ισπανικό σχολείο_μαθαίνει_στα_αγόρια_να_κάνουν_δουλειές_του_σπιτιού_

Μία λαμπρή πρωτοβουλία πήρε σχολείο στην Ισπανία, που διδάσκει στα αγòρια δουλειές του σπιτιού.

Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ακούμε μαμάδες και μπαμπάδες να μας μιλούν για την ανισότητα των φύλων και για το πόσο άσχημο είναι αυτό. Την ίδια στιγμή όμως βλέπουμε ακόμη και νέους γονείς να ξεχωρίζουν τα παιδιά τους. Δεν ξέρετε τι εννοούμε σε αυτό;

Μερικές ατάκες είναι οι συγκεκριμένες “μπορείς να βγεις μέχρι τις 12 από τα 14 γιατί είσαι αγòρι”, “πρέπει να γυρίσεις σπίτι σου πριν τις 12 γιατί είσαι κòρίτσι”, “μην βγεις έξω ντυμένη έτσι”, “αγòρι μου τι όμορφη κοπέλα που βρήκες και πολύ σ@ξυ και το δείχνει και μπράβο της”.

Δείτε ακόμα Πώς θα μάθουμε στο γιο μας να σέβεται τις γυναίκες

“Ο μικρός θα πλύνει τα πιάτα; Αφού είναι αγòρι” , “από σένα περιμένω κòρίτσι μου να με βοηθήσεις στις δουλειές, δεν μπορώ να βασιστώ στους άντρες του σπιτιού”. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις φράσεις που λένε οι γονείς στα παιδιά τους και δείχνουν ότι είμαστε πολύ καλοί στα λόγια όμως στην πράξη ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Επίσης, στα σχολεία η ισότητα των δύο φύλων δεν έχει περάσει ποτέ από την θεωρία στην πράξη. Οι δάσκαλοι λένε ότι είναι κακή η ανισότητα, όμως ελάχιστοι από αυτούς έχουν μιλήσει με τρανταχτά παραδείγματα.

Έτσι τα παιδιά ακούνε απλά τον όρο “ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα” να αιωρείται και μέχρι την ενηλικίωση ακόμη δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνει τα δύο φύλα να είναι άνισα και γιατί δεν πρέπει αυτό να ισχύει. Και όχι. το γεγονός ότι πλέον γυναίκες γίνονται πολιτικοί και διευθύντριες δεν αποτελεί γροθιά στην ανισότητα.

Δείτε ακόμα Εχεί πεθάνει η δούλα και κυρά και πρέπει επιτέλους να το καταλάβεις.

Ένα σχολείο στην Ισπανία λοιπόν αποφάσισε να περάσει από τα λόγια στην πράξη. Δεν μίλησε στα παιδιά απλά για την ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και για το πόσο κακή είναι. Έδειξε με πράξεις, πως η ανισότητα των δύο φύλων μπορεί να παταχθεί και ξεκίνησε να μαθαίνει στα αγòρια δουλειές του σπιτιού. Διαβάστε παρακάτω: 

Οι δουλειές του σπιτιού δεν αφορούν μόνο ένα συγκεκριμένο φύλο

Το σχολείο Montecastelo ανακοίνωσε στους γονείς ότι θα συμπεριλάβει στα μαθήματά του και τα οικιακά. Στα οικιακά θα διδάσκει αγòρια και κòρίτσια για το πως μπορούν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, να σιδερώνουν, να πλέκουν, να ράβουν, να πλένουν τα πιάτα, να μαγειρεύουν έστω μερικά βασικά φαγητά και άλλα.

Δείτε ακόμα Δείτε το post μιας μητέρας που σήκωνε όλα τα βάρη στις πλάτες της: Αυτός κοιμόταν κι εγώ τα έκανα όλα μόνη!

Επίσης θα προσπαθήσει να μάθει στα παιδιά και χειροτεχνικές εργασίες όπως είναι η ξυλουργική, το να ασχολούνται με τα υδραυλικά αλλά και τα ηλεκτρολογικά ενός σπιτιού και άλλα.

ισπανικό σχολείο_μαθαίνει_στα_αγόρια_να_κάνουν_δουλειές_του_σπιτιού_

“Δεν είναι τόσο δύσκολο”

Ο Gabriel Bravo εξήγησε πως το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε με σκοπό τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα, να μπορούν να μείνουν μόνα τους, να καταλάβουν τι σημαίνει στην πραγματικότητα ισότητα των δύο φύλων και φυσικά να συνειδητοποιήσουν ότι το να ασχολείσαι με το σπίτι δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι όταν οι δάσκαλοι αναφέρθηκαν στο μαγείρεμα τα παιδιά έδειξαν μία σιγουριά διότι είναι πιο εξοικειωμένα με αυτού του είδους την δουλειά. Όμως όταν μίλησαν για ράψιμο ή πλέξιμο τα παιδιά χαμογέλασαν διστακτικά.

Όταν όμως ήρθαν σε επαφή με το ράψιμο και το πλέξιμο, συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο. Μάλιστα μερικά παιδιά κατάλαβαν ότι είχαν και ταλέντο σε αυτό και έγινε η αγαπημένη τους ασχολία.

ισπανικό σχολείο_μαθαίνει_στα_αγόρια_να_κάνουν_δουλειές_του_σπιτιού_

Σπάει τα στερεότυπα

Αυτά τα μαθήματα μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές είναι απλές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αν ακολουθήσουν απλά μερικά απλά βήματα. Μητέρες και πατέρες ασχολήθηκαν επίσης με τη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων στο σχολείο.

ισπανικό σχολείο_μαθαίνει_στα_αγόρια_να_κάνουν_δουλειές_του_σπιτιού_

Ένα μάθημα ζωής που ποτέ δεν ξεχνάς

Επίσης ο Bravo ανέφερε πως γονείς και παιδιά στην αρχή έδειξαν μία δυσπιστία. Όμως βλέποντας τα αποτελέσματα και εξηγώντας οι δάσκαλοι ακριβώς τι έχουν ως στόχο, γονείς και μαθητές αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Μπράβο, πολλά παιδιά μέχρι τότε δεν είχαν πιάσει σίδερο στο χέρι τους και το έκαναν για πρώτη φορά στο σχολείο. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αγòρια ενώ τα κòρίτσια έδειξαν πιο εξοικειωμένα με τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού. Αυτό λέει πολλά.

ισπανικό σχολείο_μαθαίνει_στα_αγόρια_να_κάνουν_δουλειές_του_σπιτιού_

All photos via: Colegio Montecastelo

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο και την εκπαίδευση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close