έκανε-επισκληρίδιο-και-την-έκραξαν-άλλες-μητέρες-

Όταν έκανα επισκληρίδιο και οι άλλες μανούλες…με έκραζαν. Ένα κείμενο για τις μανούλες που γέννησαν με επισκληρίδιο και τα επικριτικά λόγια που άκουσαν.

Ζούμε στην εποχή, που ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει μία άποψη στο διαδίκτυο χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες. Η ανωνυμία και το πλεονέκτημα ότι δεν μπορείς να κοιτάς τον άλλον στα μάτια όταν του τα λες, σε κάνει πιο…γενναίο.

Μέσα σε αυτήν την περίοδο, υπάρχουν και αυτές οι μανούλες που αντί να δείξουν η μία στην άλλη αλληλεγγύη και κατανόηση, κάθονται και προσπαθούν να αποδείξουν πόσο καλύτερες μαμάδες είναι από τις υπόλοιπες. Τις κοινές θνητές. Τις μέτριες.

Δείτε ακόμα Καύσωνας: Πως επιβαρύνει τις εγκύους και πως να τον αντιμετωπίσουν

Μία μαμά μοιράστηκε την δική της εμπειρία στο honey parenting. Η συγκεκριμένη μαμά μοιράστηκε την δική της ιστορία, λέγοντας πως μερικές μαμάδες έκραξαν την επιλογή της να κάνει επισκληρίδιο στον τοκετό της. Διαβάστε παρακάτω: 

Τρεις εβδομάδες αφότου έμαθα την ημερομηνία τοκετού του δεύτερου παιδιού μου, άρχισαν να με καταβάλουν συναισθήματα τρόμου! Σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να ζήσω ξανά τον πόνο και την ταλαιπωρία της γέννας.

Η επισκληρίδιος που έκανα στην πρώτη μου γέννα ήταν ένα αληθινό δώρο αφού, όχι μόνο με ανακούφισε από τον πόνο, αλλά μου επέτρεψε να ξεκουραστώ πριν το τελευταίο στάδιο του τοκετού – το σπρώξιμο. Έκανε την εμπειρία του τοκετού όμορφή, διαχειρίσιμη και θετική.

Δείτε ακόμα Τα προειδοποιητικά σημάδια της περιγεννητικής κατάθλιψης

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikolina Koevska Kharoufeh (@heynikolinak)

Γι’ αυτό και θέλω να κάνω επισκληρίδιο και στη δεύτερη γέννα μου. Είμαι 100% σίγουρη για την απόφασή μου, αν και τελευταία αισθάνομαι ενοχές και ντροπή που επιλέγω να ανακουφιστώ από τον πόνο.

Γιατί νιώθω έτσι; Λόγω των παρακάτω γεγονότων:

Στο ραντεβού των 35 εβδομάδων με τη μαία μου, μιλήσαμε για τη γέννα και το μόνο που ξεκαθάρισα ήταν ότι ήθελα επισκληρίδιο. Ωστόσο, η μαία μου απάντησε πως δεν πρέπει να με απασχολεί η επισκληρίδιος επειδή το δεύτερο παιδί γεννιέται πιο γρήγορα από το πρώτο και δεν θα χρειαστώ παυσίπονο. Παρόλο που το είπε με καλοσύνη, ομολογώ ότι ένιωσα ντροπή.

Ένιωσα ντροπή που θέλω να μην πονέσω και να μην ταλαιπωρηθώ, ακόμα κι αν είναι για λίγο. Δεν θέλω να κάνει κανείς κουμάντο στο δικό μου σώμα και στις δικές μου αντοχές! Δηλαδή δεν έχω δικαίωμα να ζητήσω ανακούφιση από τον πόνο επειδή μπορώ να τα καταφέρω έτσι κι αλλιώς;

έκανε-επισκληρίδιο-και-την-έκραξαν-άλλες-μητέρες-

Στο επόμενο ραντεβού, μου έδωσαν μια σειρά από φυλλάδια με εναλλακτικές επιλογές ανακούφισης από τον πόνο εκτός από την επισκληρίδιο όπως αποστειρωμένες ενέσεις νερού, αέριο ή μορφίνη.

Δείτε ακόμα Σκέφτομαι ότι θέλω να βλάψω το μωρό μου

Σαν να προσπαθούσαν με το ζόρι να με αποτρέψουν από την επισκληρίδιο – σαν να μου λένε ότι πρέπει να επιλέξω τον πόνο γιατί αλλιώς είμαι δειλή ή κακή μητέρα.

έκανε-επισκληρίδιο-και-την-έκραξαν-άλλες-μητέρες-

Το τελειωτικό χτύπημα, όμως, ήρθε από μια μαμά που συνάντησα τυχαία και είχε πολλά να μου πει για την επισκληρίδιο… Με λίγα λόγια, μου ανέφερε πως στερεί από την εγκυμονούσα την ευκαιρία να νιώσει το μεγαλείο του τοκετού, συμπληρώνοντας πως κανείς δεν έπαθε τίποτα από λίγο πόνο…

έκανε-επισκληρίδιο-και-την-έκραξαν-άλλες-μητέρες-

Για ακόμα μια φορά, ένιωσα ντροπή που εγώ ΔΕΝ ήθελα να πονέσω, δεν ήθελα να ταλαιπωρηθώ στον τοκετό. Όπως σέβομαι το δικαίωμά σας να γεννάτε χωρίς επισκληρίδιο, σεβαστείτε το δικαίωμά μου να γεννήσω με επισκληρίδιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί με υποτιμάτε για αυτή μου την επιλογή, δεν είμαι λιγότερη δυνατή από εσάς!

All photos via: honey.nine.com.au

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον θηλασμό στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close