Νευροπλαστικότητα: Ο λόγος που οι άνθρωποι διαρκώς γκρινιάζουν

Όλοι μας έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν, ανθρώπους που γκρινιάζουν διαρκώς. Το κλάμα γι’ αυτούς είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση ενώ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, κάτι τους φταίει! Τέτοιοι άνθρωποι, μπορεί να είναι μέχρι και σήμερα στη ζωή μας.

Έναν γκρινιάρη ή μια γκρινιάρα, μπορεί να τους αγαπάμε πολύ όμως πολλές φορές νιώθουμε ότι είναι ανυπόφοροι. Όλοι μας έχουμε τα προβλήματα μας και μερικές φορές είναι σχεδόν εκνευριστικό, να έχεις στη παρέα ή στην οικογένεια έναν άνθρωπο, που βρίσκει πρόβλημα παντού και πνίγεται διαρκώς σε μια κουταλιά νερό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκεφτήκαμε ότι μπορεί να το κάνει επίτηδες για να τα τραβήξει τη προσοχή ή άλλες φορές που αναρωτηθήκαμε ποιες ήταν αυτές οι εμπειρίες που τον έκαναν τόσο καλομαθημένο και τόσο αδύναμο σαν προσωπικότητα.

Ως γνωστόν, η επιστήμη μέχρι τώρα έχει δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα και δύσκολα ερωτήματα που αφορούν την ανθρωπότητα. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εξελίσσεται. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην δώσει και μια απάντηση στο θέμα των γκρινιάρηδων ανθρώπων.

Τι φταίει που ένας άνθρωπος γκρινιάζει διαρκώς; Είναι τα βιώματα, γεννήθηκε με αυτό ή απλά έχει βρει τον ιδανικό τρόπο να χειρίζεται τους άλλους όποτε τον συμφέρει; Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και πάρτε την απάντηση που χρειάζεστε:

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός γκρινιάρη ανθρώπου; 

Τα τελευταία 20 χρόνια η επιστήμη κατάφερε να απεικονίσει με μεγάλη ακρίβεια τον ανθρωπινό εγκέφαλο. Ύστερα από πολλές μελέτες και πειράματα λοιπόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να αλλάζει διαρκώς  και οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις άλλες είμαστε εμείς.

Το φαινόμενο κατά το οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλάζει τρόπο λειτουργίας οπότε και τρόπο σκέψης, ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Τι είναι αυτό που κάνει η νευροπλαστικότητα στον εγκέφαλο όμως; Θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω.

Η νευροπλαστικότητα μας επιτρέπει να αυξήσουμε τον βαθμό νοημοσύνης μας, να αναρρώσουμε από εγκεφαλικές βλάβες, να μάθουμε καινούριες δεξιότητες, να αλλάξουμε συνήθειες και να αυξήσουμε την συναισθηματική μας ευφυΐα.

Αυτά είναι τα θετικά του συγκεκριμένου φαινομένου. Φαίνεται όμως πως όταν ένας άνθρωπος είναι σε όλα αρνητικός και δυσκολεύεται να δει την θετική πλευρά των πραγμάτων, εξαιτίας της νευροπλαστικότητας ξεκινάει να υποχρεώνει τον εγκέφαλο του να λειτουργεί γενικότερα έτσι.

Η νευροπλαστικότητα επηρεάζει κάθε κατηγορία…γκρινιάρηδων ανθρώπων;

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, υπάρχουν άνθρωποι που γκρινιάζουν για να τραβήξουν την προσοχή, γκρινιάρηδες που πέρασαν όλη τους τη ζωή έτσι επειδή κάποιος δεν τους έμαθε να είναι λίγο πιο δυναμικοί και γκρινιάρηδες που με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Φαίνεται ότι και στις 3 περιπτώσεις, η γκρίνια αυτών των ανθρώπων οφείλεται στην νευροπλαστικότητα. Επί πολλά έτη, έμαθαν να ζουν με αυτόν τον τρόπο και πλέον τους είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν συνήθειες. Ο εγκέφαλος τους, έχει μάθει πια να βλέπει απαισιόδοξα τα πράγματα.

Τα αρνητικά ερεθίσματα παράγουν περισσότερη νευρική δραστηριότητα από τα αντίστοιχα θετικά. Επίσης, γίνονται αντιληπτά πιο εύκολα και πιο γρήγορα”, τονίζει ο Δρ Ρικ Χάνσον.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Όπως μέσα από την νευροπλαστικότητα μάθαμε στον εγκέφαλό μας να λειτουργεί αρνητικά έτσι μεσώ της νευροπλαστικότητας, μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το φαινόμενο. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως και η γκρίνια, “ρίζωσε” στο είναι μας ύστερα από πολλά χρονιά επανάληψης.

Προσπαθήστε λοιπόν να ξεκινήσετε να βλέπετε τα πράγματα πιο αισιόδοξα, ακόμη κι αν μερικές φορές πρέπει να καταπιέσετε τον εαυτό σας. Ίσως μερικές συνεδρίες με κάποιον ειδικό ψυχολόγο, να σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο σε αυτή σας την προσπάθεια! Πάντως, αντιμετωπίζεται.

Cover photo via: amazon.com

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close