ο_Νικόλας_αυτοκτόνησε_επειδή_ήταν_ομοφυλόφιλος_

0 15χρονος Νικόλας έδωσε τέλος στην ζωή του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και δεχόταν bullying. Πέρασε ένας χρόνος από το φευγιό του και το Πολύχρωμο Σχολείο, έγραψε ένα κείμενο που αξίζει να διαβάσεις.

Η ελληνική κοινωνία κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια να αποδεχτεί την διαφορετικότητα. Παρόλα αυτά, στο θέμα των ομοφυλόφιλων, των τρανς ατόμων και γενικότερα των ατόμων της lgbtqi+ κοινότητας. οι αντιλήψεις που έχουμε είναι πολύ πίσω.

Ακόμη και στον 21ο αιώνα, αρνούμαστε να δεχτούμε το ότι μερικά παιδιά γεννιούνται με διαφορετική σ3ξουαλική ταυτότητα. Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι η σ3ξουαλική ταυτότητα του καθένα δεν είναι κάτι ανώμαλο ή άρρωστο εφόσον υπάρχει συναινετικότητα.

Δείτε ακόμα Είμαι γκει και δεν ξέρω πως να το πω στους γονείς –  Τι να κάνω;

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έφυγε από αυτήν την ζωή επειδή η κοινωνία της Κρήτης δεν μπόρεσε να τον δεχτεί γι’ αυτό που είναι. Ο 15χρονος Νικόλας έδωσε τέλος στην ζωή του επειδή δεχόταν bullying απλά και μόνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Μπορεί η ιστορία του μικρού και αδικοχαμένου Νικόλα να μην έχει ακουστεί αρκετά αλλά το Πολύχρωμο Σχολείο δημοσίευσε ένα κείμενο με αφορμή τον έναν χρόνο μετά την αυτοκτονία του Νικόλα. Σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει τους γονείς και να μην ξεχαστεί η ιστορία του Νικόλα χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Διαβάστε παρακάτω: 

Ένας χρόνος χωρίς τον Νικόλα

Εννέα κατηγορούμενοι. Ένας αθώος, τρεις ανήλικοι με ποινή κοινωνικής εργασίας εκατόν πενήντα ωρών, πέντε ενήλικοι με ποινή φυλάκισης τριάντα έξι μηνών.

Με αυτό το σκεπτικό έκλεισε η πολύκροτη υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από την Κρήτη, δίνοντας τη σκυτάλη σε μια άλλη, σε αυτήν του δεκαπεντάχρονου Νικόλα Φιλίππου από την Αθήνα, ο οποίος τερμάτισε τη ζωή του τον Ιούλη του 2018.

Άγνωστο ποιοι αριθμοί θα κλείσουν τη δική του υπόθεση. Εκατόν πενήντα ώρες κοινωνικής εργασίας, τριάντα έξι μήνες χωρίς αναστολή. Άγνωστο… Ο Νικόλας ήταν κατά τις ομολογίες του περίγυρού του ένα καλό παιδί. Με τα όνειρα και τις προσδοκίες της ηλικίας του.

ο_Νικόλας_αυτοκτόνησε_επειδή_ήταν_ομοφυλόφιλος_

Δείτε ακόμα Το άγνωστο ολοκαύτωμα των Γερμανών ομοφυλόφιλων από τον Χίτλερ.Tι πειράματα έκαναν επάνω τους

Ένα ευχάριστο και χαμογελαστό αγόρι, πάντα αλληλέγγυο και πάντα πρόθυμο στις ανησυχίες των άλλων. Ο Νικόλας δεχόταν ομοφοβικό εκφοβισμό. Και αυτό το γνώριζε η οικογένειά του και τον στήριζε. Δεν είχε όμως το στήριγμα του σχολείου.

Του κολλούσαν άσχημα και πέντε παιδιά τον στόλιζαν με δεκάδες «κοσμητικά επίθετα». Καίγανε τα σωθικά απ’ τον αντίλαλο της φράσης «η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια» που πρόσφατα είχαν εκστομίσει τα χείλη καθηγήτριάς του.

Έτσι, στις 8 Ιούλη του 2018 ο Νικόλας αυτοκτόνησε, έχοντας πλήρη επίγνωση της πράξης του, και μερικούς μήνες μετά, ένα ακόμα παιδί από το σχολείο του Νικόλα, θα αποπειράτο να αυτοκτονήσει.

ο_Νικόλας_αυτοκτόνησε_επειδή_ήταν_ομοφυλόφιλος_

Δείτε ακόμα 8 συμβουλές για να διδάξετε το παιδί σας να χειρίζεται τα πειράγματα χωρίς να βλάψουν την αυτοεκτίμησή του

Σήμερα με βάση την έρευνα της Colour Youth – κοινότητας lgbtq νέων Αθήνας, η οποία εκδόθηκε το Μάιο του 2018 δείγμα της οποίας αποτέλεσαν περίπου 2000 ΛΟΑΤΚI μαθητές/ριες, καταδείχθηκαν οι μεγάλες παραλείψεις της Ελληνικής Πολιτείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά την ΛΟΑΤΚI μαθητική κοινότητα και τη ζοφερή πραγματικότητα που αυτή βιώνει.

Σε ποσοστό 84,9%, τα παιδιά ακούν στο σχολείο τη λέξη “γκέι” με αρνητική χροιά. Το 96% δηλώνει ότι έχει ακούσει σχόλια για μαθητές που δε συμπεριφέρονται με αρκετά ‘αντρικό’ τρόπο. Το 74,4% των μαθητών και μαθητριών δηλώνει ότι ακούει τρανσφοβικά σχόλια.

Ένα στα τρία παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής λεκτική παρενόχληση.
Το 65,1% των ΛΟΑΤΚI ατόμων δεν έχουν ακούσει τίποτα θετικό για ΛΟΑΤΚI άτομα σε κάποιο μάθημα του σχολείου.

ο_Νικόλας_αυτοκτόνησε_επειδή_ήταν_ομοφυλόφιλος_

Τα σχολεία εθελοτυφλούν

Η ελληνική κοινωνία με τη σειρά της κρατά αυτιά και στόμα κλειστό με ανεξάντλητη υποκρισία, και ακριβώς το ίδιο κάνουν και τα ελληνικά Σχολεία. Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιδρούν με το μόνο τρόπο που γνωρίζουν: κλειδαμπαρώνονται στο δωμάτιό τους, περιστοιχισμένα από τον εφιάλτη της απόρριψης.

Όταν ένα παιδί γεννηθεί, οι γονείς θα φροντίσουν το παιδικό δωμάτιο του γεμίζοντάς το παιχνίδια, χρώματα, παραμύθια, ταπετσαρίες και χαλιά. Από αυτούς θα εξαρτηθεί αν το δωμάτιο αυτό θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του, ή θα αποτελέσει κολαστήριο, τόπο μαρτυρίου και καταφύγιο του πόνου και του εφιάλτη τους. Το ίδιο θα συμβεί και με το Σχολείο.

Ας πάψουμε, πλέον, να επιτρέπουμε και να τηρούμε με ευλάβεια και τυπολατρία την υποταγή στο «κανονικό» για να μη γίνει ο επόμενος Βαγγέλης, Νικόλας, Άλεξ κ.λπ. ένας αριθμός που θα τον συνοδεύει μια δικαστική απόφαση.

Δείτε ακόμα 10 απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας πριν γίνει 13

Εκατόν πενήντα ώρες κοινωνικής εργασίας, τριάντα έξι μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Η ζωή του παιδιού, κάθε παιδιού, ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ εκπτώσεις.

Πηνελόπη Συντυχάκη, Δικηγόρος – Μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου

Διαβάστε όλες τις αληθινές ιστορίες στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close