Εγκαύματα στα παιδιά: Η σωστή αντιμετώπιση τους και οι πρώτες βοήθειες

Τα εγκαύματα, ειδικά από ζεστά υγρά στα παιδιά, είναι δυστυχώς από τα πιο συχνά ατυχήματα που γίνονται στο σπίτι. Δείτε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση τους και ποιες οι πρώτες βοήθειες.

Επειδή δυστυχώς η προσοχή των γονιών δεν αρκεί κάποιες φορές για να αποτραπούν κάποια οικιακά ατυχήματα όπως τα εγκαύματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Εγκαύματα στα παιδιά: Η σωστή αντιμετώπιση τους και οι πρώτες βοήθειες

15 τρόποι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την σ3ξουαλική κακ@ποίηση

Τα εγκαύματα στα παιδιά είναι από τα πιο συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι.

Οι πιο επικίνδυνες ηλικίες για να συμβεί κάποιο ατύχημα είναι από 1 έως 5 χρονών καθώς τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Αγγίζουν και δοκιμάζουν τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους. Δυστυχώς η προσοχή των γονιών πολλές φορές δεν είναι αρκετή ώστε να αποτραπούν τα ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχεδόν το 75% των εγκαυμάτων σε μικρά παιδιά προκαλείται από κάποιο ζεστό υγρό ή νερό βρύσης και από ατμό. Ένα άλλο 20% οφείλεται στην επαφή, δηλαδή στο άγγιγμα ενός καυτού αντικειμένου, όπως σίδερο ρούχων ή σίδερο για τα μαλλιά.

Διαβάστε το παρακάτω εγχειρίδιο για τα εγκαύματα και ενημερωθείτε για τις πρώτες βοήθειες και την σωστή άμεση αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.

Πάντα κλείνουμε την πόρτα του παιδικού δωματίου το βράδυ: Πυροσβέστης προειδοποιεί

Εγκαύματα στα παιδιά: Η σωστή αντιμετώπιση τους και οι πρώτες βοήθειες

Είναι όλα τα εγκαύματα εξίσου σοβαρά;

Υπάρχουν 3 βαθμοί εγκαυμάτων, ανάλογα με τη βαρύτητα.

Πρώτου βαθμού

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι τα συχνότερα και τα πιο ήπια καθώς τραυματίζεται μόνο η εξωτερική στιβάδα του δέρματος, δηλαδή η επιδερμίδα. Επουλώνονται σχετικά γρήγορα και συνήθως δεν αφήνουν σημάδι, ίσως όμως για λίγο διάστημα το χρώμα του δέρματος να είναι πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο.

Δεύτερου βαθμού

Στα εγκαύματα δεύτερου βαθμού τραυματίζονται οι βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Το σημείο του εγκαύματος είναι έντονα κόκκινο, πρησμένο με φουσκάλες και συνήθως πονάει πολύ. Η επούλωσή τους αργεί και συνήθως χρειάζονται 2-3 βδομάδες.

Τρίτου βαθμού:

Στα εγκαύματα τρίτου βαθμού τραυματίζονται όλες οι στιβάδες του δέρματος, ίσως και βαθύτερα οι μύες, οι τένοντες και τα οστά. Πρόκειται για μια βαριά κατάσταση και πάντα χρειάζεται χειρουργική φροντίδα.

Το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα: Τα 5 σημεία που δεν σκέφτηκες να ασφαλίσεις

Πώς μπορεί να πάθει ένα παιδί έγκαυμα 1ου βαθμού;

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, δηλαδή αυτά στα οποία τραυματίζεται η επιδερμίδα είναι από τα πιο συχνά ατυχήματα στα παιδιά. Παρατηρούνται μετά από έκθεση στον ήλιο ή μετά από ατύχημα με καυτό νερό ή λάδι, αν το παιδί ακουμπήσει το μάτι της κουζίνας, τον καυτό φούρνο, το σίδερο ρούχων ή το σίδερο για τα μαλλιά.

Το σημείο του εγκαύματος είναι επώδυνο, το δέρμα φαίνεται κόκκινο και ξηρό, αλλά δεν έχει φουσκάλες.

Παρόλου που τα εγκαύματα πρώτου βαθμού επουλώνονται εύκολα σε 7-10 μέρες, μπορεί να πονάνε πολύ και χρειάζονται σωστή περιποίηση για να μην αφήσουν ουλή.

Τι να κάνετε

Η πρώτη και πιο σημαντική συμβουλή είναι η μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή. Βάλτε το σημείο του εγκαύματος κάτω από άφθονο τρεχούμενο δροσερό νερό και κρατήστε το εκεί για περίπου 10 με 15 λεπτά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να το βυθίσετε σε μια λεκανίτσα με νερό για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αν κάτι από τα δύο δεν είναι δυνατό γιατί το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο, τοποθετήστε βρεγμένες δροσερές κομπρέσες πάλι για 10 με 15 λεπτά.

Το νερό θα πρέπει να είναι δροσερό, αλλά σε κάθε περίπτωση να αποφύγετε το κρύο νερό και τον πάγο.

Δώστε στο παιδί παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες που θα το ανακουφίσει από τον πόνο αλλά θα μειώσει και τη φλεγμονή.

Καλύψτε την περιοχή με έναν αποστειρωμένο αντικολλητικό επίδεσμο ή γάζα, που να μην κολλάει πάνω στο δέρμα για να το προστατέψετε από περαιτέρω μολύνσεις. Φροντίστε να δέσετε τον επίδεσμο χαλαρά χωρίς πίεση.

Μάθε στο παιδί σου να προστατεύει τον εαυτό του χωρίς να μεταφέρεις τους φόβους σου

Εγκαύματα στα παιδιά: Η σωστή αντιμετώπιση τους και οι πρώτες βοήθειες

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μην βάλετε πάνω στην περιοχή του εγκαύματος οδοντόκρεμα!!! Πρόκειται για μύθο ότι αυτό θα βοηθήσει το έγκαυμα.

Η οδοντόκρεμα όχι μόνο δε βοηθά αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπλέον και χημικό έγκαυμα στην περιοχή. Το ίδιο ισχύει για το βούτυρο ή άλλα σπιτικά γιατροσόφια, όπως το λάδι.
Να θυμάστε ότι όλα αυτά όχι μόνο δεν προσφέρουν στην επούλωση του εγκαύματος αλλά μπορούν προκαλέσουν μόλυνση.

Αποφύγετε να περιποιηθείτε το έγκαυμα με βαμβάκι, γιατί μπορεί να κολλήσει στην πληγή.

Αν τα ρούχα του παιδιού έχουν κολλήσει πάνω στο έγκαυμα, μην τα τραβήξετε για να τα ξεκολλήσετε. Αφήστε τα στον ειδικό να τα χειριστεί.

Σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι πιο βαθύ και έχουν σχηματιστεί φουσκάλες ΜΗΝ τις σπάσετε καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν σπάσουν μόνες τους πλύντε καλά την περιοχή με νερό και ένα απαλό, ουδέτερο σαπούνι.

Αφού δώσετε τις πρώτες βοήθειες με το δροσερό νερό και το παυσίπονο, απευθυνθείτε σε έναν παιδοχειρουργό ή έναν πλαστικό χειρουργό για να αναλάβει τα υπόλοιπα.

Στην περίπτωση εγκαυμάτων το καλοκαίρι προστατέψτε την περιοχή από τον ήλιο, ακόμη και μετά την επούλωση. Φροντίστε το παιδί να παραμένει στη σκιά και η περιοχή να καλύπτεται από ρούχα ή από άφθονη ποσότητα αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 ή και περισσότερο.

Ο λόγος που απαγορεύεται να γαργαλάμε τα παιδιά

Έτσι, σύμφωνα με το kougia.gr θα μειωθεί η ουλοποίηση καθώς η ερυθρότητα από το έγκαυμα μπορεί να επιμένει για βδομάδες, ειδικά σε όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Close