Παιδική ηλικία τότε και τώρα: 14 σκίτσα που δείχνουν την διαφορά_

Παιδική ηλικία πριν και τότε: 14 σκίτσα που δείχνουν τις διαφορές. Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήμασταν παιδιά, όμως η παιδική μας ηλικία είναι καρφιτσωμένη στον εγκέφαλό μας. Την θυμόμαστε με νοσταλγία και βλέποντας την παιδική ηλικία που βιώνουν τα δικά μας παιδιά, αναρωτιόμαστε πως άλλαξαν όλα τόσο πολύ τα πράγματα.

Η παιδική ηλικία είναι η πιο ευχάριστη ηλικιακή φάση στη ζωή ενός ανθρώπου. Το μόνο πρόβλημα στην ζωή ενός παιδιού είναι αν βρει το αγαπημένο του παιχνίδι για να παίξει ή αν το αγαπάει η μαμά και ο μπαμπάς. Όμως η παιδική ηλικία του τότε και του τώρα έχει μερικές πολύ σημαντικές διαφορές.

Δείτε ακόμα Διδάξτε στα παιδιά την μεγάλη ζωή όχι με πλούτη αλλά με φιλιά, γαργαλητά και χάδια

Η τεχνολογική ανάπτυξη επηρέασε και τα παιδιά μας. Έτσι παιχνίδια που παίζαμε εμείς μικροί πλέον έχουν εξαφανιστεί με τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές, τα tablets και τα playstations να τα έχουν αντικαταστήσει.

Εμείς δε θα κρίνουμε ποια παιδική ηλικία ήταν η καλύτερη. Εμείς απλά θα σας παρουσιάσουμε 14 σκίτσα που δείχνουν τις διαφορές. Δείτε παρακάτω:

Τα νήπια δεν παίζου…με τα ίδια παιχνίδια πλέον!

Παλιότερα παίζαμε στα πάρκα με την άμμο, ή με τα παζλ μας ή ζωγραφίζαμε. Πλέον τα παιδιά από την νηπιακή τους ηλικία ξεκινούν να ζητούν το κινητό της μαμάς και να τα αφήσει ο μπαμπάς ή το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, να παίξουν με το playstation.

τα_νήπια_δεν_παίζουν_με_ίδια_παιχνίδια_

Τα χρονοβόρα παιχνίδια του σήμερα.

Παλιότερα όταν τα παιδιά βαριόντουσαν έπαιρναν μία κασέτα και έχωναν μέσα στις τρύπες της μολύβια και στιλό. Αυτό μπορούσε να κρατήσει για ώρα, μέχρι που εν τέλει χαλούσε και η κασέτα.

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά παιχνίδια που χαλαρώνουν το παιδί από το άγχος, το απασχολούν για αρκετές ώρες και είναι ιδιαίτερα καλά για παιδιά με αυτισμό σύμφωνα με τους ειδικούς.

τα_παιδικά_παιχνίδια_τότε_και_τώρα_

Οι τιμωρίες των γονιών…τότε και τώρα!

Παλιότερα η χειρότερη τιμωρία που θα μπορούσε να μας επιβάλλει η μαμά και ο μπαμπάς ήταν η στέρηση εξόδου για παραπάνω από μία μέρα. Δεν υπήρχε τίποτα χειρότερο από το να παίζουν όλοι σου οι φίλοι έξω το Καλοκαίρι κι εσύ να είσαι κλεισμένος στο δωμάτιό σου.

Πλέον τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να βγουν. Η χειρότερη τιμωρία που μπορείς να τους βάλεις είναι να τα αφήσεις με το ζόρι να μείνουν σε ένα σπίτι…χωρίς σύνδεση στο internet. Πλέον μέχρι και τους φίλους τους, από εκεί τους συναντούν.

οι_τιμωρίες_των_γονιών_τότε_και_τώρα_

Η εφηβεία…άλλαξε!

Παλιότερα τα έφηβα κòρίτσια και αγòρια έμεναν παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Φυσικά υπήρχαν και εξαιρέσεις, όμως τα παιδιά της εφηβείας αρνούνταν να αποχωριστούν την αθωότητα τους τόσο γρήγορα. Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση κι έτσι τα έφηβα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Κάτι που είναι δίκοπο μαχαίρι.

Από την μία φυσικά και είναι καλό τα έφηβα παιδιά μας να ξέρουν σε τι κόσμο ζουν, να προσέχουν τον εαυτό τους και να ανακαλύπτουν το σώμα τους με την σωστή καθοδήγηση των γονιών και των γιατρών.

Από την άλλη, είναι κρίμα να χάσουν και την αθωότητά τους τόσο γρήγορα. Στις περισσότερες φορές τα γεμίζει με άγχη και στεναχώριες των μεγάλων, μία ώρα αρχύτερα.

η_εφηβεία_τότε_και_τώρα_

Τα social media μπήκαν στις ζωές των παιδιών!

Τα παιδιά του τότε ανυπομονούσαν να βγουν διάλλειμα για να κάτσουν στην αυλή. Θυμάμαι που μερικές φορές έβρεχε και στεναχωριόμασταν πολύ που δε μπορούσαμε να βγούμε έξω. Φυσικά οι γονείς έπρεπε να ρωτήσουν εμάς για να μάθουν πως περάσαμε στο σχολείο και πως ήταν οι επιδόσεις μας.

Πλέον τα social media έχουν μπει τόσο έντονα στις ζωές μας που τα παιδιά ακόμη και στο σχολείο είναι με ένα κινητό στο χέρι. Με αυτό διασκεδάζουν και αλληλοεπιδρούν. Δεν τα νοιάζει να βγουν έξω. Και φυσικά οτιδήποτε σημαντικό συνέβη στη ζωή τους, το ανεβάζουν. Οπότε αν είσαι γονιός, επισκέψου το προφίλ του παιδιού σου για να μάθεις πως ήταν η μέρα του.

τα_social media_στις_ζωές_των_παιδιών_

Πως να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα…πλέον!

Παλιότερα η σ@ξουαλική διαπαιδαγώγηση που είχαμε ήταν μηδαμινή. Αυτό φυσικά μόνο αρνητικές συνέπειες είχε αφού φτιάξαμε μία κοινωνία γεμάτη ταμπού και προκαταλήψεις.

Δεν ξέραμε τι σημαίνει προφύλαξη, δεν ξέραμε πως να θέτουμε τα όριά μας στο άλλο μας μισό και φυσικά δεν ξέραμε ότι αυτό δεν είναι “αμαρτία” αλλά φυσιολογική ανάγκη του σώματος.

Πλέον τα παιδιά ξέρουν από μικρά ότι τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός. Σίγουρα τους λείπουν οι επιστημονικές λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται πως το ελληνικό κράτος δεν το έχει πάρει ακόμη απόφαση να βάλει την σ3ξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Ένα πολύ χρήσιμο μάθημα αν θέλετε την γνώμη μας.

τα_παιδιά_και_το_σεξ_

Πράγματα που μπερδεύονταν εύκολα τότε…και τώρα!

Παλιότερα είχαμε αυτό το υπέροχο παιχνίδι που βλέπουμε στην αριστερή φωτογραφία να μπερδεύεται εύκολα και να χαλάει. Πλέον έχουν τα handsfree τους γι’ αυτήν την δουλειά!

παλιά_και_νέα_παιχνίδια_

Η επικοινωνία από απόσταση άλλαξε!

Παλιότερα φτιάχναμε τηλέφωνα από κουτάκια και σπάγκους και νιώθαμε πολύ περήφανοι για την εφεύρεσή μας. Μας επέτρεπε να μιλάμε με τον φίλο μας ακόμη κι αν δεν ήταν μέσα στο σπίτι μας. Πλέον τα σημερινά παιδιά αυτό δε το έχουν ανάγκη. Έχουν τα social media.

πως_επικοινωνούν_τα_παιδιά_σήμερα_

Έχουν…γούστο!

Και η επέλαση των social media, έκαναν τα παιδιά να αποκτήσουν άποψη από μικρή ηλικία. Πλέον τα κλασικά φαγητά δεν τους αρέσουν, αφού κανείς δεν ασχολείται με αυτά στο TikTok. Σίγουρα δεν είναι κακό να έχουν άποψη, απλά πρέπει να μπουν και κάποια όρια ανάμεσα στην άποψη και στην αχαριστία.

η_συμπεριφορά_των_σημερινών_παιδιών_

Τα όνειρά τους άλλαξαν!

Άλλα όνειρα είχαν τότε και άλλα τότε. Τότε θέλαμε να γίνουμε γιατροί, πυροσβέστες, τραγουδιστές. Τώρα θέλουν να γίνουν influencer, blogger, κοκ. Τα παιδιά άλλαξαν όνειρα κι εμείς θα τα στηρίξουμε και σε αυτά.

τα_όνειρα_των_σημερινών_παιδιών_

Οι γονείς άλλαξαν ανησυχίες!

Παλιότερα οι γονείς μας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας πείσουν να γυρίσουμε στο σπίτι νωρίς. Πλέον οι γονείς κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν τα παιδιά και λίγο από το σπίτι.

οι_ανησυχίες_των_γονιών_σήμερα_

Μερικά πράγματα παραμένουν ίδια!

Όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές, ακόμη κλαίμε με αυτή την σκηνή. Ό,τι και να γίνει όσα χρόνια κι αν περάσουν, η παρακάτω σκηνή θα παραμείνει παιδικό τραύμα για πολλές παιδικές ψυχούλες.

παιδιά_βλέπουν_τηλεόραση_σκίτσο_

Οι φωτογραφίες μας θα αλλάξουν!

Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Εμείς έχουμε κάτι κίτρινες ή γκρι φωτογραφίες με τους παππούδες και τις γιαγιάδες της οικογένειας. Τα παιδιά μας θα έχουν εμάς να ποζάρουμε στη παραλία με φίλτρα του Instagram.

φωτογραφίες_γονιών_τότε_και_τώρα_σκίτσα_

Τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια είναι διαφορετικά!

Τότε αγαπούσαμε όλα τα κινούμενα σχέδια της Disney, τώρα όλα έχουν ξετρελαθεί με την Πέπα το Γουρουνάκι. Αν και η Disney έχει πάλι τα πρωτεία, αν σκεφτείς ότι το Frozen έχει κατακτήσει καρδιές και καρδιές!

παιδικές_σειρές_τότε_και_τώρα_

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για το παιδί στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: brightside.me

Close