μοναξιά-στην-μητρότητα-

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για την μοναξιά που νιώθουν οι μαμάδες στο σήμερα. Όμως έχουμε σκεφτεί την πραγματική ρίζα του προβλήματος πίσω από αυτή την μοναξιά;

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για την μοναξιά που νιώθουν οι περισσότερες μαμάδες στο σήμερα. Όμως ποτέ δεν έχουμε μιλήσει για την πραγματική ρίζα του προβλήματος που φαίνεται πως είναι η γενικότερη αποξένωση της κοινωνίας.

Το αίσθημα ότι κανείς δεν μπορεί να βασιστεί σε κανένα. Βρήκαμε ένα κείμενο από την σελίδα στο Facebook, The Birth Ride και αποφασίσαμε να το μοιραστούμε μαζί σας γιατί μας άγγιξε και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πολλά πράγματα. Διαβάστε παρακάτω:

Δείτε ακόμα Οι 7 πληγές που αφήνει η έλλειψης μητρικής αγάπης και τρυφερότητας στην κόρη

Κάποτε ζούσαμε σε κοινότητες, παρέα με πολλούς ανθρώπους κοντά μας.
Πάντα υπήρχε ένας άνθρωπος να κοιτάξει τα παιδιά μας, ένας γονιός, μια αδελφή, ένας καλός γείτονας. Πάντα υπήρχαν παιδιά να παίξουν έξω με τα δικά μας παιδιά.

μοναξιά-στην-μητρότητα-

Μαζευόμασταν γυναίκες και μαγειρεύαμε παρέα, μοιραζόμασταν στιγμές και συναισθήματα. Στην σύγχρονη κοινωνία μας είμαστε ολομόναχες.
Μόνες όλη μέρα με τα παιδιά μας. Χωρίς τους γονείς μας πολλές φορές, χωρίς εκείνη την αγαπημένη αδελφή κι εκείνον τον καλό γείτονα, χωρίς παιδιά να αλληλοεπιδρούν με τα παιδιά μας.

Δε μοιραζόμαστε στιγμές, ούτε συναισθήματα. Φροντίζουμε κι αναθρέφουμε τα παιδιά μας χωρίς διάλειμμα. Και πολλές φορές δουλεύουμε ταυτόχρονα.

Δείτε ακόμα Γηριατρική εγκυμοσύνη: Ακούγεται σαν προσβολή αλλά είναι ο όρος για τις γυναίκες που κυοφορούν μετά τα 35

μοναξιά-στην-μητρότητα-

Την ίδια στιγμή που μια κοινωνία μας λέει οτι δε πρέπει να μιλάμε, να γκρινιάζουμε, να παραπονιόμαστε. Κι ενώ σε όποια μεριά και να κοιτάξουμε, μας επιβάλλεται και μας παγιδεύει μια τέλεια κι αψεγάδιαστη εικόνα μητέρας, συζύγου και γυναίκας.

Είναι βαρύ και δύσκολο. Κι υπερβολικά πολύ για να το αντέξει το μυαλό κι η ψυχή ενός μόνο ανθρώπου. Προφανώς και νιώθεις στρες. Προφανώς και το χάνεις. Προφανώς και φτάνεις στην εξουθένωση καθημερινά.
Το τέλειο δεν υπάρχει, ούτε στην ανθρώπινη φύση, ούτε στην μητρότητα.

Δε κάνεις τίποτα λάθος. Δε κάνεις τίποτα λίγο. Δεν έφταιγες ποτέ εσύ. Φταίει το “χωριό” που λείπει και μια ολόκληρη σύγχρονη κοινωνία χτισμένη να το αγνοεί. Είμαι εδώ.

μοναξιά-στην-μητρότητα-

Δείτε ακόμα Ο λόγος που οι μαμάδες τους βάζουν όλους για ύπνο και ξενυχτούν μόνες τους

Σμαράγδη Μαστορακάκη Τυροβολά • Trauma Informed • Childbirth Educator • Birth Doula • Mom of Two

Ιnspiration from the words of ΜamaManon, trauma informed parenting support

All photos via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close