10 κόλπα που θα βοηθήσουν το παιδί να μην έχει ανασφάλειες με το σώμα του_

10 κόλπα που θα βοηθήσουν το παιδί να μην έχει ανασφάλειες με το σώμα του. Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούν να αποδεχτούν την διαφορετικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ παλιότερα κατακρίνονταν όσοι δεν είχαν αναλογίες μοντέλου, πλέον ακόμη και τα μοντέλα είναι plus size ενώ τέτοιες συμπεριφορές γενικά κατακρίνονται.

Η ανθρώπινη ψυχολογία όμως, είναι περίεργο πράγμα φίλοι μου. Σίγουρα το σημερινό άρθρο δεν έχει ως στόχο να ωθήσει τα παιδιά στην παχυσαρκία ή στην νευρική ανορεξία. Το παιδί σαν ενήλικος, πρέπει να αγαπάει το σώμα του και να το φροντίζει. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε θα μπορούσε να του καταστρέψει την υγεία, θα πρέπει να αποβάλλεται.

Όμως υπάρχουν ενήλικες που δεν αγαπούν το σώμα τους, παρόλο που το σώμα τους είναι μία χαρά, απλά και μόνο, επειδή το σώμα τους δεν μοιάζει με αυτό των αγαπημένων τους stars ή των προτύπων που βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα στα social media.

Δείτε ακόμα Γονείς: 13 λάθος φράσεις που δημιουργούν ενήλικες με ψυχολογικά τραύματα

Κι εδώ έρχεται να κολλήσει η ανθρώπινη ψυχολογία. Από την μία υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του άλλου να είναι πιο παχουλός ή πιο αδύνατος, εφόσον η υγεία του δεν επιβαρύνεται. Από την άλλη αυτομαστιγωνόμαστε για το δικό μας σώμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα πρότυπα ομορφιάς μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Επίσης συμβαίνει, επειδή οι γονείς παλιότερα, δεν έδιναν μεγάλη σημασία, στο να μάθουν το παιδί να αγαπάει το σώμα του. Όχι επειδή δεν αγαπούσαν το παιδί ή επειδή ήταν αδιάφοροι. Απλά τότε οι προτεραιότητες στην διαπαιδαγώγηση ήταν άλλες.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα σας δείξουμε 10 κόλπα που θα κάνουν το παιδί σας να αγαπάει και να προσέχει το σώμα του. Να μην έχει ανασφάλειες επειδή τα πόδια του είναι στραβά, επειδή έχει παραπάνω κοιλίτσα ή επειδή η μύτη του δεν είναι…γαλλική. Διαβάστε παρακάτω: 

Κάντε την γυμναστική…παιχνίδι!

Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η γυμναστική και άνθρωποι που την μισούν. Η γυμναστική όμως είναι μία υπέροχη ασχολία. Απλά κάτι στο παρελθόν, μας έκανε να δούμε την γυμναστική σαν αγγαρεία. Αν θέλετε να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει την γυμναστική, θα πρέπει από μικρή ηλικία να του παρουσιάζετε την γυμναστική σαν παιχνίδι.

Δεν πρέπει να λέτε στο παιδί, ότι πρέπει να γυμναστεί αν θέλει να χάσει βάρος. Κάντε το παιδί να αγαπήσει την γυμναστική δείχνοντάς του πόση πλάκα έχει και πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε μαζί, μέσω της γυμναστικής.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Αποδεχτείτε τα σώματα των άλλων μπροστά στο παιδί

Όταν βλέπετε έναν υπέρβαρο άνθρωπο στον δρόμο και το πρώτο πράγμα που σχολιάζετε μπροστά στο παιδί, είναι ότι πρέπει να χάσει επειγόντως βάρος, το παιδί ξεκινάει να νιώθει κόμπλεξ σχετικά με το δικό του σώμα. Ένα κόμπλεξ και μία ανασφάλεια που συνήθως εκδηλώνεται στην εφηβεία.

Αν θέλετε το παιδί να αγαπήσει το σώμα του θα πρέπει να του δείξετε πως να αγαπάει το σώμα των άλλων. Ένας υπέρβαρος άνθρωπος δεν είναι αναγκασμένος να χάσει κιλά εφόσον η υγεία του είναι μία χαρά.

Αν αποφασίσει να το κάνει θα είναι δικαίωμα του. Όμως μέχρι τότε, δεν πρέπει να τον κατακρίνετε επειδή του αρέσει το φαγητό και δεν μεταβολίζει τόσο εύκολα όσο εσείς.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Δείξτε προσοχή στα περιοδικά που μπαίνουν μέσα στο σπίτι

Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι περιοδικά που παρουσιάζουν τα προωθημένα πρότυπα ομορφιάς. Το παιδί δεν πρέπει από την παιδική του ηλικία να δημιουργεί είδωλα στο μυαλό του, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Προτιμήστε βιβλία που δίνουν σημασία στο body positivity, επιστημονικά βιβλία και παιδικά παραμύθια που περνούν ωραία μηνύματα γύρω από την διαφορετικότητα και την αξία του να είσαι ο εαυτός σου.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Για να αγαπήσει το σώμα του πρέπει να αγαπήσεις πρώτα εσύ το δικό σου.

Κανένα παιδί δε θα μάθει να αγαπάει το σώμα του, όταν η μητέρα του ή ο πατέρας του, παραπονιούνται διαρκώς για το πόσο χοντροί ή άσχημοι είναι. Ακόμη κι αν ακολουθήσετε πιστά όλες τις υπόλοιπες συμβουλές, δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα, αν εσείς οι ίδιοι δεν αγαπήσετε το σώμα σας.

Δείξτε στο παιδί ότι μπορεί να έχετε παρανίσια κιλά, ή στραβά πόδια, ή περίεργη μύτη, αλλά εσείς είστε περήφανοι γι’ αυτά σας τα χαρακτηριστικά, αφού είναι η γοητεία σας. Οι γονείς που έχουν αυτοπεποίθηση, δημιουργούν παιδιά με αυτοπεποίθηση.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Πείτε μπράβο στο παιδί ανεξάρτητα από τις αποδόσεις του

Ένα παιδί που ξεκινάει να ασχολείται με τον αθλητισμό ή προσπαθεί να μπει σε ένα πρόγραμμα διατροφής, σε περίπτωση που είναι παχύσαρκο και ο παιδίατρος δεν δίνει άλλες επιλογές, πρέπει να έχει την υποστήριξη των δικών του για να συνεχίσει.

Δεν πρέπει να λέτε στο παιδί ότι είναι κρίμα επειδή δεν κέρδισε τον στίβο. Πρέπει να του λέτε μπράβο μόνο και μόνο που ασχολήθηκε και απέδωσε τόσο καλά.

Δεν πρέπει να λέτε στο παιδί ότι δεν έχασε αρκετά κιλά αυτόν τον μήνα και ότι πρέπει να προσπαθήσει πιο πολύ. Πρέπει να του λέτε ότι είστε περήφανοι, γιατί προσπαθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα τα παρατήσει.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Προσέξτε πως μιλάτε στο παιδί για το φαγητό

Αν θέλετε το παιδί να χάσει κιλά ή να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, παίζει σημαντικό ρόλο το πως θα του το παρουσιάσετε. Όταν του λέτε πως πρέπει να φάει ψητό ψάρι επειδή το ψητό ψάρι θα το κρατήσει αδύνατο, του δίνετε το λανθασμένο μήνυμα ότι το παιδί είναι παχύ ή ότι πρέπει όλη του την ζωή να μένει αδύνατο.

Όταν από την άλλη του λέτε, ότι σήμερα θα φάει ψητό ψάρι γιατί κάνει καλό στα μάτια, τότε το παιδί θα καταλάβει ότι διαλέγουμε το φαγητό για την θρεπτική του αξία και όχι για τις θερμίδες που μπορεί να έχει.

Παιδιά που μεγάλωσαν καταπιεσμένα σχετικά με το φαγητό και είχαν γονείς που τους δημιουργούσαν ανασφάλειες γύρω από το σώμα τους, έγιναν έφηβοι και ενήλικοι με διατροφικές διαταραχές.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Θαυμάστε τις ατέλειες του σώματός σας

Όταν ένα παιδί σας ρωτήσει τι είναι αυτά τα σημάδια στην κοιλιά, μην κατεβάσετε την μπλούζα γρήγορα γρήγορα δείχνοντάς του ότι ντραπήκατε. Εξηγήστε του πως λέγονται ραγάδες και πείτε του ότι σας αρέσουν πολύ. Αν τις αποκτήσατε μετά την γέννα, να του το αναφέρετε.

Αν πάλι τις αποκτήσατε επειδή πήρατε ή χάσατε βάρος, πείτε του, ότι μεγαλώσετε, ότι σας άρεσε το φαγητό και ότι αυτές οι ραγάδες είναι το ατού σας στην κοιλιά.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει μία υγιή άποψη για το φαγητό

Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την σημαντικότητα της σωστής διατροφής. Ούτε μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της δίαιτας. Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε διατροφή δεν πρέπει να επισημάνετε διαρκώς και με αυστηρό τόνο μπροστά στο παιδί ότι βρίσκεστε σε δίαιτα. Πείτε του απλά ότι δεν πεινάτε.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Δείξτε προσοχή στα παιχνίδια του

Πολλά από τα παιδικά παιχνίδια αναπαράγουν δυστυχώς στερεότυπα σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους. Τα κòρίτσια παίζουν με κούκλες όμορφες, με ιδανικές αναλογίες και τα αγόρια με φιγούρες  που είναι πολύ μυώδεις.

Προσπαθήστε λοιπόν να μην προτιμάτε τέτοια παιχνίδια. Υπάρχουν πολύ όμορφα παιχνίδια στην αγορά που δεν προωθούν λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε

Πολλές φορές τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άσχημες συμπεριφορές από άλλα παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί γιατί αυτές οι συμπεριφορές είναι απαράδεκτες, τι κάνει αυτά τα παιδιά να γίνονται τόσο κακά με τους άλλους ανθρώπους και γιατί τέτοια σχόλια δε θα έπρεπε να αγγίζουν εξαρχής το δικό σας παιδί.

Πείτε τους πόσο τα αγαπάτε και πόσο περήφανοι είστε για εκείνα. Τα παιδιά που βρίσκουν την αποδοχή μέσα από το σπίτι τους, δεν έχουν ανάγκη την αποδοχή, κανενός άλλου στο μέλλον.

10_ κόλπα_ που_ θα_ βοηθήσουν_ το_ παιδί_ να_ μην _έχει_ ανασφάλειες_ με_ το_ σώμα_ του_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via brightside.me

Close