10 πράγματα που θα συμβούν όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία! Γονείς προετοιμαστείτε

Αν μεγαλώνεις μικρά παιδιά, δεν έχεις σκεφτεί ακόμη πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μπουν στην εφηβεία. Αυτό το ενδεχόμενο είναι αναπόφευκτο και είναι μια καινούρια φάση για εσάς και το παιδί σας! Η συμπεριφορά του παιδιού θα αλλάξει κι εσείς πρέπει ξανά από την αρχή, να βρείτε τρόπους να το πλησιάσετε και να σας ακούει.

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Ειδικό για το παιδί, είναι ένα μεταβατικό στάδιο, που ούτε αυτό ξέρει πως να διαχειριστεί. Είναι με το ένα πόδι στην παιδική ηλικία και με το άλλο πόδι στην ενηλικίωση και αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Δείτε ακόμα Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσετε καλύτερα τα έφηβα παιδιά σας, και εκείνα εσάς!

Το σώμα του αλλάζει, οι ορμόνες του χτυπούν κόκκινο και οι ανασφάλειες ξεκινούν. Προσπαθεί να γίνει αποδεκτό, προσπαθεί να κάνει παρέες, φίλους, να είναι ανεξάρτητο.

Προσπαθεί να επιβληθεί μέσα στην οικογένεια σαν ισότιμο μέλος. Και ενώ τα προσπαθεί όλα αυτά, πολλές φορές συμπεριφέρεται σαν παιδί και θέλει να το αντιμετωπίζουν και σαν παιδί. Η εφηβεία είναι τρομακτική τα πρώτα χρόνια.

Υπάρχουν μερικές αλήθειες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε σαν γονείς, έτσι ώστε όταν φτάσει αυτή η ηλικιακή φάση να είστε προετοιμασμένοι. Μπορεί να είναι τρομαχτικό όμως παράλληλα είναι μια πολύ όμορφη στιγμή, αφού θα βλέπετε το αγγελούδι σας να μεγαλώνει και να ανοίγει σιγά – σιγά τα φτερά του. Διαβάστε παρακάτω:

Πλέον δεν τα παρακαλάς να πάνε για λίγο να παίξουν για να μείνεις λίγο…μόνη/μόνος!

Αν μεγαλώνεις μικρά παιδιά, ξέρεις ότι πολλές φορές μέσα στη μέρα, προσπαθείς να τα στείλεις στο δωμάτιο τους για να παίξουν, να κοιμηθούν, να διαβάσουν, έτσι ώστε να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Είναι κάτι ανθρώπινο που όλοι οι γονείς το έχουμε ανάγκη.

Στην εφηβεία λοιπόν  θα συμβεί το ακριβές αντίθετο. Θα τα παρακαλάς να ανοίξουν για λίγο τη πόρτα του δωματίου. Θα προσπαθείς με τα χίλια ζόρια να αποσπάσεις 2-3 κουβέντες από το στόμα τους για το πως ήταν η μέρα τους. Πολλές φορές ίσως και να ζηλέψεις, που τα παιδιά θα τα λένε πιο εύκολα στους φίλους, από ότι σε εσένα!

Δείτε ακόμα “Η ζωή μου είναι άδεια χωρίς το κινητό” – ‘Έρευνα αποκαλύπτει την σχέση των εφήβων με τα κινητά

Ξεκινούν να σε αμφισβητούν στην εφηβεία

Τόσα χρόνια είχες συνηθίσει σαν γονιός, να τα ξέρεις όλα. Ο,τι έλεγες ήταν νόμος και διαταγή. Δεν σε αμφισβητούσε κανένα από τα παιδιά του, γιατί εσύ ήσουν ο μεγάλος και γνώριζες. Στην εφηβεία το παιδί ξεκινάει να διαμορφώνει απόψεις και προσωπικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει να έχει άποψη για όλα. Θα έχει και απορίες για όλα, όμως η απάντηση σου δεν είναι αναγκαστικό ότι θα γίνει αποδεκτή. Θα σε αμφισβητούν κι αν το παιδί είναι και λίγο πιο…ψαγμένο, πολλές φορές θα διαπιστώνεις ότι έχει και δίκιο!

Δεν θα στα λέει πια όλα!

Το παιδί στην εφηβεία έχει ανάγκη να νιώσει ανεξάρτητο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σου τα λέει όλα. Μπορεί να σου κρύψει ότι πήρε χαμηλό βαθμό σε κάποιο διαγώνισμα. Μπορεί να κάνει κοπάνες κι εσύ να μην γνωρίζεις τίποτα γι’ αυτές. Μπορεί ακόμη και να είναι ερwτευμενο και να προτιμήσει να το πει σε κάποιον φίλο πάρα σε σένα.

Προτού ξεκινήσεις να νιώθεις ζήλια ή ανασφάλεια, όχι δεν είσαι κακός γονιός. Όχι δεν κάνεις κάτι λάθος εσύ. Όχι, μια χαρά ξέρεις να το πλησιάζεις – ή μπορεί και όχι, αλλά δεν είναι αναγκαστικό κιόλας – . Απλά η ζωή είναι έτσι. Το παιδί στην εφηβεία έχει ανάγκη  να απογαλακτιστεί, οπότε το να έχει μυστικά από εσένα είναι φυσιολογικό.

Αν δεν έχει, μπορεί και να αποτελεί πρόβλημα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Δείτε ακόμα Εφηβεία:Δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες!Πως αντιμετωπίζουμε τα εφηβικά ξεσπάσματα στα κορίτσια

Στην εφηβεία ξεκινάνε οι ειρωνείες!

Έχεις συνηθίσει το παιδί σου να είναι γλυκό και υπάκουο; Λοιπόν στην εφηβεία θα πρέπει να το ξεσυνηθίσεις. Θα έχεις για λίγα χρόνια μέσα στο σπίτι τον άρχοντα της αντίδρασης και της ειρωνείας! Τα αμφισβητεί όλα, ξεσπάει σε εσένα και όλα αυτά θα πρέπει εσύ να τα διαχειριστείς με όση περισσότερη ψυχραιμία διαθέτεις.

Θα…κολλήσει με το κινητό!

Πλέον όλοι οι έφηβοι είναι κολλημένοι με ένα κινητό. Μέσα από τα social media μιλούν με τους φίλους, φλερτάρουν, μαθαίνουν ακόμη και για τα μαθήματα. Είναι φυσιολογικό. Επειδή όμως ο εθισμός στη τεχνολογία είναι γεγονός, μη φοβηθείς να γίνεις ο κακός της υπόθεσης και βαλ’του χρονικά όρια όσων αφορά το κινητό ή τον υπολογιστή!

Φυσικά θα πρέπει να ξέρεις με ποιους μιλάει διαδικτυακά. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί κι εσύ πρέπει να γνωρίζεις τι γίνεται όταν μπαίνει στο Facebook ή στο Instagram!

Μπορεί και να μην διαβάζετε τα ίδια βιβλία!

Μπορεί να μην ακούτε ούτε την ίδια μουσική. Μπορεί να έχεις μεγαλώσει το παιδί σου, διαβάζοντας του ποίηση και λογοτεχνία και βάζοντας του τζαζ και όπερα, όμως στην εφηβεία μπορεί να του αρέσει καλύτερα ο Κιάμος και ο MadClip. Δεν το καταλαβαινεις; Δεν χρειάζεται! Απλά άστο να διαφοροποιηθεί από εσένα. Είναι φυσιολογικό!

“Κάποια στιγμή θα φύγω από το σπίτι” “Είσαι άδικος” “Δεν με καταλαβαίνεις” Κλασική εφηβεία!

Είναι φράσεις που θα στη δίνουν στα νεύρα όμως θα συνηθίσεις να τις ακούς για περίπου 7 χρόνια. Μέχρι που όντως θα φύγει από το σπίτι και τότε θα έρχεται σε σένα μέρα πάρα μέρα, για να τον καθαρίζεις, να τον πλένεις και να του κάνεις παρέα. ΚΑΡΜΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Εκεί που νομίζεις ότι ξέρει τι θέλει…δεν ισχύει!

Στην εφηβεία πρέπει να συνηθίσεις το γεγονός ότι το παιδί θα είναι ερwτευμενο κάθε εβδομάδα και με άλλον. Δύσκολα κανείς σοβαρές σχέσεις στην εφηβεία και όταν τις κάνουν πολλές φορές δεν τους βγαίνει σε καλό. Αφήστε τα να εκφραστούν και μην τα πιέζετε να μεγαλώσουν.

Δείτε ακόμα 15 σημάδια ότι ο γιος σας μπαίνει στην εφηβεία

Οι ορμόνες θα σε τρελάνουν!

Οι ορμόνες θα τα τρελάνουν και θα τρελάνουν κι εσένα. Μπορεί να μην κάνεις τίποτα κι εκείνα να εκνευρίζονται. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, αλλά μη φοβηθείς με όμορφο τρόπο να θέσεις τα όρια σου από ένα σημείο και μετά.

Ποτέ δεν είναι συνεπής με την ώρα!

Θα σου λένε ότι θα γυρίσουν σε μισή ώρα και θα περάσει μια ώρα! Μην τα παρεξηγείς, Είναι η φάση τους τέτοια. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως, μη φοβηθείς να επιβληθείς.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close