όταν-η-μητέρα-νιώθει-χάλια-

Όταν έγινε μητέρα όλα ήταν κάπως…σκ@τα. Η εξομολόγηση αυτής της μανούλας που θα σας αγγίξει όπως μας άγγιξε.

Έγινες μανούλα…Όλα πρέπει να είναι αβίαστα και εύκολα για σένα. Είναι το μητρικό το ένστικτό που στο επιτρέπει άλλωστε. Λοιπόν όχι. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει ακριβώς το μητρικό ένστικτο. Σίγουρα πάντως δεν είναι για όλες τις γυναίκες το ίδιο εύκολο να είναι μητέρες.

Προσπαθούν πολύ αλλά δεν τους είναι εύκολο. Κι εκεί έχουν ανάγκη από έναν άνθρωπο να τις καταλάβει. Όχι να τους υπενθυμίσει ότι είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουν. ότι όλα στο μυαλό είναι και πως σιγά σιγά θα γίνεται αυτόματα.

Δείτε ακόμα Οι γυναίκες έχουν μάθει να κουβαλούν μπιμπερό, τσάντα και προβλήματα

Έχουν ανάγκη ένα “σε καταλαβαίνω”, “χρειάζεσαι κάτι;” “να σου πλύνω εγώ τα πιάτα σήμερα;” “πάμε καμία βόλτα να χαλαρώσεις;”. Η Δήμητρα Γούναρη, σύμβουλος γονέων αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας ένα κείμενο για όταν εκείνη ήταν σκ@τα σαν μανούλα. Και είναι εντάξει αυτό. Διαβάστε παρακάτω: 

Όταν έγινα μητέρα όλα ήταν κάπως σκ@τά.

(Σκέφτηκα πολύ αν θα το έγραφα έτσι όπως μου έρχεται αλλά νομίζω ότι τα – όπως μου έρχονται- είναι πολύ βοηθητικά και για μένα και για άλλους γονείς)

Δεν ήξερα τι να κάνω αλλά για κάποιο λόγο όλοι/ες μου έλεγαν ότι έπρεπε να ξέρω, αν ερχόμουν σε επαφή με αυτόν τον οικουμενικό – μυστηριακό και παναθρώπινο ρόλο της μητέρας.

όταν-η-μητέρα-νιώθει-χάλια-

Photo via: Pinterest

Θυμάμαι ένα καφέ που είχαμε πιει με φίλους/ες μαζί με τον άντρα μου και τον γιο μου περίπου 7 μηνών, πόσο απογοητευμένη, εξουθενωμένη και σκ@τά φαινόμουν.

Δείτε ακόμα Νέα μαμά: Τα 9 πιο κοινά λάθη που κάνει

Η φίλη μου θορυβήθηκε και επανήλθε με μήνυμα φροντίδας και αγάπης. (Αυτό το μήνυμα δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόσο βοηθητικό ήταν που είδε κάποια τον πόνο μου και την απελπισία μου).
Αυτή η ορατότητα είναι σπουδαία και λυτρωτική.

– Σου είναι δύσκολο, το βλέπω…
– Τι μπορώ να κάνω για σένα;
– Θέλεις να έρθω να σιδερώσω;
– Κάνεις πολύ καλή δουλειά

όταν-η-μητέρα-νιώθει-χάλια-

Photo via: rutterandsleeth.com

– Άλλαξαν όλα…
– Θέλεις να πάμε μια βόλτα μαζί; Θα κοιμηθεί αυτό στο καρότσι και θα εμείς θα μιλάμε;
– Να σου φέρω το αγαπημένο σου κέικ;

Δείτε ακόμα Ο αριθμός των παιδιών σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου

#να_μην_κρυβόμαστε_πια έτσι θα βιώσει τη μητρότητα ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών σήμερα, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν. Είναι όμως μία πραγματικότητα. Και η αποδοχή της έχει μία τεράστια αντίσταση στο ευρύτερο περιβάλλον που είτε δεν το έχει νιώσει είτε συνεχίζει να αναμένει να εμφανιστεί μπροστά του το στερεότυπο.

Ζηλεύω πολύ τις μητέρες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και συνδέονται με έναν τρόπο αβίαστο και αυθεντικό με τα παιδιά τους. Όσο περνάει ο καιρός και μαλακώνουν πράγματα μέσα μου και αισθάνομαι ότι μπορώ να έχω κι εγώ τέτοιες στιγμές (ιδίως με το δεύτερο) ζηλεύω πολύ για τον χρόνο που έχασα εκείνον τον πρώτο καιρό με το γιο μου.

όταν-η-μητέρα-νιώθει-χάλια-

Photo via: bbrfoundation.org

Για αυτό ίσως γράφω επίμονα σε εκείνον τα #αυτά_που_θέλω_να_σου_πω!

Δείτε ακόμα Η παγίδα των social media: Μαμάδες μην συγκρίνεστε

Σήμερα το πρωί ήρθε ανάμνηση αυτή η φώτο στο κινητό, και καθώς την κοιτούσα έψαχνα να βρω κάποια φώτο που θα αποθανατίζει το δύσκολο κομμάτι αυτής της φάσης. Για κάποιο λόγο δεν έχουμε, αν το καλοσκεφτούμε. Ενώ για μένα όλη αυτή η δυσκολία αποτέλεσε το έναυσμα και η κινητήριος δύναμη για όσα άλλαξα στη ζωή μου.

Βγάζοντας φωτογραφίες και από τις δύσκολες στιγμές που όλοι/ες έχουμε, ας κάνουμε τον ίδιο χώρο για όλα. Για όσα σκατá μας συμβαίνουν με την μητρότητα και για όσα απίθανα συναισθήματα γεννιούνται. Πλάι, πλάι….και μαζί!

#να_μην_κρυβόμαστε_πια
#parentcoaching

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close