τα-τραύματα-του-παρελθόντος-κάνουν-την-μητρότητα-πιο-δύσκολη-

Ένα κείμενο από την αγαπημένη μας ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Σκλαβενίτη σχετικά με τις δυσκολίες της μητρότητας και πως τα τραυματικά βιώματα του παρελθόντος το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο.

Κάθε άνθρωπος έχει την ιστορία του. Τα τραυματικά βιώματα του παρελθόντος επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον, αν δεν αποφασίσουμε να τα αφήσουμε πίσω. Και φυσικά η μητρότητα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε μία κοινωνία που έχει τόσες απαιτήσεις από μία μητέρα, τα τραυματικά βιώματα του παρελθόντος κάνουν πιο δύσκολη αυτήν την δουλειά.

Η Χριστίνα Σκλαβενίτη μέσα από ένα υπέροχο κείμενο στο facebook, μοιράστηκε μαζί μας ένα υπέροχο κείμενο σχετικά με το πως τα τραυματικά βιώματα του παρελθόντος κάνουν τις μητέρες να πιέζονται ακόμη περισσότερο. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Για σένα μαμά…που κρύβεσαι στο μπάνιο για να μείνεις λίγο μόνη

Η ζωή μας δεν ξεκινάει όταν γινόμαστε γονείς. Ήμασταν άνθρωποι και πριν τα παιδιά. Με τα στραβά μας και τα ωραία μας. Εμπειρίες, βιώματα, τραύματα, είχαμε από πριν έναν τρόπο για να «βλέπουμε» τον κόσμο και τον εαυτό μας. Αυτό δεν αλλάζει ως δια μαγείας όταν κρατάμε το παιδί μας για πρώτη φορά αγκαλιά.

Μπαίνουμε στην γονεϊκότητα με αποσκευές που τις κουβαλούσαμε χρόνια πριν. Και συγκεκριμένα για την μητρότητα, ξέρουμε πολύ καλά εμείς οι γυναίκες, ότι η ζωή μας και πριν το παιδί ήταν γεμάτη προκλήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να αξιολογούμε τον εαυτό μας και όλα όσα περιμένουν οι άλλοι από εμάς να είμαστε για να γίνουμε αποδεκτές, είναι βαριές αποσκευές.

Δείτε ακόμα Super mommies: Γιατί οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουν ποτέ;

Και είναι τα βάρη και οι δυσκολίες της μητρότητας, από μόνα τους, ανυπέρβλητα κάποιες φορές. Και τότε νιώθουμε πως τα κάνουμε όλα λάθος! Πως δεν είμαστε αρκετές!

τα-τραύματα-του-παρελθόντος-κάνουν-την-μητρότητα-πιο-δύσκολη-

Photo via: Pinterest

Πως οι άλλες μητέρες τα καταφέρνουν πάντα καλύτερα από εμάς. Και έπειτα έρχεται και η κριτική. Συνήθως όχι καλοπροαίρετη, αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία η πρόθεση του άλλου όταν τα λόγια του βρίσκουν πάτημα σε δικές μας ανασφάλειες ή λάθη.

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και εσύ πραγματικά θέλεις το καλύτερο για το παιδί σου, για την οικογένειά σου, για εσένα, αλλά πώς μπορείς να τρέξεις προς αυτό, όταν κουβαλάς τόσα βάρη μέσα σου;

τα-τραύματα-του-παρελθόντος-κάνουν-την-μητρότητα-πιο-δύσκολη-

Photo via: Pinterest

Δείτε ακόμα Το Instagram είναι το τελευταίο μέρος που θα δείτε το αληθινό σώμα μίας γυναίκας μετά τη γέννα

Χρειάζεται να φροντίσουμε τα τραύματα που κουβαλάμε από το παρελθόν. Χρειάζεται πολλές φορές να κάνουμε ένα διάλειμμα και να ζητήσουμε βοήθεια. Χρειάζεται να γνωρίσουμε την πραγματική μας αξία. Χρειάζεται να επανεξετάσουμε τους στόχους μας και τις προσδοκίες μας.

τα-τραύματα-του-παρελθόντος-κάνουν-την-μητρότητα-πιο-δύσκολη-

Photo via: mama365.gr

Χρειάζεται να μάθουμε να βάζουμε όρια στους άλλους. Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας, όσα μας βαραίνουν. Κάποτε πήραμε στα χέρια μας αυτές τις αποσκευές. Δεν δεσμευτήκαμε σε κανέναν ότι θα τις κουβαλάμε εφ’ όρου ζωής. Στο χέρι μας είναι να τις αφήσουμε!

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close