Τα σημάδια ότι τα έχεις με ένα χειριστικό άτομο

Η κακομεταχείριση μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Πολλές φορές είναι οι ύπουλες συμπεριφορές, που με ένα χαμόγελο σε κάνουν να αισθάνεσαι ενοχές, να αισθάνεσαι απαίσια με τον αυτό σου. Ακριβώς αυτό που κάνουν καθημερινά οι χειριστικοί άνθρωποι, δηλαδή. Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να σε μειώσει χωρίς καν να σε προσβάλει—ευθέως, τουλάχιστον;

Δείτε ακόμη: Μπορεί να σωθεί μία σχέση που έχει χαλάσει;

1. Ζήτα μου συγγνώμη

Πες ότι έφυγες από την δουλειά και βγήκες να πιείς ένα ποτό με τους φίλους σου. Και πες ότι, επειδή ούτως ή άλλως δεν σκόπευες να αργήσεις (και επειδή ο προσωπικός σου χρόνος είναι αναγκαίος) δεν πήρες τηλέφωνο να ενημερώσεις. Και ακολούθησε καυγάς. Ο οποίος εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, και κάπου στο τέλος, χωρίς να καταλάβεις πώς και γιατί, άρχισες να απολογείσαι, χωρίς να νιώθεις πως έκανες κάτι κακό.

2. Συγχωρώ, μα δεν ξεχνώ

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν. Ένας χειριστικός άνθρωπος θα σου πει ότι δέχεται την συγγνώμη σου (που, λίγο-πολύ, σε ανάγκασε να πεις εξαρχής), θα κάνει τον εαυτό του να φανεί μεγαλόψυχος, και μετά δεν πρόκειται ποτέ να σε αφήσει να το ξεχάσεις. Θα το αναφέρει με μικρά σχόλια, με κακά αστεία και, ακόμα χειρότερα, θα το κάνει μπροστά σε άλλους.

Δείτε ακόμη: Όταν μια σχέση σου προκαλεί πόνο φύγε.. Η πραγματική αγάπη κρύβεται στην ευτυχία!

3. Σε κρίνω

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι εξπέρ στο να σου καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση. Από ένα σημείο και μετά, ό,τι κι αν κάνεις, θα δεις να σε κοιτάει περίεργα, να πετάει άσχημα σχόλια και να κατακρίνει την συμπεριφορά σου. Σε μια σχέση, ο σύντροφός σου πρέπει να σε αποδέχεται για αυτό που είσαι, όχι να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν γίνεσαι αποδεκτός. Και, φυσικά, στο τέλος θα αρχίσεις να πιστεύεις ότι όντως εσύ έχεις το πρόβλημα και πως πρέπει να αλλάξεις τον εαυτό σου για να χωράς στην ζωή του.

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι εξπέρ στο να σου καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση.

4. Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου

Βήμα πρώτο: Θα σου πει την κλασική, δοκιμασμένη και πολύ ύπουλη ατάκα “Σε ξέρω πολύ καλά”. Βήμα δεύτερο: Συνειδητοποιείς ότι το μόνο πράγμα που ξέρει είναι οι αδυναμίες σου, τι σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα και τι σε πληγώνει, και θα τα χρησιμοποιήσει όλα εναντίον σου για να πετύχει τον σκοπό του.

Δείτε ακόμη: 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να δώσετε λάμψη στη σχέση σας

5. Κομμένη η διασκέδαση

Αν σε μία σχέση αναγκαστείς να παρατήσεις τα χόμπι σου και τα πράγματα που σε ευχαριστούν, απλά και μόνο επειδή ο σύντροφός σου δεν τα αγαπάει όπως εσύ, τότε αυτή η σχέση είναι μονόπλευρη και εντελώς λάθος. Ένας σωστός σύντροφος πρέπει να μοιράζεται τον ενθουσιασμό σου—ή έστω να σε στηρίζει, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει. Αν προσπαθεί να σε πείσει ότι τα ενδιαφέροντά σου δεν σου ταιριάζουν, ή πως δεν είναι σημαντικά, δείξε του την πόρτα.

Πηγή: in2life.gr
Close