όσα πρέπει να γνωρίζετε όλοι οι γονείς για να μειώσετε το στρες και γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Μήπως αισθάνεστε άγχος από τα καθήκοντα που έχετε σαν γονείς;  Είναι φυσικό να αισθάνεται λίγο άγχος ως γονέας. Καθώς μην ξεχνάμε, είστε υπεύθυνοι για ένα ολοκαίνουργιο άνθρωπο. Και πρέπει να το μεγαλώσετε αυτόν χωρίς ωστόσο να είστε συνέχεια μέσα στο άγχος. Αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς σε αυτό το νέο πλασματάκι πρέπει να μάθαινετε να περπατάει, να μιλάει αλλά να το προσέχετε κιόλας ώστε να μην πληγωθεί από ένα ας πούμε γυμνό καλώδιο που πάει να μασήσει..,

Λοιπόν ναι. Δεν διαφωνούμε η ημέρα σας κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ σκληρή. . Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει οτι ο κόσμος τελείωσε!  Οπότε ήρθε η ώρα να εξετάσετε κάποια γονική διαχείριση του άγχους. Εδώ είναι μερικοί τρόποι οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε!

 

Επειδή είναι σημαντικό!

Μπορεί να νομίζετε ότι το να κρύβετε το άγχος σας από το παιδί σας είναι καλό, αλλά αποδεικνύεται ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα από οτι εσείς νομίζετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος σας θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάζει τα γονίδιά τους.

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν στρεσαρισμένους γονείς κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους θα μπορούσαν να δουν γενετικές αλλαγές οι οποίες θα επηρεάζουν πράγματα όπως την παραγωγή ινσουλίνης και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Eπίσης, τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να συνεχίσουν μέσα από το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής τους ηλικίας.

Το στρες επίσης, οδηγεί σε: Αυξημένες ασθένειες, ναρκωτικά και κατάχρηση αλκοόλ, μειωμένη ικανοποίηση για τη ζωή και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων. Έτσι, πριν αρρωστήσετε, ήρθε η ώρα να αποβάλλεται το στρες, το οποίο σας κάνει κακό!

 

Το κλειδί για γονείς χωρίς στρες!

Όχι, το πρώτο βήμα δεν είναι να πάτε πίσω στο χρόνο και να σταματήσετε τη στιγμή που έγινε η σύλληψη του παιδιού σας από το σύντροφό σας (αν και αυτό θα ήταν μια καλή ταινία). Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να είστε ευγνώμονες για την γλυκιά σας την ζωή με ή χωρίς άγχος και η ζωή σας θα γίνει 1,000 τοις εκατό λιγότερο ενδιαφέρουσα χωρίς αυτό.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε τι σας φταίει στο παιδί σας, ή στο σύντροφό σας, ή σε οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε τον εαυτό σας να δείτε τι σας φταίει και να ξεκινήσετε από εκεί. Δείτε μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να αναλογιστείτε:

Το σημαντικό μέρος που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η καταπολέμηση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία ολόκληρης της οικογένειάς σας.

Τσεκάρετε τι πραγματικά σας ενοχλεί

Πριν καταστρέψετε τον εαυτό σας, δείτε από που πραγματικά προέρχεται το άγχος σας. Σίγουρα το άγχος σας δεν προέρχεται μόνο από την οικογένεια σας. Υπάρχουν πιθανά σημεία που σας αγχώνουν μέσα στην ημέρα που ίσως δεν τα έχετε συνειδητοποιήσει. Βρείτε τα μέσα στην καθημερίνη σας ρουτίνα:

  • Όταν φεύγουν όλοι από την πόρτα το πρωί
  • Όταν έρχεστε στο σπίτι μετά τη δουλειά
  • Την ώρα του φαγητού
  • Την ωρα του ύπνου
  • Στις δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο

Σημειώστε εκείνες τις φορές που σας έκαναν να έχετε ταχυπαλμία ή που σας έκαναν να μαζευτείτε Σκεφτείτετις φορές που νευριάσατε με το παιδί ή το σύντροφό σας. Ή όταν αισθανθήκατε σαν να θέλετε να πιείτε όλες τις μπύρες για να ηρεμήσετε. Το πιο πιθανί είναι να βρείτε ένα μοτίβο που σχετίζεται με πράγματα που δεν λειτουργούν ομαλά στο σπίτι σας για οποιοδήποτε λόγο. Ήρθε η ώρα να αναλάβετε κάποια δράση.

 

Κάντε σωστή οργάνωση

Μερικές φορές οι μεγαλύτερες στρεσογόνους παράγοντες στην οικογενειακή ζωή είναι εκείνες οι στιγμές, όταν δεν έχετε καθιερώσει πλήρως τη ρουτίνα σας. Ή οι φορές, όταν επικρατεί ένας χαμός λόγω κακής οργάνωσης ή κακής χρονικής στιγμής . Ευτυχώς υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα σας. Γίνεται πιο οργανωτικοί ή μετατοπίστε το πρόγραμμα σας όταν χρειάζεται προκειμένου τα πράγματα να ρέουν ομαλά.

Χαλαρώστε

Ξέρετε ποιοι άνθρωποι είναι συχνά χωρίς άγχος; Αυτοί που δεν δίνουν δεκάρα για τίποτα. Το οποίο δεν σημαίνει να σταματήσετε τη φροντίδα της οικογένειά σας ή να μην είστε καλός γονέας. Ωστόσο, εάν μειώσετε τις προσδοκίες σας και  δεν δίνετε τόση σημασία για πράγματα ασήμαντα, θα έχετε την ευκαιρία να βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση.

Χαλαρώστε λοιπόν . Και σταματήστε να φρικάρετε για τα χρήματα.Και αν πάτε στο σούπερμαρκετ και αγοράσετε κάτι που δεν είχατε υπολογίσει, όπως ένα πακέτο πατατάκια θα δείτε οτι δεν έφτασε και το τέλος του κόσμου!

Διασκεδάστε λίγο!

Η διασκέδαση σας όμως να είναι με την οικογένεια σας. Βγείτε έξω από το σπίτι για μια ημερήσια εκδρομή στο δάσος, στο βουνό ή στην παραλία. Ή αν θέλετε να είστε σπίτι, βάλτε ένα βιντεάκι στο youtube και χορέψτε και τραγουδήστε με το παιδί σας!  Χαλαρώστε και γελάστε μαζί με την οικογένειά σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Όταν μιλάμε για φροντίδα δεν μιλάμε για αφρόλουτρα και κεριά εδώ. Μιλάμε για σωστή διατροφή. Κάντε λίγη γυμναστική ( με προσοχή ) και ίσως έχετε και λ΄γο χρόνο συλλογισμού με τον εαυτό σας. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι για να γίνει αυτό. Ωστόσο κανένας από αυτούς δεν περιλαμβάνει μια μάσκα αβοκάντο και ένα ποτήρι κρασί. Όχι όμως επειδή αυτό δεν είναι σωστό…

Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης

Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να καθίσετε σε έναν κύκλο μαζί με άλλους μπαμπάδες και να μιλάτε και να κλαίγεστε για οτι συμβαίνει στο σπίτι σα;. Αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε κάποιους μπαμπάδες ή μαμάδες που μπορούν να συμπάσχουν με εσάς κάθε φορά από λίγο. Αυτοί οι γονείς μπορεί να είναι στη γειτονιά σας. Ή ίσως μπορείτε να βρείτε αυτή την συμπαράσταση κάπου στο διαδίκτυο. Απλά  βρείτε τη .

Ζητήστε βοήθεια! 

Εάν  αισθάνεστε πως τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, τότε ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας . Ώστε να ξελαφρώσετε με έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα. Και να βρείτε μια λύση προκειμένου να δείτε που έχετε χάσει ”το παιχνίδι”.

Το σημαντικό μέρος που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η καταπολέμηση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία ολόκληρης της οικογένειάς σας. Όχι μόνο του εαυτού σας. Και η αντιμετώπιση του θα σας κάνει να αγχώνεστε λιγότερο για το αν μεγαλώσετε ένα ήρεμο παιδί. Δεν είναι περίεργο το πώς λειτουργεί όλο αυτό;

 

Πηγή: popsugar.com
Close