κι εσύ θα νιώθεις πάντα περήφανη ή περήφανος που τα κατάφερες. Παιδιά που μεγάλωσαν σε μογονεϊκές οικογένειες είναι συνήθως ενήλικοι που εκτιμούν τους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους και είναι υπεύθυνοι.

Επίσης μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα σε δυσκολίες της καθημερινότητας και είναι έτοιμοι να σπάσουν τα ταμπού και τις προκαταλήψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι είσαι καλή μαμά και καλός μπαμπάς ακόμη και τις άσχημες μέρες σου. Σίγουρα όλοι πρέπει να βελτιωνόμαστε.

Δείτε ακόμα Η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας δασκάλας, για τα επιθετικα παιδιά – To άρθρο που πρέπει να διαβάσουν ολοι οι γονεις!

Όμως όπως και αν είσαι, θα είσαι πάντα η καλύτερη μαμά και ο καλύτερος μπαμπάς για το αγγελούδι σου. Σφίξε τα δόντια, πίστεψε στον εαυτό σου, δείξε αγάπη, μην φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια αν την χρειαστείς και όλα θα πάνε καλά!

όσα-πράγματα-πρέπει-να-μάθετε-αν-είστε-μονογονέας-

Photo via: indianexpress.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close