8 κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα. Μερικοί κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που έχουμε ξεχάσει όμως μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα.
Σίγουρα οι κανόνες διαπαιδαγώγησης του παρελθόντος είχαν πολλά ελαττώματα. Πολλοί γονείς στην Ελλάδα τουλάχιστον, ξεχώριζαν το αγόρι από το κορίτσι, χτυπούσαν τα παιδιά τους, δεν είχαν τόσο μεγάλη επικοινωνία μαζί τους όσο σήμερα και μερικές φορές εξαντλούσαν όλη τους την αυστηρότητα χωρίς σοβαρό λόγο.
Όμως για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη οι γονείς του παρελθόντος είχαν και μερικούς πολύ καλούς κανόνες διαπαιδαγώγησης που δυστυχώς στο σήμερα τους έχουμε ξεχάσει. Ποιοι είναι οι 8 κανόνες διαπαιδαγώγησης που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε και σήμερα; Διαβάστε παρακάτω:
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Άκουγαν περισσότερο την δασκάλα
Οι γονείς του χθες, όταν πήγαιναν στο σχολείο και μάθαιναν από την δασκάλα ότι το παιδί δεν διαβάζει, ότι είναι άτακτο, ότι προκαλεί προβλήματα στην τάξη, θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να του αλλάξουν συμπεριφορά και στάση ζωής.
Οι γονείς του σήμερα θεωρούν πως για όλα ευθύνεται ο δάσκαλος, η δασκάλα, η κακή η στιγμή, τα άλλα παιδιά. Το παιδί τους δεν φέρει καμία συνέπεια, οπότε και μεγαλώνουμε καλομαθημένα παιδιά που δεν έχουν μάθει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Οι γονείς μας δεν μας είχαν κλεισμένα μέσα σε “γυάλα”
Οι γονείς μας ήταν της άποψης πως “αν δεν πέσεις δε θα μάθεις και να σηκώνεσαι”. Άφηναν το παιδί να τρέξει λίγο παραπάνω, να λερωθεί, να ματώσει και θεωρούσαν πως αυτό είναι ένα τυπικό δείγμα της ηλικίας που όλοι το ζήσαμε και δεν πάθαμε και τίποτα κακό.
Οι γονείς του σήμερα από την άλλη το μόνο που δεν κάνουν είναι να κλείνουν το παιδί σε γυάλα. Δεν πρέπει να πέσει, δεν πρέπει να ματώσει, δεν πρέπει να κυλιστεί στις λάσπες, δεν πρέπει… δεν πρέπει… δεν πρέπει…
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Άφηναν τα παιδιά να παίζουν στις αλάνες
Παλιότερα παίζαμε με τις ώρες στην παιδική χαρά και στην αλάνα και πολλές φορές αργούσαμε ακόμη και να γυρίσουμε στο σπίτι επειδή ξεχνιόμαστε. Σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχουν αρκετές αλάνες στις μεγάλες πόλεις αλλά ακόμη και να υπάρχουν, τα παιδιά είναι με ένα κινητό στο χέρι.
Αυτό όμως δεν είναι κάτι που το είχαν από όταν γεννήθηκαν. Είναι κάτι που δημιούργησαν οι ίδιοι οι γονείς. Γιατί όταν το παιδί έκλαιγε του έδιναν ένα κινητό για να ηρεμήσει. Γιατί όταν βαριόταν δεν το πήγαιναν στη παιδική χαρά να γνωρίσει φίλους αλλά του έδιναν ένα κινητό να περάσει η ώρα.
Γιατί όταν είχε μέρες να βγει από το σπίτι και ο φίλος του το έπαιρνε τηλέφωνο το παιδί μπορούσε να του πει “όχι δεν έρχομαι γιατί παίζω παιχνίδια”. Ενώ κανονικά θα έπρεπε ο καθένας ξεχωριστά να έλεγε ότι πρέπει να παίζει μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα και εφόσον σε φωνάζουν να βγεις έξω και δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις, βγες.
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Έτρωγαν όλοι μαζί τα μεσημέρια
Μία συνήθεια που πλέον δεν υπάρχει όχι μόνο επειδή οι γονείς του σήμερα έχουν ένα πιο εξαντλητικό ωράριο, αλλά και γιατί όταν τα παιδιά θέλουν να σηκωθούν για να φάνε μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση κανείς δεν τους λέει όχι.
Το να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια όμως είναι σημαντικό. Καταρχάς φέρνει την οικογένεια πιο κοντά. Αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να πείτε πως περάσατε την μέρα σας και να φύγουν τα παιδιά λίγο από την τεχνολογία. Δεύτερον, βοηθάει τα παιδιά να πλησιάσουν πιο πολύ τους γονείς τους.
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Οι γονείς δεν φόρτωναν τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο
Μπορεί οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας να έχουν αυξηθεί όμως σίγουρα το παιδί δεν χρειάζεται να μάθει αγγλικά, χορό, μουσική από τον παιδικό σταθμό. Πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα του να φορτώνουν με πολλές υποχρεώσεις τα παιδιά από μικρή ηλικία.
Θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν όλα τα εφόδια μεγαλώνοντας για μία επιτυχημένη ζωή. Όμως ξεχνούν τον σημαντικό ρόλο που παίζει το παιχνίδι στην ζωή ενός παιδιού. Διότι το ελεύθερο παιχνίδι – δηλαδή το αυθόρμητο παιχνίδι κάθε παιδιού – όχι μόνο τα διασκεδάζει αλλά τα διδάσκει.
Τα διδάσκει κοινωνικοποίηση, τα διδάσκει να χειρίζονται το σώμα τους και να προσανατολίζονται σε έναν χώρο. Να εκφράζονται, να πειραματίζονται να ανακαλύπτουν ταλέντα και αδυναμίες. Οι υπερβολικές υποχρεώσεις από μικρή ηλικία δεν φτιάχνουν παιδιά με λαμπρό μέλλον αλλά ενήλικες με διαταραχές άγχους και καταθλιπτικά επεισόδια.
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Οι γονείς του παρελθόντος έδιναν πολύ βάση στην συμπεριφορά
Οι γονείς του σήμερα όπως αναφέραμε και παραπάνω έχουν την τάση να δικαιολογούν κάθε συμπεριφορά του παιδιού τους. Αν το παιδί τους χτυπήσει ένα άλλο παιδί “είναι παιδί και παίζει”. Αν το παιδί πιάσει σε σημεία που δεν πρέπει έναν φίλο ή μία φίλη “είναι παιδί και παίζει”.
Αν το παιδί βρίσει “ε κάπου τα άκουσε και τα είπε, δεν πειράζει”. Οι γονείς του παρελθόντος όμως έδιναν περισσότερη σημασία στην συμπεριφορά. Μπορεί να μην τα έκαναν όλα σωστά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις κοινωνικές διαφορές του χθες και του σήμερα αλλά και τις κοινωνικές συμβάσεις.
Παλιότερα ήταν δικαιολογημένο ένας άντρας να χτυπάει δημοσίως την γυναίκα του στον δρόμο. Πλέον όχι. Μπορεί λοιπόν οι γονείς μας άθελά μας να περνούσαν και μερικά λάθος μηνύματα, αλλά αυτές τις συμπεριφορές που πίστευαν ότι ήταν λάθος όπως το να βρίζεις ή να χτυπάς τον άλλον δεν τις δικαιολογούσαν.
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Έκαναν παιδικά πάρτι στο σπίτι
Οι γονείς του σήμερα προτιμούν να κάνουν το παιδικό πάρτι σε έναν παιδότοπο παρά στο σπίτι. Σου λέει, γιατί να μπω στην διαδικασία να πλένω, να καθαρίζω και να σκουπίζω, όταν μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει για μένα και τα παιδιά έστω και για 3 ώρες να μην είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη;
Το καταλαβαίνουμε απόλυτα αυτό και δεν σας αδικούμε. Σκεφτείτε όμως τους εαυτούς σας σαν παιδιά. Πόσες αναμνήσεις μαζέψατε από τα παιδικά πάρτι στο μπαλκόνι, στην αυλή σας, στο παιδικό σας δωμάτιο. Πόσο σας άρεσε να βλέπετε την μαμά να μαγειρεύει λιχουδιές και τον μπαμπά να στολίζει το μέρος; Γιατί να μην ζήσουν κάτι τέτοιο και τα παιδιά μας;
Κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα: Δεν μας έκαναν όλα τα χατίρια
Παλιότερα τα παιδιά ήξεραν τι σημαίνει “όχι”. Από μικρή ηλικία οι γονείς, έλεγαν ότι “δεν θα σου πάρω αυτό το παιχνίδι επειδή δεν έχουμε λεφτά”. Οι γονείς του σήμερα προτιμούν να μην πληρώσουν το τηλέφωνο και το ρεύμα από το να στερήσουν από τα παιδιά τους ένα καινούριο κινητό, ένα τάμπλετ, ένα αρμόνιο, ή οτιδήποτε καρφωθεί στο κεφαλάκι τους.
Οι παιδοψυχολόγοι φωνάζουν εδώ και χρόνια και λένε ότι τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να ξέρουν ότι τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Όμως οι γονείς των σημερινών παιδιών προέρχονται από οικογένειες που ίσως στερήθηκαν πολλά.
Και δικαιολογημένα δεν θέλουν να στερήσουν τα ίδια πράγματα από τα παιδιά τους. Όμως τα παιδιά κάθε μέρα θέλουν και από κάτι. Εφόσον έχεις την οικονομική δυνατότητα, κάνε το χατίρι τους. Όμως στα σημαντικά. Αν το παιδί θέλει να γραφτεί ποδόσφαιρο προσπάθησέ το.
Δείτε ακόμα Θετική πειθαρχία: Πως θα σας ακούν τα παιδιά χωρίς να φωνάζετε
Αν το παιδί θέλει να μάθει ένα μουσικό όργανο, φυσικά και να το βοηθήσεις σε αυτό. Αν για μήνες θέλει ένα συγκεκριμένο κινητό και η ηλικία του το επιτρέπει, καν’ το.
Όταν όμως το παιδί κάθε έξι μήνες θέλει κινητό, playstation, να γραφτεί μπάλα, μετά να πάει χορό, μετά να πάει να μάθει αρμόνιο, για να το πετάξει και να μάθει ηλεκτρική κιθάρα κάτι δεν πάει καλά. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι οι γονείς τους δεν θα έχουν πάντα να τους δίνουν.
Και αυτό ισχύει ακόμη και για τους γονείς που έχουν να τους δίνουν. Γιατί όταν μεγαλώσουν δεν θα υπάρχει πάντα η μαμά και ο μπαμπάς για να τους κάνουν τα χατίρια.
Δείτε ακόμα Εκρήξεις Παιδιών: Αντιμετωπίστε την παράνοια σωστά
Το παιδί πρέπει να μάθει στο “όχι” και πως μερικά πράγματα δεν τα αποκτάμε τόσο εύκολα. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει την απόρριψη και την καθυστέρηση ορισμένων πλάνων του στο μέλλον.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα