Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που βοηθά στα συμπτώματά της

Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που βοηθά στα συμπτώματά της. Η σωστή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι δυσάρεστη για πολλές γυναίκες όμως είναι φυσιολογική και έρχεται…θες δεν θες. Παρόλα αυτά μπορείς να ανακουφιστείς από τα συμπτώματά της χωρίς φάρμακα, αρκεί να προσέξεις την διατροφή σου.

Βλέπετε το φαγητό, δεν είναι μόνο απόλαυση. Η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει από την ψυχολογία μέχρι και τις λειτουργίες του σώματος γενικότερα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση η σωστή διατροφή να επηρεάσει και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Μαμά στην εμμηνόπαυση και παιδί στην εφηβεία  Το απόλυτο χάος

Μία νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause  και έδειξε ότι κάποιες αλλαγές στην διατροφή μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις εξάψεις.

Τις ίδιες θετικές επιδράσεις θα έχει και στις νυχτερινές εφιδρώσεις που προκαλούν πρόβλημα στον ύπνο. “Η σχέση μεταξύ διατροφής και ασθενειών ή ιατρικών καταστάσεων είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και αλληλοεξαρτώμενη.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, έχει προστατευτική επίδραση και ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, ενώ άλλες είναι επιβαρυντικές τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους.

Δείτε ακόμα Τι ονομάζουμε περιεμμηνόπαυση και ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά της;

Όσον αφορά στην εμμηνόπαυση, η έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί μπορούν να μειωθούν ή να εξαλειφθούν όταν ακολουθείται μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και φτωχή σε κρέας.

Εμμηνόπαυση-η-διατροφή-βοηθάει-στα-συμπτώματα-

Photo via: mama365.gr

Τα αποτελέσματα μιας τελευταίας μελέτης που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι μια χορτοφαγική διατροφή είναι επωφελής και από μόνη της.

Αρκεί για τη δραματική μείωση των συμπτωμάτων, χωρίς να χρειάζεται η λήψη φαρμάκων“, μας εξηγεί ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης.

Πώς αλλάζει ο οργανισμός κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσική διαδικασία στο γυναικείο σώμα που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της λειτουργίας των ωοθηκών. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αγγειοκινητικά συμπτώματα σε αυτό το στάδιο της ζωής, τα οποία κυμαίνονται από μικρή ενόχληση έως σοβαρά.

Σε αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνονται εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, ταχυκαρδίες, πονοκεφάλους και αϋπνίες. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που επηρεάζουν ακόμη και την καθημερινότητα των γυναικών αλλά και την ποιότητα ζωής τους.

Μερικές μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρουν ότι η αναλογία των γυναικών με αγγειοκινητικά συμπτώματα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των γυναικών διαφόρων εθνοτήτων. Για παράδειγμα οι γυναίκες με Ασιατική καταγωγή είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα.

Δείτε ακόμα 20 πράγματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Αυτό δεν ισχύει όμως και για τις γυναίκες με καταγωγή από την Νότια Αφρική οι οποίες έχουν υψηλότερο δείκτη μάζα σώματος, χαμηλότερη εκπαίδευση, χαμηλότερο εισόδημα. Στις χώρες της Δύσης τα αγγειοκινητικά συμπτώματα εμφανίζονται μέχρι και στο 80% των γυναικών που είναι σε εμμηνόπαυση.

Εμμηνόπαυση-η-διατροφή-βοηθάει-στα-συμπτώματα-

Photo via: iatropedia.gr

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η έρευνα έχει εντοπίσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική δραστηριότητα της κάθε γυναίκας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η διατροφή λοιπόν παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμμηνόπαυση.

Πιο συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες στις χώρες της Ασίας που παραδοσιακά επιλέγουν τροφές φυτικής προέλευσης έχουν περιορισμένα συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση. Στις ίδιες περιοχές όπου η διατροφή έγινε πιο δυτική όπως πχ στην Ιαπωνία, οι γυναίκες βιώνουν δύο φορές πιο έντονα συμπτώματα από ότι στο παρελθόν.

Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μία διατροφική παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και τη χαμηλότερη πρόσληψη λίπους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αγγειοκινητικών συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση.

Δείτε ακόμα Ευγενία Σαμαρά: Η Στέλλα από τον Σασμό αποκαλύπτει τη διατροφή που κάνει και έχει τέλειους κοιλιακούς

Η μεσογειακή διατροφή επίσης βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την North American Menopause Society στο περιοδικό Menopause, επιβεβαίωσε ότι η φυτική διατροφή πλούσια σε σόγια μειώνει τις μέτριες έως σοβαρές εξάψεις.

Εμμηνόπαυση-η-διατροφή-βοηθάει-στα-συμπτώματα-

Photo via: Pinterest

Τα ευρήματα αυτά αλλάζουν τα δεδομένα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων των γυναικών ηλικίας 45 ετών και άνω που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Τώρα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι οι περισσότερες μπορούν να νιώσουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης χωρίς ορμονοθεραπεία, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο του μαστού“, καταλήγει ο κ. Δημήτρης Οικονομάκης.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close