Αυτό είναι το test που δείχνει το IQ των παιδιών κάτω των 16 ετών

Τα test νοημοσύνης χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια είτε από εκπαιδευτικούς είτε από ενήλικους ανθρώπους. Οι εκπαιδευτικοί, προσπαθούν να αναγνωρίσουν την νοητική ικανότητα των παιδιών και πολλές φορές να αναγνωρίσουν μερικές μαθησιακές δυσκολίες μέσα από αυτά, ενώ οι ενήλικοι θέλουν να αντιληφθούν που βρίσκονται νοητικά.

Ακόμη και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά test νοημοσύνης ή αλλιώς IQ tests που μπορεί η εγκυρότητα τους να είναι αμφιλεγόμενη, αλλά παραμένουν αρκετά δημοφιλή και σημειώνουν τεράστια επισκεψιμότητα. Μπορεί η νοητική κατάσταση ενός ανθρώπου, να μην είναι το Α και το Ω όμως όλοι μας θέλουμε να την γνωρίζουμε!

Αξίζει να γνωρίζετε, ότι κάθε ηλικιακή ομάδα έχει δικά της IQ test. Αυτό συμβαίνει ως επί το πλείστον, επειδή ανάλογα με την ηλικία του, ο κάθε άνθρωπος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συγκεκριμένες γνώσεις. Ένα παιδί δευτέρας Δημοτικού, δεν θα καταφέρει να λύσει μια εξίσωση που μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!

Έτσι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει ένα IQ test το οποίο ονομάζεται Wechsler, ή αλλιώς το τεστ WISC το οποίο είναι σε θέση να αναγνωρίσει την νοητική ικανότητα των παιδιών που είναι κάτω από 16 ετών. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το WISC. Διαβάστε παρακάτω:

Λίγα λόγια για το WISC test:

Η πρώτη εκδοσή του WISC δημοσιεύθηκε το 1949 ενώ έκτοτε οι ειδικοί το έχουν ενημερώσει και βελτιώσει πολλές φορές. Η τελευταία βελτιωμένη εκδοσή του WISC δημοσιεύθηκε το 2014. Κάνοντας κλικ ΕΔΩ μπορείτε να μάθατε επιπλέον πληροφορίες.

Πρόκειται για ένα test που πραγματοποιείται σε παιδιά από 6 έως 16 ετών οπότε αφορά περισσότερο την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σαν σκοπό, έχει να αναγνωρίσει τις μαθησιακές ικανότητες του κάθε παιδιού. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για να διαγνωστούν μερικές μαθησιακές δυσκολίες.

Το 1949 όπου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, το test ήταν στην ουσία μια έκδοση της κλίμακας νοημοσύνης Wechsler-Bellevue. Εξαιτίας των πολλών βελτιώσεων που υπέστη από τότε όμως, πλέον θεωρείται κορυφαίο IQ test το οποίο άφορα μαθητές των συγκεκριμένων ηλικιών.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν, που το WISC εφαρμόζεται πολλές φορές από εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους καθώς επίσης είναι γνωστό σε μεγάλα και εξειδικευμένα κέντρα όλου του κόσμου!

Τι ακριβώς αξιολογεί το WISC;

Προτού προχωρήσετε στην διεξαγωγή του WISC, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι αυτά που αξιολογεί ως επί το πλείστον το συγκεκριμένο IQ test. Γι’ αυτό, αξίζει να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω:

 • Μετρά την ικανότητα του παιδιού στην ομιλία. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζει την εννοιολογική γνώση του παιδιού μελετώντας το πόσο πλούσιο λεξιλόγιο έχει και με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί τον λόγο του.
 • Μελετά την οπτικοχωρικής αντίληψη του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζει κατά πόσο ένα παιδί κατανοεί τις οπτικές λεπτομέρειες του περιβάλλοντος του, μέσα από την επίλυση παζλ και την δόμηση γεωμετρικών σχεδίων.
 • Δείκτης ρέοντος συλλογισμού. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να αναγνωρίσει την σχέση που έχουν τα αντικείμενα μεταξύ τους; Μέσα από αυτή την κατηγορία το WISC μπορεί να δώσει την απάντηση.
 • Test που μελετά την μνήμη του παιδιού. Ένας ήχος ή μια εικόνα αποτυπώνονται στον εγκέφαλό μας, μερικές φορές εύκολα και με διάρκεια κι άλλες φορές δύσκολα. Συνήθως μια ανάμνηση η οποία δεν έμεινε για πολλές μέρες ή ώρες στην μνήμη μας, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μας δεν κατάφερε να την συγκρατήσει. Η συγκεκριμένη κατηγορία λοιπόν, μελετά κατά πόσο ο εγκέφαλος του παιδιού σας, είναι σε θέση να συγκρατεί τις μνήμες που χρειάζονται!
 • Δείκτης ταχύτητας επεξεργασίας. Είναι η κατηγορία που αναγνωρίζει κατά πόσο είναι εύκολο ή γρήγορο για ένα παιδί να παίρνει μερικές αποφάσεις! Είναι μια διαδικασία που ως επί το πλείστον γίνεται γρήγορα και αβίαστα ή αντιμετωπιζει δυσκολία;

Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται από την ηλικία του παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το WISC test μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά κάθε ηλικίας. Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο όταν πρέπει να διαγνώσει IQ. Γι’ αυτό είναι μια πολύ χρήσιμη τακτική για να διαγνωστούν μαθησιακές δυσκολίες, νοητικές αναπηρίες και πολύ υψηλές μαθησιακές ικανότητες.

Ποιες είναι οι δοκιμασίες του WISC;

 1. Μελετά την λεκτική ικανότητα του παιδιού μέσα από το λεξιλόγιο και τις ομοιότητες.
 2. Μελετά την οπτικοχωρική αντίληψη μέσα από παιχνίδια με τουβλάκια και παζλ.
 3. Μέσα από την αριθμητική, τις κλίμακες και τα πλέγματα, μελετά τον δείκτη του ρέοντος συλλογισμού.
 4. Με διάφορα ψηφία και εικόνες μελετά την ικανότητα να απομνημονεύσει πληροφορίες το παιδί.
 5. Μέσα από τον προγραμματισμό, την αναζήτηση συμβόλων και την ακύρωση, μελετά το κατά πόσο το παιδί δυσκολεύεται να πάρει μερικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί οτι, οι διαφορετικές δοκιμασίες έχουν κατηγορίες ανάλογα με τη μορφή των αντικειμένων. Με λίγα λόγια, ανάλογα με το είδος των αποκρίσεων που δέχονται ή των ερεθισμάτων που προκαλούν. Δείτε παρακάτω:

 • Υπάρχουν δοκιμασίες όπου το παιδί θα πρέπει να βρει τις ομοιότητες ανάμεσα σε δυο αντικείμενα, να εξηγήσει έννοιες, να λύσει αινίγματα, κοκ.
 • Επίσης, μπορεί να ζητηθεί στο παιδί να αναγνωρίσει τα σύμβολα που ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο.
 • Μέσα από το παιχνίδι με τα τουβλάκια το παιδί θα πρέπει να φτιάξει ένα μοντέλο το οποίο του δόθηκε, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του αυτό παιχνίδι, να συμπληρώσει πίνακες ή να επιλέξει το τουβλάκι που συμπληρώνει μια συγκεκριμένη φιγούρα.
 • Υπάρχουν επίσης μαθηματικά και νοητικά προβλήματα, όπου τα παιδιά θα καλεστούν να λύσουν.
 • Επίσης, το παιδί θα χρειαστεί να βάλει αριθμούς ή γράμματα σε μια σειρά, είτε από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, είτε σε αλφαβητική σειρά.
 • Ένα χαρακτηριστικό test επίσης, είναι να καταφέρει να βρει το παιδί ένα συγκεκριμένο ζώο σε μια φωτογραφία όπου εμφανίζονται πολλά ζώα! Παρόμοια tests κυκλοφορούν και στα social media για λόγους διασκέδασης.

Τέλος, οι παραπάνω δοκιμασίες γίνονται προφορικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις θα χρειαστεί να έχετε χαρτί και μολυβί. Επιπλέον, υπάρχουν μερικές δοκιμασίες που γίνονται χειροκίνητα.

Πως μπορείτε να κάνετε το test;

Προτού προχωρήσουμε στις επιπλέον πληροφορίες, αξίζει να γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο test είναι ιδιαίτερα ακριβό εξαιτίας του εξοπλισμού και της εξειδίκευσης που το χαρακτηρίζει. Συνήθως γίνεται σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια σχολεία από ειδικούς ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικά κέντρα που διεξάγεται.

Μπορεί να γίνει με ένα ή με παραπάνω παιδιά και συνήθως κρατάει μια με μιάμιση ώρες. Βέβαια, ο χρόνος διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται το παιδί στις δοκιμασίες που του δίνονται. Τα αποτελέσματα συνήθως είναι άμεσα, εκτός αν τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν πολλά ταυτοχρόνως.

Ποια είναι τα αποτελέσματα; 

Αναφέραμε και παραπάνω, ότι τα αποτελέσματα του test διαμορφώνονται με βάση την ηλικία του παιδιού. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να λάβει τα παρακάτω αποτελέσματα:

 • Κάτω από τον μέσο όρο
 • Χαμηλό μέσο όρο
 • Μέσο όρο
 • Υψηλό μέσο όρο
 • Ανώτερο
 • Ανώτατο

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close