δεν είσαι μόνο_ένα_κείμενο_για_τις_δυσκολίες_της_μητρότητας_

Δεν είσαι μόνη: Ένα κείμενο αφιερωμένο στις δυσκολίες της μητρότητας. Γιατί το να είσαι μαμά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στις τηλεοράσεις βλέπουμε συνεχώς ευτυχισμένες οικογένειες. Μητέρες που σηκώνονται όλο χαμόγελο να φτιάξουν πρωινό για τα παιδιά και τον άντρα τους.

Γυναίκες που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά και ως δια μαγείας, κατάφεραν αμέσως να βρουν την χρυσή τομή. Καμία επιλόχειος κατάθλιψη. Καμία ανασφάλεια για το σώμα τους. Καμία δυσκολία με τον σύζυγό τους. Στις τηλεοράσεις δεν πρόκειται να δεις μητέρες με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια από την κούραση.

Μητέρες που δεν μπορούν πια να σηκωθούν χάραμα από το κρεβάτι για να αλλάξουν και να ταϊσουν το παιδί, αλλά παρόλα αυτά το κάνουν, γιατί ο άντρας θέλει να κοιμηθεί. Μητέρες που τρέχουν και δεν φτάνουν. Που απολύονται από τις δουλειές τους επειδή έμειναν έγκυες.

Που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μεγαλώσουν ένα παιδί και νιώθουν συχνά ότι χάνουν την μπάλα. Που αντιμετωπίζουν επιλόχειο κατάθλιψη. Που νιώθουν ότι δεν κάνουν τίποτα σωστά. Ότι δεν μπορούν να είναι σωστές και απέναντι στα παιδιά τους και απέναντι στον σύζυγο.

Μητέρες που προσπαθούν να τους ικανοποιήσουν όλους και αφήνουν τον εαυτό τους. Παραμελούν την εξωτερική τους εμφάνιση και ακούν από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να είσαι μητέρα, συμβουλές και κηρύγματα για τον σύζυγο και τα παιδιά. Για το πόσο λάθος τα κάνουν όλα.

Και σε αυτό το σημείο είναι που αυτές οι μητέρες νιώθουν μία απίστευτη μοναξιά. Σκέφτονται “μα πως όλες οι άλλες είναι τόσο τέλειες κι εγώ δεν μπορώ;” “Η γειτόνισσα μεγάλωσε 4 παιδιά και πάντα ήταν όμορφη και λαμπερή. Εγώ γιατί δεν προλαβαίνω να κάνω μπάνιο και έχω κύκλους κάτω από τα μάτια με μόλις ένα παιδί;” .

Όμως ποτέ αγάπη μου δεν ρώτησες την γειτόνισσα πως τα κατάφερε. Όλες οι μητέρες το έχουμε νιώσει αυτό. Και η γειτόνισσα είχε κύκλους κάτω από τα μάτια. Και η γειτόνισσα σκεφτόταν πολλές φορές να τα παρατήσει όλα και να κρυφτεί σε μία σπηλιά.

Και οι γυναίκες στις διαφημίσεις αν έχουν παιδιά, καμία σχέση δεν έχουν με τον ρόλο που τους δόθηκε. Γιατί δεν είναι εύκολο να είσαι μητέρα. Δεν είναι εύκολο να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά. Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι η ιδανική μητέρα και σύζυγος. Δεν είσαι μόνη.

Δείτε ακόμα Αγάπησε το σώμα σου μετά την γέννα ακόμη κι αν αλλάξει

Αυτά σκεφτόμασταν όταν έπεσε στην αντίληψή μας, το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην σελίδα The Birth Ride. Πόσο ανάγκη είχαμε να το διαβάσουμε αυτό το κείμενο άραγε; Ίσως να φταίει και η καραντίνα και η μελαγχολία που μας έχει δημιουργήσει, αλλά ταυτιστήκαμε και δακρύσαμε, όταν νιώσαμε ότι δεν είμαστε μόνες.

Αυτό ακριβώς λοιπόν θέλαμε να μεταλαμπαδεύσουμε και σε εσάς. Δεν είστε μόνες φίλες μας. Δεν υπάρχει super μαμά και ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει. Η γειτόνισσα που είναι πάντα κοκέτα πριν κοιμηθεί αγχώνεται για το επόμενο πρωί ακριβώς όπως αγχώνεσαι κι εσύ που νιώθεις ότι έχεις χάσει την λάμψη σου. Διαβάστε παρακάτω: 

Την ξέρουμε.
Εξουθενωμένη. Με δάκρυα στα μάτια.
Δεν κατάφερε πάλι να βρει την άπιαστη ιδανική ισορροπία.
Ψάχνει μια στιγμή μόνο για εκείνη. Ολόδικη της. Δεν μπορεί να θυμηθεί ποια είναι πια.

Οι υποχρεώσεις, της χτυπούν την πόρτα.
Οι στόχοι της στον πάγο.
Νιώθει τα πάντα έντονα αυτήν την στιγμή.
Πονάει. Είναι δύσκολο.

Νιώθει να είναι λίγη αυτήν την στιγμή.
Έχει μια αίσθηση ωμή. Σκληρή.
Νιώθει εκείνα για τα οποία κανείς δε μιλάει ποτέ. Εκείνα που κανείς δεν δείχνει προς τα έξω.

Ήρθε η ώρα να βγούνε στο φως. Γιατί είναι όλα αληθινά.
Απελευθέρωσε την καρδιά σου μαμά.
Την ξέρουμε αυτή τη μαμά.

Και ίσως την ξέρεις κι εσύ.
Ήμουν εγώ αυτή η μαμά.
Ήσουν εσύ αυτή η μαμά.

Είμαστε όλες αυτή η μαμά.
Δεν είσαι μόνη.

✒ Σμαράγδη Μαστορακάκη Τυροβολά
Childbirth Educator Dip CBEd CBI / Εκπαιδεύτρια Περιγεννητικής Αγωγής, Birth Doula CBD CBI / Βοηθός Mητρότητας, Εκπαιδευμένη στο Τραύμα και στο Τραύμα Τοκετού.

Ιnspiration: Fourth Trimester Collective
Ιmage: @spiritysol

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close