καφέ_υγρά_στην_εγκυμοσύνη_αίτια_

Καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη: Είναι λόγος ανησυχίας; Ποια είναι τα αίτια. Θα αναλύσουμε τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν μία γυναίκα να εμφανίσει καφέ υγρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της κι αν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι κρίσιμη για μία γυναίκα. Πρέπει να παρακολουθεί το σώμα της εκτενώς σε καθημερινή βάση για οτιδήποτε ασυνήθιστο παρουσιάσει μπορεί να σημαίνει κάτι για την υγεία του μ@ρου αλλά και την δική της.

Η γυναίκα που είναι έγκυος θα πρέπει αυτούς τους 9 περίπου μήνες, να είναι ήρεμη, να μην ταράζετε διαρκώς και να παίρνει τρυφερότητα από το περιβάλλον της. Μία γυναίκα που είναι έγκυος νιώθει πως οποιαδήποτε λάθος κίνηση ή οποιαδήποτε λάθος σκέψη σχετικά με μερικά συμπτώματα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού.

Δείτε ακόμα Αυτές είναι οι τροφές που αποτελούν κίνδυνο για τις εγκύους

Είναι λοιπόν λογικό μία έγκυος να αγχώνεται. Αν ξαφνικά εμφανίσει καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη που κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο συνηθισμένο το άγχος θα την κατακλύσει. Φυσικά σε μία τέτοια εικόνα θα πρέπει αμέσως να πάρετε πληροφορίες από τον γυναικολόγο που σας έχει αναλάβει στην εγκυμοσύνη.

Παρόλα αυτά μέχρι τότε ίσως αυτό το άρθρο σας φανεί βοηθητικό. Θα αναλύσουμε ποια είναι τα αίτια που μπορεί να κάνουν μία έγκυο να εμφανίσει καφέ υγρά αλλά κι αν είναι λόγος ανησυχίας.

Φυσικά το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και η άμεση επικοινωνία με τον γυναικολόγο είναι απαραίτητη διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί εμφανίζω καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη μου;

Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνό να παρατηρούνται καφέ υγρά στις εγκύους. Εκτός από καφέ υγρά μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και λίγο αίμα. Όμως συνήθως αυτές οι εκκρίσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό, εκτός αν συνοδεύονται από πόνο.

Οι πιο συχνές αιτίες

Οι πιο συχνές αιτίες μπορεί να σχετίζονται με την κύηση και κυρίως με την θέση του πλακούντα. Αν είναι χαμηλά και πολύ κοντά στον έσω τραχηλικό στόμιο του τραχήλου της μήτρας μπορεί αυτό να προκαλέσει μικρές αιμορραγίες.

Αποκόλληση του πλακούντα

Αυτό σημαίνει ότι ο πλακούντας έχει αποσπαστεί σε κάποιο σημείο από την μήτρα και αυτό μπορεί να προκαλέσει επίσης μικρές αιμορραγίες. Η αποκόλληση του πλακούντα συνήθως συνοδεύεται από πόνο.

Πιο σπάνιες αιτίες

Υπάρχουν και μερικές πιο σπάνιες αιτίες όπως είναι τα πρόδρομα αγγεία του πλακούντα και η διαστολή του τραχήλου. Αυτές οι σπάνιες καταστάσεις όμως μπορεί να είναι επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη.

Αιτίες που δεν σχετίζονται άμεσα με την κύηση

Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι ο ερεθισμός του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας στην διάρκεια της κύησης υπόκειται σε ορισμένες αλλαγές λόγω την ορμονικών αλλαγών και της αυξημένης αιματικής ροής. Έτσι, γίνεται πιο ευαίσθητος και εύθραυστος και μπορεί να προκαλέσει ήπιες αιμορραγίες οπότε και καφέ υγρά κυρίως μετά το σ@ξ.

Επίσης μπορεί να εμφανίσετε καφέ υγρά επειδή προκλήθηκε τραυματισμός του κόλπου ή του περινέου. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί μετά την σ@ξουαλική επαφή, είτε από το γεγονός ότι στην διάρκεια της εγκυμοσύνης κάποιες γυναίκα για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα εμφανίζουν μικρούς κιρσούς ή ευρυαγγείες.

Αυτές από μηχανικό ερεθισμό όπως είναι το σκούπισμα ή το ξύρισμα της περιοχής μπορεί να προκαλέσουν μικρές αιμορραγίες. Υπάρχουν επίσης καλοήθεις καταστάσεις όπως οι πολύποδες του τραχήλου ή το εκτρόπιο του τραχήλου που μπορεί να προκαλέσουν καφέ υγρά ή και λίγο αίμα.

Δείτε ακόμα Αρρώστησα και είμαι έγκυος. Πώς θα περάσει με φυσικούς τρόπους;

Σε μερικές εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται και κακοήθειες του τραχήλου και μπορεί να εκδηλωθούν με παρόμοια συμπτώματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε λοιμώξεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος.

Τέτοιες λοιμώξεις είναι κολπίτιδες και οι τραχηλίτιδες. Συνήθως συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα εκτός των καφέ υγρών όπως είναι το αίσθημα καψίματος, ο κνησμός, η άσχημη μυρωδιά και άλλα. Μπορεί όμως να παρουσιαστούν μόνο με καφέ εκκρίσεις ή λίγο αίμα.

Τέλος μπορεί η έγκυος να νόσησε από ουρολοίμωξη, πολύποδα της ουρήθρας και οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν καφέ υγρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να ανησυχώ;

Όσον αφορά την υγεία μας οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα πρέπει να το παρακολουθουμε. Όταν δε είμαστε έγκυος αυτά τα ασυνήθιστα συμπτώματα πρέπει να τα λέμε στον γιατρό που μας έχει αναλάβει και να μην βασιζόμαστε σε άρθρα στο δαδίκτυο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γυναικολόγοι συστήνουν στην έγκυο κλινικό έλεγχο και υπερηχογράφημα και ανάλογα με τα αποτελέσματα κρίνουν αν χρειάζονται και επιπλέον εξετάσεις όπως καλλιέργεια κολπικού υγρού, καλλιέργεια ούρων κλπ.

Επίσης ανάλογα τα αποτελέσματα φυσικά κρίνεται κι αν δοθεί φαρμακευτική αγωγή αλλά και ποια θα είναι άυτη. Πολλές φορές οι γυναικολόγοι δεν βρίσκουν κανένα αίτιο σχετικά με τις αιμορραγίες και τα καφέ υγρά.

Δείτε ακόμα Έκτοπη κύηση: Τα ύπουλα συμπτώματα που παραπλανούν και οι κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη!

Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο, τα καφέ υγρά και οι μικρές αιμορραγίες του πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ειδικά είναι συχνό φαινόμενο και συνήθως δεν αποτελούν συμπτώματα για κάτι ανησυχητικό. Όμως σίγουρα μία επίσκεψη στον γυναικολόγο θα σας λύσει κάθε απορία. Όλα θα πάνε καλά!

Photo cover via: ygeiawatch.com.cy

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εγκυμοσύνη στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close