πράγματα-που-κάνουν-τα-έμβρυα-μέσα-στη-μήτρα-

Όλα αυτά τα εκπληκτικά πράγματα που κάνει ένα μωρο μες στη μήτρα, εκτός από το να κλωτσά και να στριφογυρνάει.

Αν διανύετε την περίοδο της εγκυμοσύνης τότε σίγουρα είναι μία από τις πιο μαγικές αλλά και περίπλοκες καταστάσεις για εσάς. Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα σας και βασίζεται πάνω σας στο οτιδήποτε. Μερικές πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται μερικά πράγματα και μέσα από την μήτρα.

Για παράδειγμα παρακολούθησαν το πως συμπεριφέρονταν τα παιδιά μέσα από την μήτρα όταν η μαμά έτρωγε κάτι. Μερικές φορές τους άρεσε αυτό που έτρωγαν και χαμογελούσαν ενώ άλλες δυσανασχετούσαν. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά, ακόμη και μέσα στην κοιλίτσα σας έχουν την δυνατότητα να κάνουν απίστευτα πράγματα. Διαβάστε παρακάτω: 

Ανταποκρίνονται σε διαφορετικά τρόφιμα.

Σε μια μελέτη, συμμετείχαν μητέρες από την τριακοστή δεύτερη έως την τριακοστή έκτη εβδομάδα κύησης και ένα από τα τρόφιμα που τους έδιναν να φάνε ήταν το λάχανο. Τα μωρά τους δεν φαινόταν να απολαμβάνουν αυτή την επιλογή, αφού σήκωναν το πάνω χείλος, πίεζαν και τα δύο χείλη και έκαναν γκριμάτσες που κλαίνε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σαρώσεις υπερήχων 4D για να καταγράψουν τις αντιδράσεις των εμβρύων και δεν μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι για τα συναισθήματά τους για το λάχανο.

Όταν οι μητέρες έλαβαν καρότα και χυμό καρότου, τα μωρά έδειξαν μια εντελώς διαφορετική αντίδραση. Τραβούσαν τις γωνίες των χειλιών τους και έκαναν ένα γέλιο, κάτι που έδειχνε ότι απολάμβαναν τη γεύση.

Δείτε ακόμα Εγκυμοσύνη: Αυτά τα 8 απίστευτα πράγματα επηρεάζουν την εμφάνιση του παιδιού

Αυτή η διάκριση μεταξύ των γεύσεων ήταν όλη η απόδειξη που χρειάζονταν οι επιστήμονες για να δείξουν ότι τα έμβρυα καταλαβαίνουν όντως διαφορετικές γεύσεις από την κοιλιά.

Ο λόγος που πιστεύουν ότι τα καρότα ήταν πιο ευνοϊκά είναι λόγω της πιο γλυκιάς γεύσης τους. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μερικές φορές μπορεί να νιώθει σαν να έχει μια «φρουτώδη» γεύση. Από την άλλη, το λάχανο είναι πιο πικρό και αυτός είναι μόνο ο λόγος που επιλέχθηκε για αυτό το πείραμα.

πράγματα-που-κάνουν-τα-έμβρυα-μέσα-στη-μήτρα-

© Onontour / Depositphotos.com, © OpenClipart-Vectors / Pixabay

Όταν τα έμβρυα αρχίζουν να έχουν γευστικούς κάλυκες

Η ικανότητα του εμβρύου να κατανοεί τις γεύσεις αρχίζει να διαμορφώνεται στις 8 εβδομάδες κύησης και τότε είναι που αρχίζουν να σχηματίζονται οι γευστικοί κάλυκες του. Καταπίνουν από 3/4 έως 4 φλιτζάνια αμνιακού υγρού καθημερινά και όλες οι γεύσεις από τη διατροφή της μητέρας επηρεάζουν και τις γεύσεις του παιδιού.

Πράγματα όπως η ζάχαρη, τα αμινοξέα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και τα λιπαρά οξέα περιλαμβάνονται στο υγρό που καταναλώνει ένα μωρό. Αυτός είναι ο λόγος που ένα μωρό έχει ήδη σχηματίσει προτιμήσεις πολύ πριν γεννηθεί και αρχίσει να τρώει στερεά.

πράγματα-που-κάνουν-τα-έμβρυα-μέσα-στη-μήτρα-

© Danomyte / Shutterstock.com

Έχουν τρίχες ενώ βρίσκονται στη μήτρα.

Ονομάζεται lanugo και είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα τρίχας που καλύπτει ολόκληρο το σώμα ενός εμβρύου ακόμα και το πρόσωπό του, δημιουργώντας κάτι που μοιάζει με μουστάκι.

Αυτές οι τρίχες δεν θα μείνουν στο σώμα τους για πολύ καιρό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους θα εξαφανιστεί ακριβώς πριν τη γέννηση. Το ίδιο τρίχωμα εμφανίζεται και σε άλλα είδη, όπως οι ελέφαντες, οι φάλαινες και οι φώκιες. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτά τα είδη διατηρούν τη γούνα τους ακόμα και μετά τη γέννησή τους.

πράγματα-που-κάνουν-τα-έμβρυα-μέσα-στη-μήτρα-

© Nelly B / Shutterstock.com

Η καρδιά τους αρχίζει να χτυπά στις 5 εβδομάδες κύησης και πηγαίνει αρκετά γρήγορα.

Η καρδιά ενός μωρού αρχίζει να χτυπά μετά από 5-6 εβδομάδες και το μέγεθός της δεν είναι μεγαλύτερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Θα χρειαστούν περίπου 10 εβδομάδες για να σχηματιστεί πλήρως η καρδιά και ο ρυθμός της κυμαίνεται μεταξύ 110-160 παλμών ανά λεπτό. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι προς το τέλος της εγκυμοσύνης, οι καρδιές των θηλυκών εμβρύων χτυπούν πιο γρήγορα από τις καρδιές των αρσενικών.

Χασμουριούνται, κλαίνε και ουρούν.

Υπήρξαν υπέρηχοι όπου οι γιατροί παρατήρησαν ότι τα έμβρυα άνοιξαν το στόμα τους με τον ίδιο τρόπο που χασμουριούνται οι άνθρωποι. Αυτή η δράση μπορεί να παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 24 εβδομάδες, αλλά μέχρι την τριακοστή έκτη εβδομάδα, φαίνεται να εξαφανίζεται εντελώς.

Την ίδια στιγμή που χασμουριούνται για πρώτη φορά, αρχίζουν και να κλαίνε. Ενώ δεν μπορούμε να ta ακούσουμε να κλαίνε, κινήσεις όπως το τρέμουλο του πηγουνιού, η κίνηση του στόματος και το άνοιγμα της γνάθου είναι όλα ενδείξεις αυτής της δράσης.

Δείτε ακόμα 9 tips που θα κάνουν την εγκυμοσύνη πιο εύκολη

Επιπλέον, πολλοί ερευνητές λένε ότι τα έμβρυα αρχίζουν να ουρούν στη μήτρα κάπου μεταξύ της ένατης και της δέκατης έκτης εβδομάδας. Μόλις ωριμάσουν λίγο, αρχίζουν να παράγουν 500-700 χιλιοστόλιτρα ούρων την ημέρα. Και αν αναρωτιέστε πού πηγαίνουν αυτά τα ούρα, θα πρέπει να ξέρετε ότι παραμένουν ακριβώς μέσα στο αμνιακό υγρό.

πράγματα-που-κάνουν-τα-έμβρυα-μέσα-στη-μήτρα-

Γεννιούνται με 50% περισσότερα οστά από τους ενήλικες.

Είναι αλήθεια ότι τα μωρά μέσα στη μήτρα έχουν 300 οστά τη στιγμή που γεννιούνται. Καθώς συνεχίζουν να μεγαλώνουν, πολλά από αυτά τα οστά θα αρχίσουν να συγχωνεύονται και θα φτάσουν τον αριθμό των 206.

Αυτά τα σχεδόν 100 επιπλέον οστά δεν είναι στην πραγματικότητα οστά, αλλά κυρίως χόνδροι που τελικά θα συγχωνευθούν με τα πραγματικά οστά. Και αυτός ο χόνδρος είναι ο μαλακός ιστός που υπάρχει σε όλο το σώμα ενός μωρού και μπορεί να φανεί κυρίως πίσω από το λαιμό του, όπου είναι συνήθως πολύ μαλακός.

Οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακοή τους.

Περίπου στις 18 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση, τα αυτιά του εμβρύου αρχίζουν να μεγαλώνουν και μπορεί να μπορούν να ακούν εξωτερικούς ήχους. Όταν το έμβρυο γίνει 6 μηνών, θα μπορεί να γυρίζει κάθε φορά που ακούει έναν ήχο.

Ενώ η ακρόαση δυνατών θορύβων, όπως μουσική και σειρήνες, πότε πότε είναι ασφαλής, η έκθεση σε αυτούς όλη την ώρα μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτό σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να διατηρούν τους ήχους κάτω από 115 ντεσιμπέλ εάν θέλουν η ακοή του μωρού τους να είναι υγιής.

πράγματα-που-κάνουν-τα-έμβρυα-μέσα-στη-μήτρα-

© blueringmedia / Depositphotos, © stalkerstudent / Depositphotos

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εγκυμοσύνη στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close