Εκείνη η στιγμή που η κόρη μου, μου είπε "σε μισώ"_

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθουμε για την εμπειρία μίας μητέρας όταν η κòρη της, της είπε για πρώτη φορά ότι την μισεί.

Η αλήθεια είναι πως και οι γονείς πληγώνονται από τα λόγια των παιδιών τους. Συνήθως ασχολούμαστε με την ψυχολογία των παιδιών. Πως να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά, πως να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες, πως δε θα πληγώσουμε τα παιδιά μας.

Και πολύ καλά κάνουμε. Όμως δεν είναι μόνο τα παιδιά που πληγώνονται. Πληγώνονται και οι γονείς. Φοβούνται και οι γονείς πως κάποια μέρα τα παιδιά τους, θα τους ξεχάσουν ή θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και ανησυχούν ακόμη και για μικροπράγματα.

Δείτε ακόμα 20 εικόνες που δείχνουν τις καθημερινές περιπέτειας μίας μαμάς

Κάθε μαμά λοιπόν φοβάται την στιγμή που πάνω σε έναν καυγά το παιδί θα της πει ότι την μισεί. Μπορεί το παιδί να μην ξέρει την έννοια ή μπορεί και να την ξέρει αλλά να μην την εννοεί με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, όμως οι λέξεις πονάνε όπως και να το κάνεις. Διαβάστε παρακάτω: 

Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που όταν συμβαίνουν ξέρεις ότι θα τις θυμάσαι για πάντα. Υπάρχουν κάποιες προφανείς στιγμές που δεν θα ξεχάσεις όπως το να κρατήσεις το χέρι του παιδιού σου για πρώτη φορά ή κάποια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Υπάρχουν στιγμές που είναι λιγότερο δραματικές αλλά ξέρουμε πως θα μείνουν στην μνήμη μας για πάντα. Όπως για παράδειγμα να σου πει το παιδί σου ότι σε μισεί για πρώτη φορά. Ας πάμε λίγο πίσω λοιπόν.

Δείτε ακόμα “Εγώ φταίω”: Ένα κείμενο για τις ενοχές των μαμάδων

Τα παιδιά μου μάλωναν μια μέρα και εγώ ως άπειρη μαμά τους απειλούσα. Πολύ. Τους είπα πως αν ξαναμαλώσουν θα τους αφήσω στο σπίτι και θα φύγω για διακοπές.

Τους είπα πως θα πάρω τα video games από το σπίτι. Μπορεί να το πίστεψαν για τις διακοπές αλλά λίγες μέρες αργότερα βρισκόταν στο αεροπλάνο μαζί μας. Οι καυγάδες συνεχιζόντουσαν. Εγώ συνέχιζα να φωνάζω χωρίς να κάνω πράξη τις απειλές μου.

Όμως εκείνα συνέχιζαν να χτυπάνε ο ένας τον άλλο και να μην δίνουν σημασία ξέροντας πως δεν θα κάνω τίποτα τελικά. Κάποια στιγμή όμως έφτασα και εγώ στα όριά μου. Την στιγμή ενός ακόμη καυγά αποφάσισα να πάρω τα παιχνίδια που έπαιζε η κòρη μου για να τηρήσω επιτέλους τις απειλές μου.

Δείτε ακόμα Δεν είσαι μόνη: Ένα κείμενο αφιερωμένο στις δυσκολίες της μητρότητας

Η κòρη μου με κοίταξε θυμωμένα και μου είπε πως είμαι κακιά. Προς στιγμήν σκέφτηκα να υποχωρήσω. Όχι. Πρέπει να σταθώ στο ύψος μου. Είπα πως δεν θα παίξει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τουλάχιστον 24 ώρες και αυτό έπρεπε να γίνει.

Εκείνη επέμενε να της δώσω τα παιχνίδια αλλά εγώ έπρεπε να μείνω δυνατή. Της εξήγησα πως αυτό που έκανα ήταν για το καλό της και πως έπρεπε να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά. Τότε ξαφνικά έγινε αυτό που φοβόμουν. Η κόρη μου, μου είπε: “Σε μισώ.”

Ήταν το πρώτο μου , “Σε μισώ ” στην ζωή μου ως γονιός. Φυσικά και ξέρω πως δεν με μισεί. Την είδα πως και εκείνη ήταν το ίδιο σοκαρισμένη όταν είπε αυτά τα λόγια. Μετά από λίγο μου ζήτησε συγνώμη γιατί έτσι κάνει ένα παιδί.

Δείτε ακόμα Μέχρι την ημέρα που θα γίνεις μητέρα κάνεις δεν θα σου πει

Όμως εγώ ένιωσα σαν να με τσιμπάνε εκατομμύρια μέλισσες σε όλο μου το σώμα. Το μόνο που σκεφτόμουν είναι πως δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που συνέβη. Θα το θυμάμαι σε όλη μου την ζωή. Όμως μόλις την αγκάλιασα ένιωσα πως όλα έσβηναν.

Ήξερα πως θα έρθει αυτή η στιγμή αλλά είμαι χαρούμενη που συνέβη και την ξεπέρασα. Γιατί; Πιστεύω πως δεν θα είναι το τελευταίο σε μισώ που άκουσα και πως θα συμβεί για πολλές φορές ακόμη. Αν ένα παιδί σου πει σε μισώ, σημαίνει πως κάνεις έστω κάτι σωστά στην ζωή σου ως γονιός. Τις επόμενες φορές που θα συμβεί μάλλον δεν θα το θυμάμαι καθόλου.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: themamagers.gr

Close