Αυτές είναι οι τροφές που αποτελούν κίνδυνο για τις εγκύους

Αυτές είναι οι τροφές που αποτελούν κίνδυνο για τις εγκύους! Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για τις τροφές που αποτελούν κίνδυνο για τις εγκύους. Όταν είσαι έγκυος, πρέπει να προσέχεις τι τρως, τι πίνεις και τις εισπνέεις διότι αυτά που μπαίνουν στον δικό σου οργανισμό, μεταφέρονται αυτομάτως και στο μ@ράκι σου. Υπάρχουν λοιπόν μερικές τροφές που αποτελούν κίνδυνο για τις εγκύους.

Φυσικά, αν είσαι έγκυος πρέπει να ενημερώνεσαι αποκλειστικά από τον μαιευτήρα – γυναικολόγο που σε έχει αναλάβει. Όμως αν βρίσκεσαι για πρώτη φορά σε ενδιαφέρουσα και ακόμη δεν έχεις επισκεφθεί τον γυναικολόγο σου, μπορεί αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει αρκετά.

Δείτε ακόμα 15 κόλπα για να ανακουφιστείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αποφασίσαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο όλες τις τροφές που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τις εγκύους. Επίσης, θα εξηγήσουμε για ποιον λόγο οι συγκεκριμένες τροφές αποτελούν κίνδυνο.

Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερωθείς και φυσικά να κλείσεις γρήγορα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου για τα περαιτέρω. Διαβάστε παρακάτω:

Το ωμό κρέας είναι επικίνδυνη τροφή για τις εγκύους

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν το κρέας που σερβίρεται μισοψημένο ή και ελάχιστα ψημένο. Παρόλα αυτά όταν είσαι έγκυος το ωμό κρέας θα πρέπει να το αποφεύγεις. Το κρέας σου θα πρέπει να είναι πάντα καλοψημένο για να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια όπως είναι η σαλμονέλα και το τοξόπλασμα. Αυτό ισχύει και για τα ωμά θαλασσινά.

Τα ωμά θαλασσινά και το κρέας που σερβίρεται μισοψημένο πρέπει να αποφεύγονται, επειδή υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το τοξόπλασμα.

Πρέπει να αποφεύγεις τα αλλαντικά!

Και τα αλλαντικά μπορεί να αποτελούν επικίνδυνη τροφή για τις εγκύους. Αυτό συμβαίνει διότι τα αλλαντικά μπορεί να είναι μολυσμένα με λιστέρια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Η λιστέρια, περνάει από τον πλακούντα και μπορεί να μολύνει το έμβρυο θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του.

Αν πάλι πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αλλαντικό στην μαγειρική, θα πρέπει να το μαγειρεύετε μέχρι το αλλαντικό να αχνίζει.

Τα ψάρια που περιέχουν υδράργυρο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη

Τα ψάρια που έχουν μεγάλες ποσότητες ψευδάργυρου θα πρέπει να μην καταναλώνονται από εγκύους διότι η κατανάλωση ψευδάργυρου κατά την εγκυμοσύνη, έχει συσχετιστεί με αναπτυξιακές δυσκολίες και εγκεφαλική βλάβη.

Μερικά ψάρια που πρέπει να αποφεύγονται λοιπόν είναι ο καρχαρίας, ο ξιφίας και το σκουμπρί. Ο τόνος σε κονσέρβα από την άλλη είναι μία ασφαλής επιλογή σε γενικές γραμμές. Και πάλι όμως θα πρέπει να τον καταναλώνετε με μέτρο και πάντα με την συμβουλή του γιατρού σας. Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγετε το σούσι για όσο είστε έγκυος.

Καπνιστά θαλασσινά

Και τα καπνιστά θαλασσινά μπορεί να είναι μολυσμένα με λιστέρια. Για να είναι ασφαλή σε κατανάλωση θα πρέπει να βρίσκονται ως συστατικό σε μαγειρεμένο φαγητό.

Τα ψάρια ελευθέρας θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη

Μπορεί τα ψάρια ελευθέρας να έχουν την φήμη ότι είναι καλύτερης ποιότητας από εκείνα του ιχθυοτροφείου όμως μπορεί να έχουν εκτεθεί σε βιομηχανικά απόβλητα και σε επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προτιμήστε τα ψάρια ιχθυοτροφείου.

Ωμά όστρακα

Στρείδια, μύδια και κάθε είδους όστρακο πρέπει να μαγειρεύονται, αλλά εξακολουθούν να μην είναι 100% ασφαλή. Και αυτό ισχύει για όλους. Οι εγκυμονούσες πρέπει να τα αποφεύγουν εντελώς.

Ωμά αυγά

Τα ωμά αυγά μπορεί να εκθέσουν την εγκυμονούσα σε σαλμονέλα. Η μαγιονέζα και άλλα dressings στις σαλάτες που φτιάχνονται με ωμά αυγά θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης. Μπορείτε όμως να καταναλώνετε dressings εμπορίου διότι φτιάχνονται με παστεριωμένα αυγά.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυγά στην μαγειρική σας μπορείτε να το κάνετε, αρκεί να είναι πάντα μαγειρεμένα.

Μαλακά τυριά

Το μπρι, το Καμαμπέρ, το ροκφόρ (και όλα τα μπλε τυριά) μπορεί να είναι επικίνδυνα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν λιστέρια εκτός κι αν η συσκευασία τους δηλώνει πως έχουν παραχθεί από παστεριωμένο γάλα.

Μη παστεριωμένο γάλα

Είναι σημαντικό να αγοράζετε γάλα το οποίο έχει παστεριωθεί.

Δεν πρέπει να τρώτε πατέ!

Όχι στα πατέ κρέατος, αλλά και στα πατέ λαχανικών, καθώς μπορεί να περιέχουν λιστέρια. Εξαιρούνται τα πατέ σε κονσέρβα, που είναι ασφαλή, αλλά θα ήταν καλό να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Δεν πρέπει να καταναλώνετε καφεΐνη

Το ότι οι έγκυες δεν πρέπει να καταναλώνουν καφεΐνη είναι μία σχετικά γνωστή πληροφορία. Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη είναι ασφαλής μόνο σε μετριοπαθής ποσότητες. Υπάρχουν όμως και μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει μία έγκυο γυναίκα σε αποβολή.

Θα πρέπει λοιπόν να αποφύγετε τον καφέ όπως και προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η καφεΐνη είναι διουρητική και μπορεί να σας κάνει να χάσετε υγρά όπως είναι το ασβέστιο. Θα πρέπει λοιπόν να πίνετε άφθονο νερό.

Δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ

Αποφασίσαμε να κλείσουμε το άρθρο μας με άλλη μία σχετικά γνωστή πληροφορία. Οι έγκυες δεν πρέπει να πίνουν αλκοόλ κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι το αλκοόλ επιτρέπεται έστω και λίγο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Το αλκοόλ είναι σκέτη τοξίνη και είναι υπερβολικά επικίνδυνο για το μ@ρο σας. Αλκοόλ δεν πρέπει να πίνετε και κατά την περίοδο του θηλασμού.

Photo cover via: mothersblog.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

 

Close