για-ποιον-λόγο-δεν-πρέπει-να-γαργαλάμε-τα-παιδιά-

Αυτός είναι ο λόγος που απαγορεύεται να γαργαλάμε τα παιδιά. Πολλές φορές οι γονείς αλλά και οι συγγενείς γαργαλάνε τα παιδιά για να παίξουν μαζί τους. Τα μωρά, όταν γαργαλιούνται γελούν πολύ και νομίζουμε ότι τα διασκεδάζουμε. Παρόλα αυτά φαίνεται πως το να γαργαλάς το παιδί δεν του κάνει καλό.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για ποιον λόγο δεν πρέπει να γαργαλάμε τα παιδιά. Γιατί δεν πρέπει; Πού τους κάνει κακό; Μήπως είναι περισσότερο επικίνδυνο παρά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που τα κάνει να γελάνε; Διαβάστε παρακάτω: 

Το γαργαλητό μπορεί να του προκαλέσει τραύμα

Έχετε προσέξει ότι κάθε φορά που πάει να σας γαργαλήσει κάποιος νιώθετε πως θα σας κοπεί η αναπνοή από τα γέλια; Μερικές φορές σας βγαίνει μία επιθετικότητα, θέλετε να φύγετε και κάνετε ακόμη και χειρονομίες για να το αποφύγετε.

Δείτε ακόμα Πώς το χρώμα του μαγιό μπορεί να σώσει την ζωή του παιδιού σου

Το γαργαλητό ανεβάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα στο παιδί ότι έχει παραπάνω ενέργεια, που δεν μπορεί να εξωτερικεύσει και πως του κόβεται η ανάσα. Κάπως έτσι δημιουργείται ένα τραύμα.

για-ποιον-λόγο-δεν-πρέπει-να-γαργαλάμε-τα-παιδιά-

Photo via: JeannieR / Shutterstock.com

Το γαργαλητό μπορεί να προκαλέσει παράλυση

Όπως είπαμε το γαργαλητό μπορεί να φαίνεται ένα άκακο παιχνίδι που κάνει τα παιδιά να γελούν, όμως μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Συγκεκριμένα το γαργαλητό σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί υπερδιέγερση και αυτό μπορεί να προκαλέσει μία προσωρινή παράλυση, κάνοντας το παιδί να πιστέψει πως δεν μπορεί να αντισταθεί.

για-ποιον-λόγο-δεν-πρέπει-να-γαργαλάμε-τα-παιδιά-

Photo via: Bricolage / Shutterstock.com

Το γέλιο δεν είναι δήλωση χαράς

Οι γονείς και οι συγγενείς θεωρούμε πως όταν γαργαλάμε ένα παιδί, εφόσον γελάει περνάει καλά. Παρόλα αυτά το γέλιο είναι μία αντανακλαστική αντίδραση κάθε ανθρώπου όταν δεν ξέρει πως αλλιώς να αντιδράσει. Ειδικά ένα παιδί, που δεν μπορεί να εκφραστεί, μπορεί όλο αυτό να του είναι βάναυσο.

για-ποιον-λόγο-δεν-πρέπει-να-γαργαλάμε-τα-παιδιά-

Photo via: Olga Sagal / Shutterstock.com

Το γαργαλητό μπορεί να είναι επώδυνο

Μπορεί τα παιδιά να γελούσαν όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το γαργαλητό δεν είναι επώδυνο. Ερευνητές διαπίστωσαν πως ακόμη και όταν γελούν τα παιδιά παίρνουν μορφασμούς που δείχνουν ότι πονούν, ακόμη κι αν αυτό που νιώθουν δεν είναι ακριβώς ο πόνος.

Το γαργαλητό περνάει λάθος μηνύματα στα παιδιά σχετικά με την αυτοδιάθεση του σώματος

Το παιδί θα πρέπει από μικρή ηλικία να γνωρίζει ότι το σώμα είναι δικό του και του ανήκει. Όπως δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει κάποιον άλλον χωρίς την άδειά του έτσι και κανένας άλλος, δεν μπορεί να το αγγίζει παρά την θέλησή του με τρόπο που εκείνο δεν επιθυμεί.

Δείτε ακόμα ΣΟΚ: 9χρονο kορίτσι βρέθηκε πνιγμένο απο το Blackout Challenge του ΤikΤok

Γι’ αυτό και ατάκες του τύπου “πάρε μία αγκαλιά την γιαγιά”, “γιατί ακόμα δεν έχεις δώσει ένα φιλί σε μένα, στον μπαμπά ή στον παππού;” και φυσικά το γαργαλητό απαγορεύονται. Το παιδί θα πρέπει να εγκρίνει πάντα οτιδήποτε γίνεται όσων αφορά το σώμα του.

για-ποιον-λόγο-δεν-πρέπει-να-γαργαλάμε-τα-παιδιά-

Photo via: quintanilla / Depositphotos.com

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close