Τελικά το μητρικό ένστικτο δεν το έχουν μόνο οι…μαμάδες. Μπορεί να μην το περιμένατε όμως το μητρικό ένστικτο δεν το έχουν μόνο οι μαμάδες.
Η κοινωνία μας, έχει πείσει τις γυναίκες ότι έχουν το μητρικό ένστικτο. Το μητρικό ένστικτο είναι αυτό που λέμε ότι μία γυναίκα γεννιέται έτοιμη να γίνει μάνα. Αγαπάει τα παιδιά της από ένστικτο, φροντίζει τα παιδιά της από ένστικτο και δεν γίνεται να μην είναι καλή μάνα.
Από την μία, η φύση όντως έχει φροντίσει τα θηλυκά θηλαστικά να φροντίζουν τα μικρά τους έτσι ώστε να συνεχιστεί η ζωή. Παρόλα αυτά, το μητρικό ένστικτο έχει επιφορτίσει με ενοχές τις γυναίκες οι οποίες δεν θέλουν να γίνουν μητέρες ή δεν αποτελούν το τέλειο πρότυπο μητέρας.
Δείτε ακόμα Η κραυγή μιας Μάνας: «Το να είσαι αυτιστικός στην Ελλάδα είναι όμοιο με το να έχεις λέπρα»
Διότι σύμφωνα με την θεωρία του μητρικού ενστίκτου, δεν γίνεται να κάνεις λάθη σαν μαμά, αφού δεν μιλάς εσύ.. μιλάει η φύση σου. Και πως γίνεται η φύση σου να μην ξέρει πως να μεγαλώσει το παιδί της; Φαίνεται πως μία νέα μελέτη καταρρίπτει την θεωρία του μητρικού ενστίκτου. Διαβάστε παρακάτω:
Τελικά το μητρικό ένστικτο δεν το έχουν μόνο οι…μαμάδες
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα το μητρικό ένστικτο δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους μπαμπάδες και γενικότερα οποιοδήποτε φροντίζει τα παιδιά. Ανθρωπολόγοι του National Geographic έχουν παρατηρήσει ότι τόσο ορμονολογικά όσο και κοινωνικά το μητρικό ένστικτο δημιουργείται σε πρόσωπα που ασχολούνται με το παιδί.
Συγκεκριμένα μία ανθρωπολόγος και γιαγιά αποφάσισε να κάνει τον εαυτό της πειραματόζωο. Η Sarah Blaffer Hrdy πριν και αφού συναντήσει τον εγγονό της για πρώτη φορά έβαλε ένα δείγμα σάλιου της σε ένα φιαλίδιο. Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν ο άντρας της έφτασε για να συναντήσει το παιδί τον έβαλε να κάνει το ίδιο.
Πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές δοκιμές οι οποίες αργότερα αποκάλυψη πως μία χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται ωκυτοκίνη αυξήθηκε κατά 63% εκείνο το βράδυ στην Sarah. Από την άλλη το δείγμα του συζύγου της έδειξε ότι η ίδια ορμόνη αυξήθηκε κατά 26% στην πρώτη τους συνάντηση.
Δείτε ακόμα Μαμά, γιατί δεν είσαι ποτέ σε καμία φωτογραφία;
Λίγες μέρες μετά αυξήθηκε και εκείνου στο 63%. «Δεν υπήρχε διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα μεταξύ εμένα και του συζύγου μου, απλώς χρειάστηκε λίγο περισσότερη επαφή με τον εγγονό του για να φτάσει εκεί», λέει. Τώρα, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η ανθρωπολόγος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα της μητρότητας.
«Όλα τα θηλυκά θηλαστικά έχουν μητρικές αντιδράσεις, ή “ένστικτα”, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως συχνά λένε, ότι κάθε μητέρα που γεννά είναι αυτόματα έτοιμη να αναθρέψει τους απογόνους της», λέει η Hrdy.
«Μάλλον, οι ορμόνες κύησης δίνουν τη δυνατότητα στις μητέρες να ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα που δίνει το βρέφος της και μετά τη γέννηση, βήμα προς βήμα, ανταποκρίνεται στα συνθήματα».
Δείτε ακόμα Η κραυγή μιας Μάνας: «Το να είσαι αυτιστικός στην Ελλάδα είναι όμοιο με το να έχεις λέπρα»
Βγήκε λοιπόν το συμπέρασμα ότι και οι παππούδες όταν έρχονται σε επαφή με παιδί και νιώθουν ότι το φροντίζουν έχουν παρόμοιους νευροενδοκρινολογικούς σχηματισμούς με τις μητέρες.
Πραγματοποιήθηκε πείραμα και σε ποντίκια
Χημικά μιλώντας ένας από τους πιο ισχυρούς οδηγούς της μητρικής συμπεριφοράς φαίνεται πως οφείλεται στην περίφημη ορμόνη της ευτυχίας ή αλλιώς ωκυτοκίνη. Αυτό το πολύπλοκο στοιχείο έχει διάφορους ρόλους στην αναπαραγωγή των θηλαστικών.
Μέσα σε αυτούς τους ρόλους συμπεριλαμβάνεται και ο δεσμός του ζευγαριού, η συστολή της μητέρας και η απελευθέρωση του γάλακτος. «Οργ@σμός, οπτική επαφή, αγκαλιές, απαλό άγγιγμα -όλα αυτά απελευθερώνουν ωκυτοκίνη», λέει η Bianca J. Marlin, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Πιο συγκεκριμένα το 2015 η Marlin έγραψε μία μελέτη στο περιοδικό Nature σχετικά με την επίδραση της συγκεκριμένης ορμόνης στα ποντίκια. Όταν λοιπόν τα θηλυκά παρθένα ποντίκια του εργαστηρίου άκουσαν κραυγές μικρών ποντικιών τα αγνόησαν ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα κανιβάλισαν.
Δείτε ακόμα Μητέρα: Ένα πρόσωπο εξιδανικευμένο που όμως κάνει και αυτή λάθη
Από την άλλη τα ποντίκια που είχαν γίνει μητέρες όταν άκουσαν τις ίδιες κραυγές αναζήτησαν την πηγή της κραυγής έτσι ώστε να βρουν το παιδί και να το φροντίσουν. Στην συνέχεια έκαναν μία ένεση ωκυτοκίνης στα θηλυκά παρθένα ποντίκια.
«Όταν προσθέσαμε ωκυτοκίνη στα θηλυκά που κανιβαλίζουν, σταμάτησαν κι έμαθαν να ψάχνουν τα μωρά με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι μαμάδες», λέει η Marlin. Όταν η ομάδα της Marlin έκανε την ένεση στα αρσενικά ποντίκια διαπίστωσε ότι τα αρσενικά χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο από τα παρθένα θηλυκά για να αλλάξει η συμπεριφορά τους.
«Μπορούν τα αρσενικά να φροντίσουν τα μωρά; Ναι, αλλά το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Οι παρθένες έμαθαν να ψάχνουν τα μωρά σε 12 ώρες, ενώ τα αρσενικά σε τρεις έως πέντε ημέρες».
Δείτε ακόμα Όταν έγινε μητέρα όλα ήταν κάπως…σκ@τα
Με λίγα λόγια, κάθε άνθρωπος ο οποίος νιώθει πως είναι σε θέση να φροντίσει ένα παιδί, αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στον οργανισμό και αμέσως αποκτά το περιβόητο μητρικό ένστικτο. Δεν είναι προνόμιο των γυναικών γι’ αυτό και δεν είναι όλες οι γυναίκες έτοιμες ή σε θέση να γίνουν μητέρες.
Γι’ αυτό και υπάρχουν θετοί γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν πατέρες που μεγάλωσαν τα παιδιά τους σαν μάνα και πατέρας μαζί. Γι’ αυτό και σαν μάνα κάνεις λάθη.
Γιατί το μητρικό ένστικτο δεν είναι φίλτρο που σε μαθαίνει να είσαι η τέλεια μαμά και που μόνο εσύ σαν γυναίκα μπορείς να αναλάβεις ένα παιδί. Είναι στην ουσία μία ορμόνη και γυναίκες και άντρες μπορούν να παράξουν.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα