Μαιευτήρας – γυναικολόγος συμβουλεύει και παροτρύνει τις γυναίκες που το επιθυμούν, να προχωρήσουν στη διαδικασία της εξωσωματικής και να μη φοβούνται τίποτα. Γιατί η μητρότητα είναι δικαίωμα όλων μας, αρκεί να υπάρχει αγάπη.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση τα τελευταία χρόνια είναι μία διαδικασία που την επιλέγουν αρκετές γυναίκες, οι οποίες θέλουν να γίνουν μανούλες και το σώμα τους δυσκολεύεται να συλλάβει. Πολλοί είναι οι λόγοι και είναι πάνω κάτω γνωστοί.
Το θέμα είναι ότι η διαδικασία της εξωσωματικής είναι μία διαδικασία που η γυναίκα χρειάζεται στήριξη, υπομονή και επιμονή. Πολλές γυναίκες λοιπόν φοβούνται διότι δεν θέλουν να απογοητευτούν και δεν ξέρουν πως θα βιώσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σφακιανούδης απαντά. Διαβάστε παρακάτω:
Είναι αυτόματη κατάκτηση στα πλαίσια της γενετήσιας πράξης για τους πολλούς και για κάποιους άλλους είναι ο καρπός μιας τεράστιας προσπάθειας που περιλαμβάνει πολλαπλές φαρμακευτικές θεραπείες, επεμβάσεις, ωοληψίες και εμβρυομεταφορές.
Λεχώνα: 6 τρόποι να περάσεις αυτή τη περίοδο ανώδυνα και χωρίς ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα
Είναι ένας δρόμος με ανηφοριές, δυσκολίες, απογοητεύσεις που όσο δύσκολος και αν φαίνεται στην αρχή σχεδόν πάντα οδηγεί στην ολοκλήρωσή του.
Photo via: mamagers.gr
Η γυναίκα του 2024 δεν πρέπει όμως να φοβηθεί τίποτα! Έχουν περάσει ήδη 36 χρόνια από τη γέννηση του “πρώτου παιδιού” του σωλήνα, όπως τότε λεγόταν ο καρπός αυτής της προσπάθειας, και πλέον γνωρίζουμε μετά από τεράστιες μελέτες ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για τα παιδιά που παράγονται από αυτή όσο και για τις υποψήφιες μητέρες.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα τείχη που έπεσαν. Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι μια γυναίκα ηλικίας άνω των 43 ετών είναι αδύνατο να αποκτήσει παιδί με το δικό της ωάριο και πλέον βλέπουμε ολοένα περισσότερες να κατακτούν με συστηματική προσπάθεια τη μητρότητα αξιοποιώντας τα “τελευταία” τους πρακτικά ωάρια.
Χολόσταση κύησης: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Επιπλέον άδικα καταδικαστική υπήρξε η βιβλιογραφία για τους δείκτες ωοθηκικού αποθέματος όπως η FSH και η ΑΜΗ αποτρέποντας οποιοδήποτε ειδικό γονιμότητας να ασχοληθεί με το γενετικό υλικό της ασθενούς του εφόσον η FSH υπερέβαινε συγκεκριμένα όρια.
Photo via: infokids.cy
Πλέον η εμπειρία δείχνει ότι τα όρια αυτά είναι ενδεικτικά δυσκολίας και σε καμία περίπτωση αποδεικτικά παντελούς αδυναμίας της υπογόνιμης γυναίκας να αποκτήσει παιδί με το δικό της γενετικό υλικό!
Στον αγώνα αυτόν πλέον ο ειδικός γονιμότητας έχει στη διάθεσή του και επιπρόσθετα όπλα όπως την τεχνική αναζωογόνησης των ωοθηκών ή αλλιώς PRP ωοθηκών η οποία μπορεί να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία των γονάδων στο ένα τρίτο των ασθενών.
Προβλήματα στην εγκυμοσύνη που προκαλούν μελλοντικές βλάβες στη καρδιά του παιδιού
Παλαιότερα αγνοούσαμε γιατί ζευγάρια που δεν είχαν κανένα προφανές πρόβλημα δηλαδή είχαν διαβατές σάλπιγγες, καλό σπέρμα και πλούσιες ωοθήκες δυσκολεύονταν να αποκτήσουν παιδί με τον φυσιολογικό τρόπο ή γιατί ζευγάρια που υποβάλλονταν σε διαδοχικές εμβρυομεταφορές με άριστα έμβρυα δεν καταφέρναν ποτέ να δούνε τις προσπάθειες τους να ευδοκιμούν.
Photo via: in.gr
Πλέον γνωρίζουμε ότι και οι δύο περιπτώσεις οφείλονται σε έναν αθόρυβο εχθρό που ήταν πάντα εκεί αλλά δεν τον βλέπαμε και δεν είναι άλλος από τον λοιμώδη παράγοντα δηλαδή μικρόβια στο εσωτερικό της μήτρας ή αλλιώς ενδομητρίτιδα.
Η θεραπεία αυτής της οντότητας είναι σωτήρια για τις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέποντας ακόμα και τη φυσική σύλληψη να συμβεί! Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καμία θέση στην αναπαραγωγική ιατρική.
Αιμορραγία εμφύτευσης: Το φαινόμενο που εμφανίζεται στην αρχή της κύησης και όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Όμως ήδη έχει εμπλακεί παρέχοντας μας τη δυνατότητα να διαλέξουμε τα ικανότερα σπερματοζωάρια προς γονιμοποίηση των πολύτιμων ωαρίων μιας προχωρημένης ηλικιακά υποψήφιας μητέρας αλλά και επιτρέποντας μάς να παρακολουθούμε σε κλειστό κύκλωμα φύλαξης την ανάπτυξη των εμβρύων μας χωρίς να διαταράσσουμε τις συνθήκες καλλιέργειας τους.
Με αυτόν το τρόπο βελτιώνονται τα κριτήρια επιλογής των καταλληλότερων εμβρύων προς μεταφορά αυξάνοντας τις αντίστοιχες πιθανότητες εμφύτευσης.
Όλα αυτά μαζί με τον προεμφυτευτικό έλεγχο, την πιθανή χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία της ωοθηκικής ανεπάρκειας αλλά και για την ανάπλαση του κατεστραμμένου ενδομητρίου, τη μελέτη των εκκρινόμενων ουσιών από το έμβρυο στο τριβλίο επώασης του αποτελούν τεράστια βοηθήματα στον αγώνα που δίνει η σύγχρονη υπογόνιμη γυναίκα για να κρατήσει στην αγκαλιά της το παιδί της.
Το έντονο άγχος κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με τα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού
Στον αγώνα αυτό δεν είναι μόνη. Είμαστε δίπλα της πιστεύοντας ακράδαντα ότι το φαινομενικά ανέφικτο γίνεται πραγματικότητα με πίστη, αυταπάρνηση και μεθοδικότητα. Η υπογόνιμη γυναίκα που κόντρα σε όλες τις δυσκολίες καταφέρνει και τερματίζει σε αυτόν τον μαραθώνιο είναι η δική μου ηρωίδα και σε αυτήν υποκλίνομαι με όλο τον σεβασμό μου.
Κωνσταντίνος Σφακιανούδης
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος
Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εγκυμοσύνη – θηλασμό στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος