οι_λόγοι_που_η_μάνα_είναι_σάκος του μποξ_

Είσαι μαμά και σίγουρα έχεις γίνει σάκος του μποξ παραπάνω από μία φορά. Αναρωτιέσαι ποιοι να είναι οι λόγοι κι εμείς θα στους εξηγήσουμε αναλυτικά.

Μάνα είναι αυτή που ξέρει πως να σε καθησυχάσει όταν κανένας δεν μπορεί. Μάνα είναι αυτή που θα πει την σωστή κουβέντα στην σωστή στιγμή. Που θα σε αγαπάει ακόμη και όταν εσύ δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Μάνα είναι αυτή που μπορεί να κλείσει κάθε πληγή. Τόσο σωματική όσο και συναισθηματική.

Ακόμη κι αν έχεις παράπονα από την μητέρα σου, σίγουρα μπορείς να της αναγνωρίσεις θυσίες που έκανε και λόγια που είπε όταν τα χρειαζόσουν. Ακόμη και οι πιο δυναμικοί άνθρωποι στις δύσκολες στιγμές έχουν ανάγκη την μαμά τους. Ειδικά στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα “Εγώ φταίω”: Ένα κείμενο για τις ενοχές των μαμάδων

Όμως μάνα είναι και αυτή που γίνεται σάκος του μποξ. Που θα της μιλήσεις απότομα για το φαγητό επειδή έχεις νεύρα από την δουλειά, το σχολείο ή την σχολή. Που θα της χρεώσεις ευθύνες σε έναν καυγά της, οι οποίες δεν της αναλογούν.

Αν είσαι μάνα ξέρεις πως τόσο για τα παιδιά όσο και για τον πατέρα πολλές φορές γίνεσαι σάκος του μποξ. Σίγουρα αναρωτιέσαι για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Για ποιον λόγο ενώ δίνεις και την ψυχή σου, στα δύσκολα όλοι ξεσπούν πάνω σου. Εμείς θα σου εξηγήσουμε γιατί. Διαβάστε παρακάτω: 

Η μάνα γίνεται σάκος του μποξ γιατί αντέχει

Στην Ελλάδα η πατριαρχική κοινωνία μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι ο άντρας είναι η κολώνα του σπιτιού. Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει στα μοντέρνα ζευγάρια, όμως πολλοί είναι αυτοί που μέχρι και σήμερα πιστεύουν ότι επειδή φέρνουν τα λεφτά στο σπίτι είναι και αυτοί που κάνουν κουμάντο σε αυτό.

Όμως ακόμη και όταν μία μάνα ασχολείται αποκλειστικά με το νοικοκυριό και δεν φέρνει ούτε μισό ευρώ μέσα στο σπίτι, στην ουσία είναι εκείνη που το κρατάει όρθιο. Γιατί ο πατέρας λείπει όλη μέρα στην δουλειά και όταν γυρίζει δεν έχει όρεξη και κουράγιο να ασχοληθεί με τα του σπιτιού.

Οπότε η μάνα είναι αυτή που θα ακούσει τις παραξενιές των παιδιών της όταν εκείνα δεν είναι καλά ψυχολογικά. Η μάνα θα είναι αυτή που θα καθησυχάσει τον πατέρα, όταν εκείνος είναι προβληματισμένος. Η μάνα έχει μάθει να στηρίζει το σπίτι στις πλάτες της και φυσικά μπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα τις κρίσεις που το αφορούν.

Γιατί την μάνα την θεωρούμε δεδομένη

Κανένας άνθρωπος στην ζωή μας δεν είναι δεδομένος. Όλες οι σχέσεις απαιτούν προσοχή, προσπάθεια και ειλικρίνεια. Εκτός από την σχέση που έχεις με την μάνα σου. Όσο βαριά λόγια κι αν της πεις πάνω στα νεύρα σου ξέρεις ότι μία συγγνώμη είναι αρκετή για να σε συγχωρέσει. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να της πεις καν συγγνώμη.

Την ένταση, τα παράπονα, τον θυμό, την θλίψη που δεν μπορείς να την ξεσπάσεις σε φίλους, εργοδότες, συνάδελφους ή συντρόφους, την ξεσπάς στην μητέρα σου. Γιατί η μητέρα σου θα σε καταλάβει και η μητέρα σου δεν πρόκειται ποτέ να σου κλείσει την πόρτα όσο άσχημα κι αν της φερθείς.

Γιατί ο πατέρας δεν έχει τόση επικοινωνία με τα παιδιά συνήθως

Ευτυχώς αυτό το μοντέλο πατέρα αρχίζει σιγά σιγά να εξαφανίζεται από τα ελληνικά πρότυπα. Όμως ας μη λέμε ψέματα. Τα παιδιά που γεννήθηκαν μέχρι και το 2000, αναφέρουν ότι η μητέρα ήταν αυτή που θα τα πλησίαζε και θα τα ρωτούσε “τι έχουν;” “ποιος σε πείραξε;” “γιατί χώρισες;” “μήπως κάπνισες;” και όχι ο πατέρας.

Γιατί στην Ελλάδα πίστευαν ότι ο πατέρας είναι αυτός που πρέπει να φέρνει λεφτά στο σπίτι, να δίνει καμία αγκαλιά στα παιδιά του και ήταν ο μπαμπούλας όταν η μάνα δεν μπορούσε να επιβληθεί. Όταν λοιπόν η μητέρα σου ξέρει τα πάντα για εσένα, είναι απόλυτα λογικό να ξεσπάς πιο εύκολα σε αυτήν παρά στον πατέρα.

Γιατί η μάνα έχει κατανόηση

Στην μάνα σου θα ψάξεις να βρεις το δίκιο σου όταν κανένας μέσα στο σπίτι δεν στο δίνει. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό. Γιατί για μία μάνα το παιδί της δεν είναι ποτέ κακό. Είναι παρεξηγημένο, ίσως κακομαθημένο, ίσως να έχει κάνει λάθη κι αυτή. Έτσι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς να φοβάσαι μην σε παρεξηγήσει.

Τι μπορείς να κάνεις σαν μητέρα;

Αν μεγαλώνεις το πρώτο σου παιδί το σοκ που θα πάθεις την πρώτη φορά που το παιδί σου και ο άντρας σου θα ξεσπάσουν πάνω σου θα είναι μεγάλο. Γιατί θα σε πιάσει το παράπονο και θα σκεφτείς ότι κανένας σε αυτό το σπίτι δεν αναγνωρίζει την αξία σου. Όμως πρέπει να σου πούμε μερικά πράγματα για να σε ηρεμήσουμε.

Είσαι τυχερή που το παιδί σου εκδηλώνεται σε σένα

Υπάρχουν παιδιά που δεν βρήκαν την απαραίτητη κατανόηση από το σπίτι τους. Έτσι έγιναν επιρρεπείς σε κακές παρέες. Γιατί πίστεψαν ότι βρήκαν αυτό που τους έλειπε από το σπίτι τους, στον οποιοδήποτε επιτήδειο τα πλησίασε.

Είσαι λοιπόν τυχερή που το παιδί σου εκδηλώνεται σε σένα. Σημαίνει ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά μέχρι σήμερα και το παιδί νιώθει άνετα να είναι ο εαυτός του απέναντί σου, ακόμη κι αν ο εαυτός του στην προκειμένη σε αδικεί ή δεν είναι και ο καλύτερος.

Δείτε ακόμα Δεν είσαι μόνη: Ένα κείμενο αφιερωμένο στις δυσκολίες της μητρότητας

Γιατί όταν έχουμε προβλήματα ξεσπάμε πάντα σε αυτούς που αγαπάμε περισσότερο και που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να τους χάσουμε ή να μας παρεξηγήσουν όσο κακά λόγια κι αν τους πούμε. Αυτό λοιπόν το έχεις κερδίσει και είναι τιμή σου.

Δείξε κατανόηση και υπομονή

Οι ενήλικες του σήμερα μεγάλωσαν με γονείς που δεν τους καταλάβαιναν. Έτσι κατέληξαν πληγωμένοι ενήλικες με πολλά σύνδρομα κατωτερότητας. Όταν λοιπόν το παιδί σου δεν είναι καλά ψυχολογικά προσπάθησε να του δώσεις χώρο να αναπνεύσει.

Δείξ’ του ότι το αγαπάς. Κάνε κάτι για να το ηρεμήσεις. Κι αν δεν τα καταφέρεις γίνε ο σάκος του μποξ που χρειάζεται στην προκειμένη για να ηρεμήσει, να ξεσπάσει και να δει τα πράγματα πιο καθαρά.

Βάλε τον εαυτό σου στην θέση του παιδιού

Όπως εσύ πολλές φορές έχεις τόσα νεύρα και τόση στεναχώρια που θέλεις να βρίσεις ακόμη και τον παρουσιαστή στην τηλεόραση έτσι και το παιδί σου έχει τα δικά του ξεσπάσματα. Γιατί μπορεί να είναι μικρό αλλά παραμένει άνθρωπος.

Κι εδώ που τα λέμε τα παιδιά μας εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να ζουν την παιδική ηλικία που χρειάζονται. Πολλά μαθήματα, φροντιστήρια, άγχος για τις εξετάσεις, προβλήματα στο σπίτι, προβλήματα στο σχολείο. Έχουν χάσει την ανεμελιά τους. Δώσε λοιπόν τόπο στην οργή.

Photo cover via: scarymommy.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close