5+1 λόγοι που το παιδί σας δεν αποδίδει στο σχολείο…

Είτε τα γνωρίζουμε είτε όχι, εφαρμόζοντάς τα θα δώσουμε στο παιδί την δυνατότητα να απογειωθεί.

1. Απομάκρυνση τεχνολογίας

Ναι σίγουρα είναι δύσκολο και ναι θα υπάρξουν αντιδράσεις στο σπίτι. Ειδικά μετά από το πολύ χαλαρό πρόγραμμα του καλοκαιριού. Όμως είναι η στιγμή να γίνουν συζητήσεις, να μπουν όρια και να εμπεδώσουν μικροί και μεγάλοι ότι η τεχνολογία είναι βοηθός του ανθρώπου, αλλά η λανθασμένη χρήση της φέρνει ολέθρια αποτελέσματα. Χρειάζομαστε πλέον άμεσα και επιτακτικά τεχνολογική διαπαιδαγώγηση.

Σημείωση: Θα έχει πολύ πιο καλά αποτελέσματα αν στην προσπάθεια αυτή των παιδιών καταβάλουν και οι μεγαλύτεροι λίγο κόπο δείχνοντας το παράδειγμα, αφήνοντας την τεχνολογία λίγο και δίνοντας χρόνο προς τα πρόσωπα που τους περιβάλλουν.

 

2. Ενθουσιασμός, ενθάρυνση και εμπιστοσύνη

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και σε αυτό πρέπει να γίνει επένδυση οικογενειακά ώστε να δούμε τις μεγαλύτερες αποδόσεις στη συνέχεια. Δυναμική αρχή με όρεξη και φαντασία, και ξεχνάμε τις προστριβές του παρελθόντος. Είναι στιγμή που κοιτάμε το μέλλον. Αν προσφέρουμε απλόχερα τον ενθουσιασμό και την εμπιστοσύνη μας σίγουρα θα πυροδοτήσουμε το παιδί με τα ισχυρότερα κίνητρα. Ας αναλογιστούμε μονάχα το πόσο πιο αποδοτικοί είμαστε, όταν αυτά είναι τα συναισθήματα που περιβάλλουν εμάς, στον εργασιακό μας χώρο. Πόσο μάλλον σε ένα παιδί.

Αν προσφέρουμε απλόχερα τον ενθουσιασμό και την εμπιστοσύνη μας σίγουρα θα πυροδοτήσουμε το παιδί με τα ισχυρότερα κίνητρα.

3. Πρόγραμμα

Βάλτε πρόγραμμα και θα δείτε θαύματα! Το σωστό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιτυχίες από αυτές που θα μπορούσε να καταφέρει ένα χαρισματικό μυαλό χωρίς πρόγραμμα. Σωστό πρόγραμμα και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Συγκεκριμένες ώρες διαβάσματος, ώρες παιχνιδιού (ουσιαστικού και όχι σε κάποια οθόνη) και συγκεκριμένη ώρα ύπνου.

 

4. Σωστή Μελέτη

Χωρίς εντάσεις, χωρίς γκρίνιες, χωρίς παρακάλια. Η μελέτη δεν είναι απλά η διαδικασία διαβάσματος. Είναι η εφαρμογή της μάθησης. Είναι η διαδικασία εξέλιξης της προσωπικότητας. Μέσα από την μελέτη πρέπει ο μαθητής να αναλάβει την ευθύνη της παρακολούθησης. Να αποκτήσει την διάκριση των ουσιωδών από των επουσιωδών. Να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο του ώστε να ολοκληρώσει την εργασία του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να βρει για εκείνον τον αποδοτικότερο τρόπο. Να συγκεντρωθεί και να ανακαλέσει στη μνήμη του τη διδασκαλία. Όχι απλώς «να πάει το παιδί διαβασμένο στο σχολείο», γιατί αυτό μεν μπορεί να φαίνεται για αρχή ότι λύνει το «πρόβλημα», αλλά στην ουσία το μεταθέτει.

5. Διατροφή

Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη σωματική υγεία και την ψυχική διάθεση καθώς επίσης και στην σχολική απόδοση. Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά σε θέματα όπως: συγκέντρωση, απομνημόνευση, υπερκινητηκότητα, διάθεση, εγρήγορση, αποδοτικότητα και άλλα. Γι αυτό δώστε βάση. Στο κέντρο μελέτης «Ανάγνωση», έχουμε συνεργάτιδα που είναι ειδική διατροφολόγος για να ενισχύσει και σε αυτόν τον τομέα τα παιδιά.

 

6. Προετοιμασία

Δυστυχώς το καλοκαίρι ενεργεί με διάθεση λήθης για όσα ο μαθητής έμαθε την προηγούμενη χρονιά. Και πολλές φορές μέχρι να επανέλθει το παιδί στη σχολική πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσει την θέση του, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Καλό είναι να γίνεται μια σύντομη επανάληψη με χαλαρή διάθεση έτσι ώστε να μην υπάρξει αντίδραση αλλά και με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού ο μαθητής να είναι έτοιμος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Πηγή: anagnosi
Close