επιλεκτική-αλαλία-στα-παιδιά-όλα-όσα-πρέπει-να-γνωρίζουμε-

Τι είναι ή επιλεκτική αλαλία στα παιδιά ή βωβότητα : Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτήν την πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή. Ένας παιδίατρος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την επιλεκτική αλαλία στα παιδιά.

Δείτε ακόμα Δεν πάω το παιδι σε αναπτυξιολόγο – Έχει γίνει μόδα όλα τα παιδιά κάτι να ‘χουν

Ο παιδίατρος Ανδρέου Μάριος αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας ένα κατατοπιστικό κείμενο σχετικά με την επιλεκτική αλαλία στα παιδιά της ψυχολόγου Ιωάννα Κούρια . Είναι ένα πολύ χρήσιμο κείμενο που όλοι μας πρέπει να διαβάσουμε για ξέρουμε. Διαβάστε παρακάτω: 

Η επιλεκτική αλαλία (selective mutism) είναι μια σπάνια αλλά πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία έχει περιγραφεί και ερευνηθεί περιοδικά τα τελευταία 125 χρόνια.

Χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του παιδιού να μιλήσει και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά σε επιλεγμένες κοινωνικές καταστάσεις, όπως το σχολείο, ενώ παρεμποδίζει σημαντικά τα επιτεύγματα στην εκπαίδευση και την απασχόληση.

Τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία μιλάνε ελεύθερα σε ένα μικρό αριθμό ατόμων, με τους οποίους αισθάνονται άνετα ή όταν βρίσκονται σε οικεία περιβάλλοντα ή καταστάσεις.

Επιλεκτική αλαλία στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτήν την πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή

Πώς κάποιο παιδί αναπτύσσει επιλεκτική αλαλία;

Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα αίτια της επιλεκτικής αλαλίας. Πρόκειται μάλλον για μια πολυπαραγοντική διαταραχή, όπου συνδυασμός αιτιών συμβάλουν στην εμφάνιση της.

Θα λέγαμε ότι υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες, οι οποίοι υπό τις κατάλληλες συνθήκες και μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός θα οδηγήσουν σε αυτή. Επίσης η ενίσχυση, που μπορεί να δοθεί στα παιδιά αυτά θα διατηρήσει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.

Τέτοιοι προδιαθεσιακοί παράγοντες μπορεί να είναι:  Η ύπαρξη κάποιας δυσκολίας στο λόγο ή την ομιλία. Υπερβολικό άγχος στο παιδί. Το να είναι μέλη κάποιας μειονότητας.

Επιλεκτική αλαλία στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτήν την πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή

Δείτε ακόμα Πρωκτός: Όλες οι παθήσεις που μπορεί να προσβληθεί ένα παιδί

Προέλευση από οικογένειες οι οποίες έχουν ιστορικό ντροπαλότητας, επιλεκτικής αλαλίας ή κάποιας άλλης ψυχιατρικής ασθένειας.  Η ύπαρξη δυσλειτουργικών μοντέλων επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Η γεωγραφική ή κοινωνική απομόνωση.

Τραυματικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να οδηγήσουν στη διαταραχή μπορεί να είναι κάποια απώλεια, θάνατος, διαζύγιο γονέων, κάποια μετακόμιση ή μετανάστευση.

Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο, αρνητικά σχόλια και πειράγματα από συμμαθητές ή άλλους ενηλίκους, η επίγνωση από το παιδί της δυσκολίας του στο λόγο και την ομιλία κ.α.

Δείτε ακόμα Βγάλτε φωτογραφίες το βιβλιάριο υγεία του παιδιού: Μπορεί να σας σώσει

Η αυξημένη προσοχή και φροντίδα του παιδιού και η έλλειψη έγκαιρης και κατάλληλης βοήθειας μπορεί να ενισχύσουν και να επιτείνουν το πρόβλημα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close