8 κόλπα για γονείς για να τρώνε τα παιδιά υγιεινά_

Στο παρακάτω άρθρο σας έχουμε 8 κόλπα για γονείς για να τρώνε τα παιδιά υγιεινά! Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές δεν ξέρουμε τον τρόπο. Έτσι θα δούμε μερικά κόλπα για τους γονείς έτσι ώστε να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε όσο υγιεινά θα έπρεπε. Σίγουρα ένα παιδί προτιμάει να φάει την χρυσή τηγανητή πατάτα από το πράσινο μπρόκολο. Γι’ αυτό και κυκλοφορούν στο internet διάφορα κολπάκια που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε υγιεινά.

Δείτε ακόμα Πως μπορούμε να ελαττώσουμε τα γλυκά από την διατροφή των παιδιών μας; Παιδίατρος συμβουλεύει

Αν έχετε δοκιμάσει όμως όλα αυτά τα κόλπα και τίποτα δεν έπιασε, είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε επιπλέον 8. Αυτά τα κόλπα είναι εγκεκριμένα από παιδαγωγούς και σίγουρα θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αγαπήσουν την υγιεινή διατροφή.

Για να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την υγιεινή διατροφή όμως, αξίζει να διαβάσετε και τα λάθη που κάνουν οι γονείς και κάνουν τα παιδιά τους να έχουν κακές διατροφικές συνήθειες εδώ.

Για να τρώνε τα παιδιά υγιεινά ,μαγειρέψτε πιο υγιεινά τα φαγητά που αγαπούν ήδη

Το παιδί σας μπορεί να αγαπάει πολύ τα μακαρόνια ή τις πατάτες τις τηγανιτές, παρόλα αυτά τα μακαρόνια και οι πατάτες δεν είναι από μόνα τους ανθυγιεινά φαγητά. Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε μακαρόνια με σαλτσούλα και να βάλετε λίγο μπρόκολο μέσα ή άλλα θρεπτικά λαχανικά.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τις πατάτες σε πουρέ και να τις συνοδεύσετε με λαχανικά χρωματιστά. Θα τους αρέσει πολύ περισσότερο από τις πατάτες μέσα στην σούπα ή το κουνουπίδι βρασμένο με λεμόνι.

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Κάντε το φαγητό να μοιάζει με…ζωγραφιά

Αυτή η τακτική είναι πιο ευρέως διαδεδομένη τακτική όσων αφορά το παιδικό γεύμα. Αν θέλετε να κάνετε το καρότο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τον αρακά να μοιάζουν πιο ελκυστικά για το παιδί, δοκιμάστε να φτιάξετε φατσούλες κι άλλες ζωγραφιές με αυτά τα τρόφιμα.

Το παιδί θα ενδιαφερθεί να φάει την…μύτη του χιονάνθρωπου και όχι το καρότο σαν καρότο. Μάλιστα η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και την προτείνουν διατροφολόγοι και παιδαγωγοί για να τρώνε τα παιδιά υγιεινά.

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Εμπνευστείτε από τις αγαπημένες τους σειρές και τους αγαπημένους τους ήρωες

Αν το παιδί δεν τρώει το σπανάκι μπορείτε να του πείτε ότι ο Ποπάι έτρωγε πολύ σπανάκι. Κι αν το παιδί δεν τρώει τον αρακά, τότε μπορείτε να του πείτε ότι το αγαπημένο φαγητό του Spiderman ήταν ο αρακάς και σαν Spiderman κάτι παραπάνω θα ήξερε.

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Ψωνίστε και μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά

Όταν τα παιδιά μαγειρεύουν και ψωνίζουν μαζί με τους γονείς τα φαγητά που πρόκειται να φάνε το μεσημέρι ή το βράδυ, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν μία ευκαιρία στα λαχανικά που μέχρι χθες μισούσαν. Γιατί τα διάλεξαν και τα ψώνισαν αυτά. Γιατί τα μαγείρεψαν και θέλουν και να τα δοκιμάσουν.

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Κάντε τα υγιεινά σνακ να μοιάζουν με ανθυγιεινά!

Αν το παιδί λατρεύει να τρώει πατατάκια μπορείτε αντί για πατατάκια να φτιάξετε μία ωραία φρουτοσαλάτα. Μπορείτε να βάλετε στα φρούτα και χρωματιστά ξυλάκια έτσι ώστε το παιδί να αγαπήσει τα χρώματα και να του κινήσουν το ενδιαφέρον. Αντικαταστήστε λοιπόν τα finger foods με πιο υγιεινά finger foods. Μπορείτε να τους φτιάξετε αν θέλουν chips από φρούτα και σπιτικά πατατάκια στο φούρνο

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Βάλτε φρούτα μέσα στα ροφήματά τους

Αν τους αρέσει το γάλα, μπορείτε να τους φτιάξετε ένα smoothie με γάλα και διάφορα φρούτα. Επίσης μπορείτε να βάλετε στο αγαπημένο τους λευκό γιαούρτι, μερικά φρούτα ψιλοκομμένα. Θα τους αρέσουν πολύ. Όμως είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε γιατί οι φυσικοί χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο πιστεύαμε για τα παιδιά εδώ.

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Για να τρώνε τα παιδιά υγιεινά Μιλήστε τους για την υγιεινή διατροφή

Τα παιδιά παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τα λόγια των γονιών τους γιατί τους θαυμάζουν και τους παραδειγματίζονται. Δεν μπορείτε λοιπόν να τα κάνετε να αγαπήσουν τα υγιεινά τρόφιμα αν δεν τους μάθετε και δεν τους εξηγήσετε την αξία τους.

Κανένα παιδί δε θα καταλάβει ότι το μπρόκολο είναι υγιεινό λαχανικό επειδή απλά του είπατε “Φάε το μπρόκολό σου. Κάνει καλό”.  Εξηγήστε του γιατί κάνει καλό το συγκεκριμένο φαγητό και γιατί πρέπει οι άνθρωποι να τρώμε υγιεινά. Δώστε σαν παράδειγμα κι εσάς τους ίδιους.

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Κάντε τα φαγητά να μοιάζουν με κάτι…άλλο

Αν τους αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες μπορείτε να κόψετε τα καρότα σε σχήμα που να μοιάζουν με τις τηγανιτές πατάτες. Τα παιδιά είναι σε πολλές περιπτώσεις οπτικοί τύποι οπότε αυτό το κόλπο μπορεί και να πιάσει.

κόλπα_για_να_αγαπήσουν_τα_παιδιά_την_υγιεινή διατροφή_

Bonus: Συμβουλή από διατροφολόγους σχετικά με την διατροφή των παιδιών

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να μην ξεχνούν ότι το παιδί έχει γούστο και προσωπικό κριτήριο. Έτσι αν έχετε δοκιμάσει όλα αυτά τα κόλπα με ένα συγκεκριμένο φαγητό πάνω από τρεις φορές και το παιδί συνεχίζει να μην του αρέσει τότε πρέπει να αποδεχτείτε ότι δεν του αρέσει.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή των παιδιών στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: brightside.me

Close