δεν-πρέπει-να-δίνουμε-φάρμακα-για-τον-βήχα-συνέχεια-στα-παιδιά-

Δεν πρέπει να δίνουμε φάρμακα κάθε φορά που το παιδί βήχει. Παιδίατρος βάζει τα πράγματα στην θέση τους και εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φορτώνουμε το παιδί με φάρμακα κάθε φορά που βήχει.

Τα παιδιά πολλές φορές εκδηλώνουν βήχα διότι τα περισσότερα παιδιά από τον παιδικό σταθμό μέχρι και τουλάχιστον το Δημοτικό έχουν πρόβλημα με τα βρογχικά τους. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που τουλάχιστον μία φορά τον μήνα εκδηλώνουν βήχα.

Μερικές φορές αυτός ο βήχας είναι πιο έντονος άλλες φορές μιλάμε για ένα βηχαλάκι. Και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς ανησυχούν διότι ο βήχας είναι πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην κοιμούνται συχνά, να γκρινιάζουν και φυσικά οι γονείς να ανησυχούν για το που μπορεί να φτάσει αυτός ο βήχας.

Δείτε ακόμα Γονείς προσοχή με τα μικροαντικείμενα που μπορεί να καταπιεί ένα παιδί – Προειδοποίηση παιδιάτρου

Διότι ο βήχας μπορεί να είναι κάτι ακίνδυνο φαινομενικά όμως πολλές φορές καταλήγει σε πιο σημαντικές ιώσεις. Παρόλα αυτά οι γιατροί δεν δίνουν φάρμακα σε όλες τις περιπτώσεις βήχα. Αυτό πολλές φορές οι γονείς το εκλαμβάνουν ως αδιαφορία όμως δεν είναι πάντα έτσι.

Ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος βάζει τα πράγματα στην θέση τους και εξηγεί για ποιον λόγο δεν πρέπει να δίνουμε φάρμακα στα παιδιά με τον παραμικρό βήχα και για ποιο λόγο μερικές φορές είναι καλό να αφήνουμε τον βήχα να περνάει από μόνος του. Διαβάστε παρακάτω: 

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΗΧΑ;

O βήχας είναι ένας επισκέπτης θορυβώδης, ως εκ τούτου και ενοχλητικός. Προκαλεί συνήθως εκνευρισμό στους γονείς, για εκείνους ο βήχας είναι οπωσδήποτε κάτι κακό, ο γιατρός πρέπει άμεσα να δώσει κάτι για να τον εξαφανίσει.

Επάνω σε αυτή την λανθασμένη βάση, ξοδεύονται κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε φάρμακα «για να φύγει ο βήχας» ο παιδικός βήχας είναι το πρώτο αίτιο επίσκεψης στον παιδίατρο με διπλάσια σχεδόν συχνότητα από τον πυρετό.

Όλο αυτό το γαϊτανάκι είναι αλήθεια ότι παρασύρει και εμάς τους γιατρούς, «θα περάσει ο βήχας» λέει ο γιατρός και οι γονείς εκνευρισμένοι απαντούν ότι «δεν θα μας δώσεις τίποτα;» , και φεύγουν από το ιατρείο λίγο απογοητευμένοι ότι «δεν μας έδωσε τίποτα».

Δείτε ακόμα Βομβαρδισμός λοιμώξεων: Η άγνοια γονιών και εκπαιδευτικών που βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά

Η μη χορήγηση φαρμάκων για τον βήχα από τον γιατρό εκλαμβάνεται ως αδιαφορία ή ανεπάρκεια, «θα πάμε και σε άλλον» λένε. Κι αν ο άλλος αρχίσει να φορτώνει τα αντιβιοτικά και τα σιρόπια με το κλάρκ, κάποια στιγμή θα γίνει καλά το παιδί (που μάλλον θα συνέβαινε και με πολύ λιγότερα).

Και θα βγει αληθινό το ελληνικό – και μόνον – ανέκδοτο : «ποιος είναι ο καλύτερος γιατρός;» , με την απάντηση να είναι «ο επόμενος…μέχρι να τον αλλάξουμε και αυτόν».

Στην πραγματικότητα, ο βήχας είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ένα «καλοήθες» αναμενόμενο σύμπτωμα , το οποίο δεν χρειάζεται καμία διερεύνηση και θέλει απλά τον χρόνο του. Για να το «προχωρήσουμε», πολλές φορές μάλιστα είναι «φίλος» του παιδιού μας και ΔΕΝ πρέπει να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τον καταστείλουμε.

Δείτε ακόμα Παιδίατρος προτείνει: Πως να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις στα παιδιά που πάνε παιδικό σταθμό

Ο οργανισμός μας, λοιπόν, παράγει τον βήχα ως μέσο άμυνας και κάθαρσης των αεραγωγών. Εάν δεν βήξω, μάλλον δεν θα «καθαρίσω» και το αυτό ισχύει και για το μικρό παιδί με την προϋπόθεση ότι ο βήχας βαίνει σταδιακά λεηλατούμενος και δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική δραστηριότητα, την σίτιση και τον ύπνο του.

Αφιερώστε λίγο χρόνο, λοιπόν, να καταλάβετε την παθοφυσιολογία του κάθε βήχα, όταν σας μιλά ο παιδίατρος σας. Σας στενοχωρεί ο βήχας, με στενοχωρεί η πολυφαρμακία, ας συναντηθούμε για αρχή κάπου στην μέση και ας το ξανασυζητήσουμε τότε. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία το περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ , ελπίζω πως είναι ευανάγνωστο.

Photo cover via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close