Η παιδική ταινία της Pixar για τον σχολικό εκφοβισμό που ΠΡΕΠΕΙ να δουν τα παιδιά μας!

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που συναντάται ολοένα και πιο συχνά στα σχολειά όλου του πλανήτη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ξεκίνησαν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς, να προσπαθούν να δώσουν λύση σε αυτό το πολύ άσχημο κοινωνικό φαινόμενο. Ακόμη και οι εκπομπές στην τηλεόραση, ασχολούνται πλέον πολύ συχνά με το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που στο παρελθόν ο σχολικός εκφοβισμός στάθηκε αφορμή σε ανήλικα παιδιά να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα φαινόμενα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο το θύμα όσο και ο θύτης δεν είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι ακόμη και οι νταήδες των σχολείων, προέρχονται από οικογένειες που δεν τους έδωσαν την αγάπη ή τη φροντίδα που είχαν ανάγκη να πάρουν σαν παιδιά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό  των νταήδων στα σχολικά συγκροτήματα, είναι παιδιά που προέρχονται από κατεστραμμένες οικογένειες – με ο,τι αυτό συνεπάγεται – και τις περισσότερες φορές έχουν δεχθεί κι εκείνα βiα μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι ακόμη και σήμερα πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί δεν δίνουν την κατάλληλη βάση στο ζήτημα.

Υπάρχουν γονείς που κλείνουν τα μάτια, αφού το πρόβλημα δεν αφορά το παιδί τους και εκπαιδευτικοί που δεν αντιδρούν διότι φοβούνται μην…μπλέξουν με τους γονείς του νταή. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, ότι ο σχολικός εκφοβισμός αντιμετωπίζεται μόνο με γνώση, ενημέρωση και δράση.

Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει “αγγίξει” ένα τεράστιο ποσοστό της κοινωνίας, αφού στην ουσία βλέπουμε παιδιά να βγάζουν μίσος, προς άλλα  παιδιά τα οποία και νιώθουν μια ατελείωτη μοναξιά, σε ένα μέρος που θα έπρεπε να νιώθουν μόνο χαρά και όρεξη για μόρφωση. Έτσι πολλές εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με τον παιδικό κινηματογράφο – και όχι μόνο – προσπάθησαν να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους που να μιλούν γι’ αυτό το τραγικό ζήτημα.

Μια από αυτές ήταν και η Pixar, που στα πλαίσια της εβδομάδας κατά του σχολικού εκφοβισμού, η οποία διεξάγεται από τις 3 μέχρι και τις 6 Μαρτίου, δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο κατάφερε να μας συγκινήσει και πιστεύουμε ότι θα σταθεί αφορμή, να αφυπνιστούν πολλές συνειδήσεις.

Η ταινία μικρού μήκους της Pixar ονομάζεται Lou καταφέρνει χωρίς λόγια να περάσει ακριβώς τα μηνύματα που πρέπει. Σε ένα παιχνίδι “lost and found” το μήνυμα που κρατάμε είναι ότι όλοι όταν χαθούμε θέλουμε να μας ξαναβρούν ή όταν χάνουμε ή μας στερούν κάτι θέλουμε να το ξαναβρούμε!

Μια ιστορία για μικρά και μεγάλα τέρατα. Μια ταινία για το τέρας που κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο και για τις αιτίες που ζουν και μεγαλώνουν και εξαπλώνονται μέσα μας αυτά τα τέρατα. Αλλά πάνω από όλα, μια ταινία που μας βοηθά να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το τέρας που βρίσκεται μέσα μας, αλλά και το τέρας που μπορεί να βρίσκεται μέσα σε κάποιον άλλον.

Δείτε την υπέροχη ταινία της Pixar παρακάτω:

 

 

Τέτοιες ταινίες, είναι καλό να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπου τα παιδιά περνούν τόση πολύ ώρα. Ελπίζουμε να πέρασε το μήνυμα στα παιδιά μας, για το τι εστί σχολικός εκφοβισμός. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού δε θα έρθει μέσα από οποιαδήποτε ταινία, αλλά μετά από συζητήσεις που θα γίνουν ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά τους.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, γιατί στην ουσία είναι αυτή που μας κάνει να ξεχωρίζουμε! Ας μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της συζήτησης και του διαλόγου. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να είναι εκείνα που θα παίζουν με το παιδάκι που δεν έχει φίλους και όχι εκείνα, που θα το κάνουν να νιώθει ακόμη πιο απομονωμένο!

Photo via pixar.com

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close