Έχετε παρατηρήσει τρίχες παραπάνω από το φυσιολογικό τότε ίσως να έχετε αρχή τριχόπτωσης. Δείτε ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία για να την προλάβετε.
Τα μαλλιά μας είναι η δύναμη μας, καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο της εμφάνισης μας. Η απώλεια κάποιων τριχών είναι απολύτως φυσιολογική, αλλά σε περιπτώσεις όπου ο αριθμός αυτών υπερβαίνει τις 100 καθημερινά θα πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως τα αίτια της τριχόπτωσης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;
Οι άνθρωποι έχουν μεταξύ 100.000 και 150.000 τρίχες στο κεφάλι τους. Ο αριθμός των τριχών που κανονικά χάνονται σε μια ημέρα ποικίλλει, αλλά κατά μέσο όρο είναι 100. Προκειμένου να διατηρηθεί ένας φυσιολογικός όγκος θα πρέπει τα μαλλιά που χάνονται ημερησίως να αντικαθίστανται με τον ίδιο ρυθμό.
Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά και τα βρέφη: Ποια τα αίτια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Η ζωή της τρίχας
Κάθε τρίχα περνάει από τρεις φάσεις εξέλιξης:
Την αναγενή, που διαρκεί 2-6 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η τρίχα αναπτύσσεται.
Την καταγενή, που διαρκεί περίπου 1 µήνα. Κατά το διάστημα αυτό, η τρίχα εξασθενεί και προετοιµάζεται για την πτώση της.
Την τελογενή, που διαρκεί περίπου 5 μήνες και αποτελεί το τελευταίο στάδιο ζωής της τρίχας, η οποία πέφτει. Ωστόσο, η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από ένα χρονικό διάστημα τα μαλλιά ξαναγεννιούνται.
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
Ακούσια: Πρόκειται για την φυσιολογική τριχόπτωση μαλλιών που οφείλεται στο γεγονός πως όσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή αραίωση.
Ανδρογενετική: Είναι μια μορφή αραίωσης των μαλλιών που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση. Η συγκεκριμένη μορφή εμφανίζεται στις γυναίκες συνήθως μετά τα 40 και πιο συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Τα μαλλιά αραιώνουν σε όλο το τριχωτό με έμφαση στην κορυφή του κεφαλιού.
Γυροειδής αλωπεκία: Είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των τριχοθυλακίων, από τα οποία ξεκινά η ανάπτυξη των τριχών. Η βλάβη στο θυλάκιο δεν είναι συνήθως μόνιμη. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια. Η γυροειδής αλωπεκία είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας κάτω των 20, αλλά παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας μπορούν να επηρεαστούν. Οι γυναίκες και οι άνδρες προσβάλλονται εξίσου το ίδιο.
Ημικρανία: Τι είναι ποιοι οι τύποι τα αίτια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Διάχυτη: Λόγω των αλλαγών στον κύκλο ζωής της τρίχας και συγκεκριμένα την ταυτόχρονη τελογενή φάση ανάπτυξης σε μεγάλο αριθμό τριχών, παρατηρείται αραίωση των μαλλιών. Η συγκεκριμένη μορφή παροδικής τριχόπτωσης εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός υπόκειται σε ακραίες αλλαγές, όπως έλλειψη σιδήρου, υποθυρεοειδισμό, δίαιτες, εγκυμοσύνη, μεγάλες εγχειρήσεις κλπ. Συνήθως διαρκεί περίπου 6 μήνες, αλλά μετά την εμφάνιση της τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά.
Ουλωτική: Η μορφή αυτή είναι πιο σπάνια, αλλά μόνιμη. Εμφανίζεται όταν πέφτουν τα μαλλιά λόγω ολικής καταστροφής του θύλακα της τρίχας και δημιουργούνται ουλές. Συνήθως δημιουργείται από δερματικές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ακμή, θυλακίτιδα, κυτταρίτιδα κλπ, αλλά και από δερματοπάθειές σαν τον λύκο.
Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ
Η φαλάκρα ή αλλιώς ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει και η επιστημονική του ονομασία, αφορά κατά βάση τους άνδρες. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των ανδρών παρουσιάζει ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η σταδιακή αποδυνάμωση και τελικά η εξαφάνιση των τριχών στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού.
Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στην ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κληρονομικότητα (στα γονίδιά μας υπάρχει γραμμένο το κατά πόσο θα κάνουμε ή όχι φαλάκρα). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η κληρονομικότητα στο θέμα της τριχόπτωσης πάει μέχρι και 7 γενιές πίσω (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επειδή είχε π.χ. ο πατέρας μας φαλάκρα, θα κάνουμε και εμείς).
Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν επίσης αλωπεκία που οφείλεται στην ηλικία (όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται οι πιθανότητες απώλειας μαλλιών), η οποία ακολουθεί τη λογική της ανδρογενετικής αλωπεκίας (αρχικά μειώνονται οι τρίχες και σταδιακά παρουσιάζεται έλλειψη σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού).
Μόλυνση από σκουλαρίκι: Τα συμπτώματα και πως να την αντιμετωπίσετε
Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Δυστυχώς για τις γυναίκες, η τριχόπτωση δεν αποτελεί μόνο ανδρικό «προνόμιο». Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 15% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παθολογική τριχόπτωση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αντιλαμβάνεται κάποιας μορφής τριχόπτωση μετά την ηλικία των 50 ετών.
Αν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι χάνει αρκετές τρίχες για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει σε πρώτη φάση να αναζητήσει την αιτία σε μια πιθανή ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης ή στην έλλειψη φυλλικού οξέος και στη συνέχεια, αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, σε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα η τριχόπτωση να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, που μπορεί να εκδηλώνονται με διαταραχές της περιόδου ή να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία (συνήθως μετά τα 40), η οποία και γίνεται εντονότερη μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Επίσης, αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση επειδή συνηθίζουν να μαζεύουν τα μαλλιά τους κότσο ή αλογοουρά, τραβώντας τα με δύναμη, ή γιατί κάνουν συχνά χρήση σεσουάρ. Ευτυχώς, αυτού του τύπου η αλωπεκία είναι απολύτως αναστρέψιμη, στην περίπτωση που το αντιληφθούμε έγκαιρα και αλλάξουμε συνήθειες.
Ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως να την αντιμετωπίσετε
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
Η τριχόπτωση δεν εκδηλώνεται σε όλους με τα ίδια συμπτώματα ή την ίδια ταχύτητα. Μπορεί να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά και τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ήπια ή πολύ έντονα. Επίσης, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της μόνο στο κεφάλι ή σε περισσότερα σημεία του σώματος. Τέλος, υπάρχουν μορφές της που είναι προσωρινές και άλλες που είναι μόνιμες. Οι πιο συχνοί τρόποι που παρουσιάζεται είναι:
Σταδιακή αραίωση στο πάνω τμήμα του κεφαλιού
Είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες με την πάροδο των ετών. Στους άνδρες ξεκινά με το σχηματισμό μιας γραμμής σε σχήμα Μ στο μέτωπο. Διαφορετική είναι η εκδήλωσή της στις γυναίκες, στις οποίες παρατηρείται αραίωση της πυκνότητας των μαλλιών σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού.
Κυκλική ή τμηματική φαλάκρα
Σε κάποιους ανθρώπους η τριχόπτωση εμφανίζεται σε σχήμα κέρματος. Αυτή παρουσιάζεται συνήθως στο κρανίο, ωστόσο μπορεί να τη δούμε και στα γένια ή στις βλεφαρίδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δέρμα παρουσιάζει κνησμό και πόνο, λίγο πριν πέσουν τα μαλλιά.
Ξαφνική αραίωση των μαλλιών
Το άγχος, ένα έντονο στρες ή ένα συναισθηματικό σοκ μπορεί να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών. Οι ασθενείς περιγράφουν ότι χάνουν ολόκληρες τούφες μαλλιών όταν λούζονται ή ακόμα και μόνο όταν περνούν τα δάχτυλά τους μέσα στα μαλλιά. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται αραίωση των μαλλιών και όχι ολική απώλειά τους.
Απώλεια τριχών σε όλο το σώμα
Υπάρχουν κάποιες παθήσεις και φαρμακευτικές αγωγές όπως η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, προκαλούν απώλεια των τριχών σε όλο το σώμα. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, οι τρίχες εκφύονται ξανά.
Σημεία «φαλάκρας» που επεκτείνεται στο κρανίο
Είναι σημάδι λειχήνα. Συνοδεύεται από σπασμένες τρίχες, ερυθρότητα, εφίδρωση και ενίοτε έκκριση υγρού.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
Οι λόγοι για την απώλεια μαλλιών είναι πολλοί, όταν αρχίζει ξαφνικά, η αιτία μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια, διατροφή, φαρμακευτική αγωγή ή τοκετό. Αν η απώλεια μαλλιών είναι σταδιακή και γίνεται πιο αισθητή με κάθε χρόνο που περνάει μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική τριχόπτωση. Επίσης ορισμένες πρακτικές και προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν αισθητή απώλεια μαλλιών.
Πεπτικό έλκος: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από τους πολλούς παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση:
Διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής
Κληρονομική αραίωση ή φαλάκρα (που ονομάζεται επίσης ανδρογενετική αλωπεκία): Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης. Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες.
Γυροειδής αλωπεκία: Ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια και στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός επιτίθεται στα μαλλιά του.
Ουλώδη αλωπεκία: Αυτή η σπάνια ασθένεια αναπτύσσεται σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους. Η ασθένεια καταστρέφει τους θύλακες των τριχών.
Ασθένειες
Υποκείμενη παθολογική κατάσταση: Η τριχόπτωση μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας ασθένειας. Περίπου 30 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων θυρεοειδής και η αναιμία μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
Ασθένεια: Σημαντική απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβεί μετά από μια ασθένεια. Μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, υψηλό πυρετό, σοβαρή λοίμωξη ή ακόμα και η γρίπη.
Ορμόνες και Άγχος
Τοκετός: Μετά τον τοκετό μερικές γυναίκες έχουν αισθητή απώλεια μαλλιών λόγω των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων.
Εμμηνόπαυση: Η τριχόπτωση είναι κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Στρες: Ένα τραυματικό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή διαζύγιο, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
Δίαιτα και η κακή διατροφή
Απώλεια βάρους: Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τριχόπτωση με την απώλεια περισσότερων από 8 κιλών.
Βιταμίνη Α: Η πάρα πολλή βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
Πρωτεΐνη: Όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετή πρωτεΐνη.
Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.
Διατροφική διαταραχή: Όταν ένα άτομο έχει κάποια διατροφική διαταραχή, η απώλεια μαλλιών είναι κοινή. Η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
Ατελεκτασία πνεύμονα: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται
Φάρμακα
Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Αυτά περιλαμβάνουν:
Αντιπηκτικά
Υψηλής δόσης βιταμίνης Α
Φάρμακα που θεραπεύουν αρθρίτιδα, κατάθλιψη, ουρική αρθρίτιδα, καρδιακά προβλήματα, και η υψηλή πίεση του αίματος
Τα αντισυλληπτικά χάπια
Τα αναβολικά στεροειδή, στεροειδή που λαμβάνονται για την ανάπτυξη των μυών και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης
Λανθασμένο πλύσιμο, στέγνωμα, χτένισμα και προϊόντα καλλωπισμού
Οι ακόλουθες πρακτικές προκαλούν συχνά τα μαλλιά να σπάσουν:
Πάρα πολύ λούσιμο, χτένισμα ή βούρτσισμα
Το έντονο τρίψιμο με πετσέτα
Το βούρτσισμα ή χτένισμα σε βρεγμένα μαλλιά
Υπερβολική χρήση τεχνικών και προϊόντων όπως περμανάντ, βαφές, πιστολάκι, σίδερο ισιώματος, τζελ, λακ κτλ
ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Όπως ακριβώς υπάρχουν πολλές αιτίες, υπάρχουν πολλές θεραπείες για την τριχόπτωση. Οι δερματολόγοι συνιστούν την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης άμεσα. Άμεσα σημαίνει προτού χαθούν πολλά μαλλιά. Η τριχόπτωση είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια μαλλιών.
Μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου θεραπείας σας.
Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται
Φαρμακευτική θεραπεία για τριχόπτωση: Φάρμακα όπως η ντουταστερίδη και η φιναστερίδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ανδρικής τριχόπτωσης. Έρχονται σε μορφή χαπιού και βοηθούν στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης περίπου στο 88% των ανδρών. Επίσης βοηθούν στην επανεμφάνιση της τριχοφυΐας περίπου στο 66% των ανδρών. Η φιναστερίδη λειτουργεί παύοντας την δημιουργία της ανδρικής ορμόνης διυδροτεστ/νης.
Τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα – Μινοξιδίλη: Εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Σταματάει την αραίωση και τονώνει την ανάπτυξης των μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Οι δερματολόγοι συνδυάζουν τη μινοξιδίλη και με άλλη θεραπεία.
Θεραπεία για τριχόπτωση με αντι-ανδρογόνα: Η θεραπεία με αντι-ανδρογόνα αναφέρεται σε φάρμακα που λαμβάνονται από γυναίκες για να αντισταθμίσουν την επίδραση των αρσενικών σεξουαλικών ορμονών στο δέρμα. Τα αντι-ανδρογόνα δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της ανδρικής τριχόπτωσης.
Σαμπουάν: Η χρήση τους βοηθάει στην αντιμετώπιση ταυτόχρονα άλλων δερματοπαθειών, όπως η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα, που συχνά συνυπάρχει με την τριχόπτωση. Είναι επιβοηθητικές αγωγές και αγωγές συντήρησης.
Θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες: Η συγκεκριμένη τεχνική κάνει χρήση αιμοπεταλίων τα οποία αναπτύσσουν τριχοθύλακες, διεγείροντας τόσο βλαστικά κύτταρα όσο και άλλα κύτταρα εντός του μικροπεριβάλλοντος του θύλακα που βρίσκεται στην τρίχα. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην αποκατάσταση των μαλλιών, έγκειται στην ενδυνάμωση τριχοθυλάκων είτε μη ενεργών είτε (πρόσφατα) εμφυτευμένων που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, αλλά και η ενίσχυση του χνουδιού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η προσέγγιση του προβλήματος της τριχόπτωσης ανδρών και γυναικών γίνεται συνδυάζοντας διαφορετικές θεραπείες για τριχόπτωση με σκοπό την επιτάχυνση και την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται
Συνήθως. σύμφωνα με τον Χρήστου Στάμου, Δερματολόγος & Αφροδισιολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός και το www.pharmacyboutique.gr στην πρώτη επίσκεψη και πριν από την έναρξη της αγωγής πραγματοποιείται υψηλής ανάλυσης ψηφιακό τριχοριζόγραμμα με σκοπό την ποσοτική και ποιοτική μέτρηση της προσδοκώμενης βελτίωσης της τριχοφυΐας.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.