κακή-ψυχολογία-λόγω-διαδικτύου-

Πόσο κακό μας κάνει η συχνή χρήση του διαδικτύου στη ψυχολογία μας; Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει τις καταστροφικές συνέπειες.

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μας, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, χρειάζεται μέτρο. Πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλεί η συχνή και πολύωρη χρήση του διαδικτύου, φαίνεται πως μία νέα έρευνα αποκαλύπτει και τις αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία μας.

Φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τις ανασφάλειες που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των social media. Θα εμβαθύνουμε περισσότερο και θα μοιραστούμε τα νέα δεδομένα μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω:

Είστε από τους ανθρώπους που είστε συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και όταν δεν είστε σκέφτεστε τί μπορεί να γίνεται αυτή την στιγμή στα social media σας; Γερμανοί ερευνητές αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως «διαδικτυακή επαγρύπνηση».

 

Αγοραφοβία: Τι την προκαλεί ποια τα συμπτώματα πώς αντιμετωπίζεται

 

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS ONE, περίεγραψαν αυτό το φαινόμενο ως «μόνιμο γνωστικό προσανατολισμό των χρηστών προς το διαδικτυακό περιεχόμενο και την επικοινωνία καθώς και τη διάθεσή τους να εκμεταλλεύονται συνεχώς αυτές τις επιλογές».

κακή-ψυχολογία-λόγω-διαδικτύου-

Photo via: psychologynow.gr

Αυτή η συνεχής επαγρύπνηση πέρα από τις κοινωνικές μας σχέσεις έχει επίδραση και στον εγκέφαλό μας. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Human Communication Research τον Δεκέμβριο του 2020, είπε ότι αποτελείται από την εξέχουσα θέση (σκέψη στον διαδικτυακό κόσμο), την αντιδραστικότητα (την ανάγκη ανταπόκρισης στις ειδοποιήσεις) και την παρακολούθηση (διαρκής έλεγχος των συσκευών όλη την ώρα).

Αυτή η κατάσταση λοιπόν επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας προκαλώντας μας στρες, αφού μας βάζει και σε μία διαδικασία multitasking που είναι από μόνο του αγχωτικό.

 

Μπορεί να μας θλίβουν απουσίες ωστόσο οι παρουσίες είναι αυτές που μας καθορίζουν

 

Σε πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τους ανθρώπους για να δουν εάν η διαδικτυακή επαγρύπνηση σχετίζεται με το άγχος. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Human Communication Research, έγραφε:

κακή-ψυχολογία-λόγω-διαδικτύου-

Photo via: tumblr.com

«Τα αποτελέσματα σε τρεις μελέτες έδειξαν ότι, εκτός από το multitasking (αλλά όχι τον φόρτο επικοινωνίας), ειδικά η γνωστική σημασία της διαδικτυακής επικοινωνίας σχετίζεται θετικά με το άγχος». Αυτό σημαίνει ότι το multitasking αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και η εξέχουσα θέση (συνεχής σκέψη για τον διαδικτυακό κόσμο) αυξάνει επίσης.

Έτσι από τη μία πλευρά είστε συνεχώς αγχωμένοι διότι τρέχετε να προλάβετε τα νέα στα social media και από την άλλη, δεν έχετε τον χρόνο ούτε την λογική να κάτσετε και να σκεφτείτε, για ποιον λόγο νιώθετε έτσι και πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε.

κακή-ψυχολογία-λόγω-διαδικτύου-

Photo via: mothersblog.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close