9 συμβουλές για να σταματήσει το παιδί να είναι πεισματάρικο_

Το πεισματάρικο παιδί μπορεί να σκάσει και γάιδαρο, το ξέρουμε όλοι. 9 συμβουλές λοιπόν για να σταματήσει το παιδί να είναι πεισματάρικο.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που είναι πεισματάρικα. Οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το παιδί τους να είναι λιγότερο πεισματάρικο, όμως ακόμη οι πράξεις τους δεν έχουν αποτέλεσμα. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 9 συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να κάνουν το παιδί τους λιγότερο πεισματάρικο.

Τα παιδιά είναι πεισματάρικα. Αυτό μπορεί να είναι και σημάδι της ηλικίας τους. Όμως όταν ένα παιδί είναι πολύ πεισματάρικο, πολλές φορές σαν γονείς χάνουμε τον έλεγχο. Δεν μπορούμε να τους επιβληθούμε ακόμη και στα πιο απλά μέσα στην καθημερινότητα.

Δείτε ακόμα Μετά την καραντίνα: Γονείς δώστε περισσότερη προσοχή στο πόσο παίζουν τα παιδιά όχι στα μαθήματα

Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε 9 συμβουλές για να σταματήσει το παιδί  να είναι πεισματάρικο να είναι πεισματάρικο. Είναι λοιπόν ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους γονείς σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Διαβάστε παρακάτω Πεισματάρικο παιδί η βίβλος (ας κάνουμε και λίγο πλάκα χιχιχιχι)

Προσεγγίστε με ηρεμία το πεισματάρικο παιδί

Όταν ένα παιδί είναι πεισματάρικο κάθε φορά που του λέμε τι πρέπει να κάνει πολλές φορές ξεσπάει σε κλάματα. Οι γονείς χάνουν την ψυχραιμία τους και υστεριάζουν. Σύμφωνα με ψυχολόγους και παιδαγωγούς η σωστή προσέγγιση είναι μία ήρεμη προσέγγιση.

Όταν το παιδί σας κλαίει ή έχει ξεσπάσματα, χαμηλώστε στο ύψος του και ρωτήστε το με ήρεμο τόνο φωνής τι συμβαίνει. Αν χρειαστεί κάντε το να σας κοιτάξει στα μάτια με ήρεμο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα ηρεμήσει πιο εύκολα.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Δώστε στα παιδιά σας εναλλακτικές!

Ένα πεισματάρικο παιδί πολλές φορές δεν ακούει τι του λέμε . Ερχόμαστε λοιπόν και του λέμε με προστακτικό τόνο “καθάρισε το δωμάτιό σου” . Το παιδί μας αγνοεί κι εμείς γινόμαστε έξαλλοι. Όταν γίνεται αυτό δώστε στο παιδί σας εναλλακτικές λύσεις.

Για παράδειγμα πείτε του “θέλεις να πλύνεις τα δόντια σου ή να καθαρίσεις το δωμάτιό σου πρώτα;” . Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα νιώσουν ότι έχουν επιλογή να ξεκινήσουν με κάτι που τους αρέσει περισσότερο και να τελειώσουν με την αγγαρεία.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Να έχετε ένα σνακ μαζί σας!

Πολλές φορές η κακή συμπεριφορά υπάρχει επειδή το παιδί πεινάει. Έτσι όταν ένα παιδί ξεκινάει ξαφνικά να γκρινιάζει χωρίς λόγο μπορείτε να του προσφέρετε ένα υγιεινό σνακ και ίσως κατευνάζοντας την πείνα του να ανέβει και η διάθεσή του.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Εξηγήστε του τι θέλετε να πείτε!

Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος και δεν εξηγούν στα παιδιά τους τις απαιτήσεις τους. Ετσί σαν αποτέλεσμα το παιδί πεισμώνει. Για παράδειγμα στον ύπνο, όταν ένα παιδί ρωτάει για ποιον λόγο πρέπει να κοιμηθεί, ο γονιός απαντάει με νεύρα “γιατί έτσι” .

Αν θέλετε το παιδί σας να ακούει τα αιτήματά σας, θα πρέπει να τους εξηγήσετε πρώτα για ποιον λόγο τα αιτήματά σας έχουν βάση και πρέπει να γίνουν.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Δημιουργήστε στα παιδιά μία ρουτίνα!

Φτιάξτε έναν πίνακα που θα γράφει πάνω τις καθημερινές ενέργειες που πρέπει να κάνει το παιδί. Πρέπει να πλύνει τα δόντια του και το πρόσωπό του, να στρώσει το κρεβάτι και να διαβάσει τα μαθήματά του για παράδειγμα. Τα παιδιά μέρα με τη μέρα θα κάνουν την ρουτίνα συνήθεια και δε θα φέρνουν αντίρρηση.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Το πεισματάρικο παιδί θέλει να του δίνετε λογικές συνέπειες για να σας ακούει

Όταν ένα παιδί δεν κάνει αυτό που του λέτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία συνέπεια που να ξέρετε ότι μπορεί να τηρηθεί. Για παράδειγμα δεν μπορείτε με το παραμικρό να του στερείτε την τηλεόραση γιατί κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να το πάρετε πίσω κι έτσι, θα χάσετε το κύρος σας.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Διεκδικήστε την προσοχή του παιδιού!

Τα παιδιά πολλές φορές πεισμώνουν για να μας τραβήξουν την προσοχή. Έτσι, πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στα παιδιά σας. Παίξτε μαζί τους, διαβάστε τους παραμύθι, δείτε μία ταινία μαζί.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Να ζητήσετε την συμβουλή του παιδιού!

Όταν ένα παιδί αντιδράει μπροστά στα αιτήματά σας είναι καλό πολλές φορές να του κάνουμε την εύλογη ερώτηση “τι θα ήθελες να κάνεις δηλαδή;” ή “τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα;” με ήρεμο τρόπο. Έτσι το παιδί μπορεί στο τέλος να συμφωνήσει και μαζί σας ή να σας δώσει μία ακόμη πιο έξυπνη ιδέα.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Δείξτε κατανόηση στο πεισματάρικο παιδί!

Όταν ένα παιδί είναι πεισματάρικο τις περισσότερες φορές οι γονείς γίνονται ακόμη πιο αντιδραστικοί. Αν όμως στο επόμενο ξέσπασμα του παιδιού μας του πούμε ότι καταλαβαίνουμε πως νιώθει, τότε σίγουρα το παιδί θα ηρεμήσει και θα νιώσει ότι ακούγεται.

συμβουλές_για_να_μην_είναι_το_παιδί_πεισματάρικο_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via: brightside.me

Close