Ιος κοξάκι: Oλα οσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τόσο οι γονείς όσο και οι εγκυμονούσες πρέπει να είναι ενημερωμένοι γύρω από τον ιο κοξάκι. Η μετάδοση αυτού του ιού γίνεται περισσότερο από την κοπρανοστοματική οδό παρά την αναπνευστική.

Στις εγκύους μεταδίδεται από τη μητέρα, μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Ο ιος κοξάκι «αγαπάει» τους παιδικούς σταθμούς, γι’ αυτό προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά που πηγαινουν παιδικό (Μια λοίμωξη μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε ένα παιδικό σταθμό).

Τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία είναι τα εξής:
• Υψηλός πυρετός
• Καφαλαλγία
• Δυσκολία στην κατάποση
• Κοιλιακά άλγη
• Εξανθήματα στις πατούσες, στα χέρια και στο στόμα

Δείτε ακόμα: Τι είναι o ιός κοξακι και πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από αυτό

Είναι αυτονόητο να πούμε πως μόλις το παιδί σηκώσει υψηλό πυρετό πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον παιδίατρο. Το πιο πιθανό είναι, αν ο πυρετός του παιδιού είναι εξαιτίας του ιού, το παιδί να εμφάνισει εξανθημάτα μετά από κάποιες ώρες. Θα πρέπει να έχετε κατά νου πως ο ιος δεν γιατρεύεται με αντιβιοτικά αλλά θέλει περίπου την ίδια αγωγή με ένα κρυολόγημα. Όπως και στο κρυολόγημα η ανυδάτωση είναι σημαντική, οπότε το μυστικό είναι πολύ νερό. Ενισχύστε με αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη, πάντα σύμφωνα με την γνώμη του παιδίατρου.

Δείτε ακόμα :Πως μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τα μικρόβια των θρανίων;

Όσον αφορά την πρόληψη, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος. Αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι να τηρείτε (και εσείς και το παιδί) τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής συνδυασμένα με ένα αντισηπτικό σαπούνι. Καλό θα ήταν και το πλύσιμο των παιχνιδιών του αν έρχονται σε επαφη με άλλα παιδιά.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να μην έρθετε σε επαφή με παιδιά που φέρουν τον ιο, δώστε βάση στα μέτρα υγιεινής και αποφύγετε τους κλειστούς χώρους.

Πηγή: mommyandthecity
Close