Για σένα που γέννησες πριν λίγες μέρες και δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα τί σου έχει συμβεί.

Το να γίνεσαι μητέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι νέες μητέρες έχουν πολλούς δαίμονες να αντιμετωπίσουν! Αυτοί οι δαίμονες είναι η ανασφάλεια ότι δεν θα γίνουν καλές μητέρες. Η έλλειψη ισορροπίας που νιώθουν ότι κυριαρχεί στη ζωή τους.

Το συναίσθημα ότι τους λείπει η παλιά του ανεμελιά και οι τύψεις που το σκέφτηκαν. Οι νέες μητέρες είναι τρομαγμένες προς το αύριο που τους περιμένει και το σήμερα που δεν ξέρουν πως να ανταπεξέλθουν. Γι’ αυτό χρειάζονται στήριξη και αγάπη.

Η σελίδα Healing Parenting δημοσίευσε ένα κείμενο που κατάφερε να μας συγκινήσει και θεωρούμε ότι θα μιλήσει στις καρδιές όσων γέννησαν πρόσφατα ή όσων έχουν ζήσει την εμπειρία, να γίνονται για πρώτη φορά μάνες. Διαβάστε παρακάτω: 

|| Για εσένα μαμά ||

Για εσένα μαμά που γέννησες πριν λίγες μέρες και δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα τί σου έχει συμβεί.

Για σένα που γέννησες πριν λίγες μέρες:

Για εσένα που γέννησες πριν λίγους μήνες και ακόμα δεν έχεις βρει ισορροπίες στη ζωή σου.

Για εσένα που μόλις άφησες το μωρό σου σε άλλα χέρια για να επιστρέψεις στη δουλειά και λιώνεις κάθε μέρα από τις τύψεις.

Δείτε ακόμα Με τη γέννηση ενός μωρού γεννιέται και μία μαμά- Και οφείλουμε να σεβόμαστε αυτές τις μητέρες

Για εσένα που γέννησες πριν 2 χρόνια αλλά ακόμα δεν έχεις καταφέρει να βρεις ποια είσαι στην «μετά το παιδί» εποχή.

Για εσένα που επέλεξες να μείνεις στο σπίτι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου και κάθε μέρα αναρωτιέσαι αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφασή σου.

Δεν έχεις κάνει τίποτα λάθος! Αυτά που αισθάνεσαι ΔΕΝ είναι λάθος! Αυτά που βιώνεις καθημερινά ΔΕΝ είναι λάθος!

Η μητρότητα είναι δύσκολη και απαιτητική. Άλλες φορές μπορεί να έρχεται σαν ρυάκι που κυλά και άλλες σαν ορμητικός χείμαρρος που σαρώνει καθετί στο πέρασμά του.

Για σένα που γέννησες πριν λίγες μέρες:

Όπως και αν βιώνεις την μητρότητα, σίγουρα δεν είσαι αυτή που ήσουν πριν το παιδί. Και δεν θα επιστρέψεις ποτέ. Και πιθανά να μην καταφέρεις να γίνεις η «ιδανική εικόνα» της μητέρας που είχες στο μυαλό σου, πριν κρατήσεις για πρώτη φορά το παιδί σου στην αγκαλιά σου.

Ίσως να μείνεις εγκλωβισμένη για πάντα σε αυτό το «ανάμεσα», ανάμεσα σε αυτό που ήσουν και σε αυτό που θα ήθελες να είσαι. Σαν να πατάς μονίμως σε δύο βάρκες και να ζεις με την αγωνία πότε θα βουλιάξεις.

Και είναι εντάξει να λυπάσαι για όλα αυτά τα ανέφικτα. Και είναι επίσης εντάξει να χαίρεσαι με όλες αυτές τις μικρές καθημερινές νίκες που έχεις καταφέρει, που για άλλους μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες. Γιατί εντέλει αυτή είσαι τώρα πια.

Για σένα που γέννησες πριν λίγες μέρες:

Μία μητέρα με όλα τα λάθη και τα σωστά της, που φοβάται και αμφιβάλλει καθημερινά και κουράζεται και απογοητεύεται από την ζωή της και που ταυτόχρονα μπορεί να γελάει με όλη της την ψυχή με κάθε παλαβομάρα που κάνει το παιδί της.

Σε βλέπω μαμά. Είσαι εδώ. Και είσαι ολόκληρη.

⁂ Πρωτότυπο Κείμενο: Christina Sklaveniti • Healing Parenting
⁂ Photo credits: Natalia Mindru

Close