Σκέφτομαι ότι θέλω να βλάψω το μωρό μου: Θέτει όντως σε κίνδυνο το παιδί; Σκέφτεστε ότι θέλετε να βλάψετε το παιδί σας και φοβάστε ότι όντως το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο; Πάρτε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε.
Δυστυχώς η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία ψυχολογική κατάσταση που πολλές λεχώνες αλλά και εγκυμονούσες την βιώνουν. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη και σκέφτονται πολλές φορές ότι θέλουν να βλάψουν το παιδί τους.
Όταν συνέρχονται τρομάζουν με τον εαυτό τους αλλά και με την σκέψη που έκαναν και μετά καταλήγουν να σκέφτονται, “είμαι επικίνδυνη; μήπως το παιδί μου όντως βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας μου;”.
Δείτε ακόμα Εξομολόγηση μητέρας: Είσαι η καλύτερη μαμά είτε θηλάσεις είτε όχι
Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε γιατί μία μητέρα σκέφτεται ότι θέλει να βλάψει το παιδί της κι αν όντως είναι επικίνδυνη για το παιδί. Διαβάστε παρακάτω:
Σκέφτομαι ότι θέλω να βλάψω το μωρό μου: Θέτει όντως σε κίνδυνο το παιδί;
Δεν είναι λίγες οι μητέρες που εξαιτίας της επιλόχειου κατάθλιψης σκέφτονται ότι θέλουν να βλάψουν το μωρό τους σκόπιμα. Σίγουρα αν το έχετε βιώσει κι εσείς έχετε πιάσει τον εαυτό σας αρκετές φορές να σκέφτεται ότι μπορεί να είστε όντως επικίνδυνες για το παιδί σας.
Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανική Κολομβίας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τέτοιες σκέψεις θα πρέπει σίγουρα να συζητιούνται με κάποιον ειδικό σαν ένα σύμπτωμα που είναι φυσιολογικό για τις νέες μητέρες.
Ένα συναίσθημα φυσιολογικό μεν αλλά δυσάρεστο και οδυνηρό δε. Παρόλο που τέτοιες σκέψεις πρέπει να συζητιούνται με έναν ειδικό, φαίνεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βγήκαν από την συγκεκριμένη μελέτη, δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια του μωρού.
Δείτε ακόμα Yoga για εγκύους: Τα προτερήματα της yoga στη μέλλουσα μαμά
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα είναι μία μεγάλης κλίμακας μελέτη που διερεύνησε την σχέση μεταξύ της ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχής που εμφανίζεται μετά τον τοκετό και της μητρικής επιθετικότητας προς το παιδί.
Μάλιστα σύμφωνα με την Δρ. Nichole Fairbrother, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του UBC και στο Island Medical Program, αυτές οι σκέψεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά διότι είναι σκέψεις που οι περισσότερες μητέρες κάνουν.
Μία μητέρα μπορεί να οδηγηθεί σε τέτοιες σκέψεις εξαιτίας της επιλόχειου κατάθλιψης ή του έντονου στρες μετά τον τοκετό ή άλλων άσχημων συναισθημάτων όπως της ανασφάλειας για το αν είναι καλή μάνα ή για το αν πήρε την σωστή απόφαση να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.
Δείτε ακόμα Επιλοχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται;
Παρόλο που δεν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά τους είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιες σκέψεις πρέπει να συζητηθούν γιατί μεταξύ των ευάλωτων γυναικών, αυτές οι σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος και χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση ανεπιθύμητων, ενοχλητικών ή και παρεμβατικών σκέψεων αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει στην ανατροφή του παιδιού, στις σχέσεις μεταξύ μητέρας και παιδιού αλλά και την καθημερινότητα της οικογένειας γενικότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τέτοιες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας είναι σημαντικό να τις συζητάτε πάντα με έναν ειδικό γιατί μία μητέρα που βρίσκεται σε σύγχυση δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει αν αυτά που σκέφτεται όντως μπορεί να τα κάνει πράξη ή όχι.
Παρόλα αυτά μερικοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι όταν ένας άνθρωπος μπαίνει στην διαδικασία να σκεφτεί κάτι αλλά παρόλα αυτά δεν το κάνει γιατί ξέρει ότι είναι λάθος, τότε αυτή η σκέψη σχεδόν ποτέ δεν γίνεται πράξη. Εσείς όμως δεν μπορείτε να βασιστείτε σε γενικές θεωρίες, διότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Δείτε ακόμα Το πιο συγκινητικό κείμενο για την επιλόχειο κατάθλιψη
Επίσης σύμφωνα με την Δρ. Fairbrother υπάρχουν μητέρες που έπασχαν από επιλόχεια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κι επειδή ποτέ δεν κατάλαβαν τι έχουν και κατά πόσο μπορούν να γίνουν όντως επικίνδυνες για το βρέφος, απομάκρυναν τα παιδιά τους από κοντά τους για παν ενδεχόμενο.
Από τις 763 γυναίκες που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα οι 388 παρείχαν δεδομένα μέσα από ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν. Αυτά τα ερωτηματολόγια είχαν ως σκοπό να αξιολογήσουν κατά πόσο οι ανεπιθύμητες παρεμβατικές σκέψεις της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορούν να κάνουν όντως τη μητέρα επιθετική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 151 γυναίκες που συμμετείχαν μόλις 4 απάντησαν πως κάποια στιγμή φέρθηκαν σκόπιμα επιθετικά στο παιδί τους, εξαιτίας αυτών των σκέψεων.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον θηλασμό στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ποια ζώδια κερδίζουν και ποια χάνουν στον έρωτα μέχρι το τέλος του χρόνου
- Grand Hotel : Νέα γυναίκα στη ζωή του Νικόλα
- Η Γη της Ελιάς : Η Ιουλία καταρρέει ψυχολογικά γιατί κανείς δεν τη πιστεύει
- Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες μέρες
- Τσέρνομπιλ : Τα σκυλιά κοντά στην πυρηνική καταστροφή μεταλλάχθηκαν