Back to School 2025: Συμβουλές για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στα σχολεία

Back to School 2025: Συμβουλές για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στα σχολεία

Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδάκια μας από τα ατυχήματα στο σχολείο; Συμβουλές για να τα αποφύγουμε και να γλιτώσουμε τα μικρά μας από ανεπιθύμητους τραυματισμούς

Τα σχολεία ξεκινούν σε λίγες ημέρες και όλα τα παιδάκια θα ξεχυθούν στους δρόμους και στα προαύλια των εκπαιδευτικών χώρων. Όπως καταλαβαίνουμε, οι κίνδυνοι για πιθανούς τραυματισμούς ελλοχεύουν, γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε σαν γονείς να πάρουμε τα μέτρα μας για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στα σχολεία και όχι μόνο.

Τα παιδιά έχουν έμφυτη την περιέργεια και την άγνοια κινδύνου, γι’ αυτό , κι όπως θα περίμενε κανείς, είναι και πιο επιρρεπή στα ατυχήματα. Μπορεί μεγαλώνοντας να αναπτύσσεται η ικανότητα τους να ξεχωρίζουν πότε κάτι είναι επικίνδυνο και πότε όχι, όμως ακόμη και τότε επιμένουν σθεναρά να κλείνουν τα μάτια τους απέναντι στον κίνδυνο. Φυσικά, οι λόγοι είναι τελείως διαφορετικοί, όμως το αποτέλεσμα το ίδιο: Τα παιδιά κινδυνεύουν! Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο, ακόμη κι όταν δεν είναι κάποιος μεγάλος κοντά τους για να τα προστατέψει.

Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στο σχολείο

Από νηπιακή, κιόλας, ηλικία τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο της καθημερινότητας τους στο σχολείο. Λογικό κι επόμενο είναι, λοιπόν, να σημειώνονται εκεί τα περισσότερα τους ατυχήματα. Ειδικά αν πρόκειται για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που πηγαίνουν ακόμη παιδικό σταθμό, το πιο πιθανό είναι να χτυπούν και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, αφού δεν γνωρίζουν ακόμη τα όρια που πρέπει να θέτουν στον εαυτό τους.

μώλωπας-στο-γόνατο-παιδιού-

Κρατάμε τα παιδιά από το χέρι

Είναι πολύ ωφέλιμο, όλοι οι γονείς να μάθουμε στα παιδιά μας από την προσχολική τους ηλικία μία σωστή συμπεριφορά, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την σωματική υγεία κανενός παιδιού. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας, ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών, δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιήσουν πάντα, τα όσα έχουν μάθει. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να μην πηγαινοέρχονται μόνα τους στο σχολείο, αλλά με την συνοδεία ενός ανήλικα.

Όταν συνοδεύουμε τα παιδάκια μας, έχουμε υπόψιν ότι τα κρατάμε πάντα από το χέρι, ειδικά όταν είναι μικρά, και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Και μη ξεχνάμε, ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, για αυτό πρέπει να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Κανόνες για το αυτοκίνητο

Εφόσον πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο με το αυτοκίνητο, πρέπει να τους μάθουμε να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, δεμένα με τον σωστό τρόπο. Αυτό που έχουμε να προσέξουμε, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, είναι να έχουμε επιλέξει το σωστό κάθισμα για το παιδί μας, ανάλογα πάντα το βάρος και το ύψος του. Πρέπει επίσης να μάθουμε στα παιδιά, να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου.

παιδί-σε-παιδική-χαρά-με-σπασμένο-χέρι-

Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν θα πρέπει να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου γιατί εάν κάνουν κάτι τέτοιο ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι μεγάλος. Στην περίπτωση που τα παιδιά πηγαίνουν με σχολικό λεωφορείο, πρέπει το ίδιο το σχολείο, αλλά και εμείς οι γονείς, να τους εξηγήσουμε γιατί πρέπει και εκεί να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχουν πολύ την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν από το λεωφορείο.

Πάντα κράνος στο ποδήλατο

Αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο ή μοτοποδήλατο, πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον βγαίνουν στο δρόμο με το δίκυκλό τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα άλλα οχήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φορούν πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στο σωματότυπό τους, καθώς και να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Τα δίκυκλά τους να είναι σε καλή κατάσταση και σωστά εξοπλισμένα με καθρέφτες και φώτα, ώστε να φαίνονται τις βραδινές ώρες.  Τα παιδιά που πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνονται από τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.

Όσα πρέπει να προσέχουν οι αρμόδιοι του σχολείου

Στην έξοδο όλων των σχολείων, πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα, ώστε τα παιδιά να μη μπορούν να βγουν απευθείας στο δρόμο. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο σχολικός τροχονόμος στην πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων. Αρμοδιότητά του είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην γύρω από το σχολείο περιοχή κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, με στόχο της ασφαλή διέλευση αυτών.

τραυματισμένα-παιδιά-

Προκειμένου, όμως, οι οδηγίες του σχολικού τροχονόμου να επιτελούν τον σκοπό τους θα πρέπει αφενός οι γονείς να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του και αφετέρου οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία του και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Όλα τα σχολεία πρέπει συνεχώς να ελέγχουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις ώστε να είναι ασφαλείς για τα παιδιά που στεγάζουν. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι γονείς των μαθητών με σωστές παρατηρήσεις . Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχουν στους χώρους του σχολείου σκουριασμένα ή αιχμηρά αντικείμενα στα οποία τα παιδιά θα μπορούσαν να χτυπήσουν (π.χ. σκουριασμένα κάγκελα). Εφόσον το σχολείο διαθέτει χημείο, θα πρέπει αυτό να παραμένει κλειδωμένο εκτός από τις ώρες του μαθήματος που υπάρχει υπεύθυνος εκπαιδευτικός.

Στην αρχή κάθε σχολικού έτους πρέπει να γίνεται μία ανοικτή συζήτηση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, για θέματα πρόληψης παιδικών ατυχημάτων, κυρίως στους σχολικούς χώρους. Οι ιδέες των ίδιων των παιδιών μπορούν κάποιες φορές να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και να προάγουν την δημιουργία ενός ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος.

Η ύπαρξη συστήματος πυρασφάλειας είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου σε περίπτωση φωτιάς.

τραύμα-στο-γόνατο-παιδιού-

Σε περίπτωση σεισμού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος όχι μόνον εξαιτίας της σεισμικής δόνησης αλλά και λόγω του πανικού που δημιουργείται. Μόνος τρόπος για την προσπάθεια ελέγχου μίας τέτοιας κατάστασης είναι η πραγματοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεων σεισμού.

Εάν το σχολείο διαθέτει παιδική χαρά ή γυμναστήριο, πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος, ώστε το υλικό (κούνιες, τσουλήθρες, μονόζυγα, μπασκέτες) και ο γύρω χώρος, να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Πρέπει επίσης, τα παιδιά να ενημερώνονται ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισμού από τους γυμναστές του σχολείου. Πρέπει τα παιδιά να προειδοποιούνται και να γίνεται σωστός έλεγχος, ώστε να μη φέρνουν στο σχολείο επικίνδυνα και αιχμηρά αντικείμενα. Την ώρα του διαλείμματος πρέπει πάντα να είναι παρόντες κάποιοι υπεύθυνοι.

Όλα τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν πλήρες φαρμακείο για την παροχή Α΄ Βοηθειών, με κάποιον υπεύθυνο για αυτό, και αν είναι δυνατόν ένα Νοσηλευτή ή μια Νοσηλεύτρια. Σημαντικό είναι ακόμη οι γονείς να ενημερώσουν έγκαιρα το ιατρείο του σχολείου εάν το παιδί τους τυχαίνει να έχει κάποια αλλεργία. Πρέπει επίσης να υπάρχουν εμφανώς αναρτημένα τα τηλέφωνα του πλησιέστερου Κέντρου Υγείας ή Νοσοκομείου. Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές και Γυμναστές, πρέπει ιδανικά να εκπαιδεύονται στις βασικές Α’ Βοήθειες. Στις μεγάλες τάξεις αυτό μπορεί να γίνεται και για τους μαθητές.

Όσο σημαντική είναι, για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, η υποδομή που παρέχεται από τους ενήλικες, εξίσου σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά, από την πιο μικρή ηλικία, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να αυτοπροστατεύονται. Προσοχή όμως στην υπερπροστασία, γιατί μπορεί εύκολα να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αφού διαβάσατε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει και το πότε είναι πιο πιθανό να συμβούν τα παιδικά ατυχήματα

Εσείς τι από αυτά κάνετε πράξη; Πείτε μας στα σχόλια

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr

Σχετικά άρθρα