μαμά-σε-κλιμακτήριο-συμβουλές-

Μπαίνεις σιγά σιγά στην κλιμακτήριο και δεν ξέρεις πως να το διαχειριστείς. Νεύρα, φουντώσεις ενώ έξω έχει 7 βαθμούς Κελσίου, θλίψη και μία παράνοια γενικότερα. Μεγαλώνεις; Γερνάς; Να νιώθεις άσχημα; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!

Η κλιμακτήριος ή πιο επιστημονικά, η εμμηνόπαυση είναι μία κατάσταση που όλες οι γυναίκες θα μπούμε αργά ή γρήγορα. Όταν μία γυναίκα συνειδητοποιεί ότι μπαίνει στην κλιμακτήριο, πέφτει ψυχολογικά, όχι μόνο εξαιτίας των ορμονών που ξεκινούν να τρελαίνονται.

Αλλά επειδή η κλιμακτήριος, δηλαδή η παύση της περιόδου, σημαίνει γι’ αυτήν την γυναίκα το κλείσιμο μίας περιόδου. Νιώθει ότι γερνάει, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά της και ακόμη και οι σ3ξουαλικές της επαφές, νιώθει ότι αλλάζουν.

Δείτε ακόμα Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που βοηθά στα συμπτώματά της

Πόσο μάλλον όταν εκτός από την κλιμακτήριο, έχεις να μεγαλώσεις και το παιδί σου. Δεν είσαι η μόνη και δεν είσαι μόνη! Αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σου ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει να ανασκουμπωθείς και να σταματήσεις να τα βλέπεις όλα τόσο τραγικά. Διαβάστε παρακάτω: 

Δεν συμβαίνει ΜΟΝΟ σε σένα!

Μπορεί αυτό σε πρώτη φάση να λες ότι το ξέρεις αλλά δεν δίνεις την κατάλληλη έμφαση. Αν σταματήσεις να αντιμετωπίζεις την κλιμακτήριο σαν το πιο τραγικό πράγμα που σου συμβαίνει, αλλά σαν μία φυσιολογική διαδικασία που δείχνει ότι το σώμα σου λειτουργεί φυσιολογικά, θα σταματήσεις και να αυτομαστιγώνεσαι!

μαμά-σε-κλιμακτήριο-συμβουλές-

Photo via: shape.gr

Μην καταπίνεις αμάσητο ό,τι βλέπεις στα social media και στην τηλεόραση

Δυστυχώς η κλιμακτήριος στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμη ένα θέμα ταμπού. Πολλοί λίγες διάσημες έχουν βγει ανοιχτά να πουν ότι μπήκαν στην κλιμακτήριο ενώ αυτό το θέμα συζητιέται ελάχιστα και στις τηλεοράσεις. Τώρα θα μου πεις, γιατί να βγει μία διάσημη να μιλήσει για κάτι τέτοιο;

Μα γιατί, η κλιμακτήριος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και αγχώνει πολλές γυναίκες. Είναι καλό λοιπόν διάσημες που θαυμάζουμε για την δουλειά τους, να βγαίνουν ανοιχτά και να λένε “κορίτσια μην αγχώνεστε, το περνάω και ‘γω και κοιτάξτε…δεν έπαθε και κάτι τόσο τραγικό”. Όπως έκανε η αγαπημένη μας Μαρία Καβογιάννη.

Η κλιμακτήριος δεν σημαίνει ότι γέρασες!

Υπάρχουν γυναίκες που μπαίνουν στην κλιμακτήριο λίγο μετά τα 40. Αυτές οι γυναίκες δεν θεωρούνται γριές απλά και μόνο επειδή σταματάει σταδιακά η περίοδός τους. Ακόμη όμως κι αν τα κεριά της τούρτας σου δείχνουν ότι μεγαλώνεις, η κάθε ηλικία έχει την δική της χάρη και την δική της ομορφιά.

Η ελληνική κοινωνία και η κοινωνία γενικότερα για κάποιο λόγο δεν επιτρέπει στις γυναίκες να γεράσουν. Να σπάσουν. Να σταματήσουν να είναι κοριτσούδια. Όμως αυτό δεν είναι σωστό να γίνεται. Φυσικά και γερνάμε και είναι όμορφο να γερνάμε γιατί δείχνει ότι ζήσαμε.

μαμά-σε-κλιμακτήριο-συμβουλές-

Photo via: boro.gr

Η κλιμακτήριος δεν είναι τόσο τρομαχτική όσο την περιγράφουν

Αν τώρα ετοιμάζεσαι να μπεις στην κλιμακτήριο, μπορεί να το φαντάζεσαι σαν κάτι πολύ τρομαχτικό. Ορμόνες που σε τρελαίνουν, κιλά που αυξάνονται και άλλα. Παρόλα αυτά, ακόμη και κιλά να πάρεις τα παίρνεις σταδιακά κι αν ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα όπως πάντα θα φύγουν και σχετικά εύκολα.

Οι ορμόνες σου μπορεί να παιδεύσουν λίγο αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος. Ας κάνουν λίγη υπομονή οι δικοί σου άνθρωποι κι εσύ να βρίσκεσαι σε επικοινωνία με τον γυναικολόγο σου. Όλα θα πάνε καλά!

μαμά-σε-κλιμακτήριο-συμβουλές-

Photo via: shape.gr

Ας σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε την κλιμακτήριο

Γενικότερα η κοινωνία έχει δαιμονοποιήσει την κλιμακτήριο με τον ίδιο τρόπο που έχει δαιμονοποιήσει την περίοδο. “Έχεις νεύρα; Μάλλον θα περιμένεις περίοδο”, “πωπω, γίνεσαι υπερβολική αλλά μπαίνεις και στην κλιμακτήριο, θα κάνω υπομονή”.

Μπορεί οι ορμόνες σου όντως σε μερικές φάσεις να σε κάνουν να παίρνεις πολύ σοβαρά, πράγματα που μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να μην έπαιρνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είσαι πάντα παράλογη ή ότι μερικά πράγματα δεν αξίζει να σημειωθούν.

Η περίοδος και η κλιμακτήριος σε κάνουν περισσότερο ευαίσθητη σε διάφορες καταστάσεις. Όμως σε κάνουν παραπάνω ευαίσθητες σε καταστάσεις που τις περισσότερες φορές έτσι και αλλιώς θα σε ενοχλούσαν, απλά σε μικρότερο βαθμό!

Δείτε ακόμα Η Ελένη Πετρουλάκη αποκάλυψε πως κατάφερε να μην πάρει βάρος στην εμμηνόπαυση

Αυτό να θυμάσαι και αυτό να λες σε όποιον πάει να ξεμπερδέψει γρήγορα φορτώνοντας τα πάντα στα ορμονολογικά σου. Για να μην σου πω ότι και οι άντρες κάθε μήνα για μερικές μέρες, περνούν ακριβώς το ίδιο με τις ορμόνες τους…

μαμά-σε-κλιμακτήριο-συμβουλές-

Photo via: kathimerini.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close