Ήρθε η στιγμή να κόψουμε την πάνα; Πως θα το καταλάβετε & ποια είναι η σωστή διαδικασία

Το να κόψεις την πάνα από ένα παιδί, είναι μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες, αφού απαιτεί μεγάλη υπομονή από τον γονιό. Μερικοί μάλιστα, δεν είναι σε θέση ακόμη να καταλάβουν πότε είναι η σωστή ηλικία να κόψεις την πάνα στο παιδί σου.

Το κάθε παιδί διαφέρει και η αλήθεια είναι ότι με λίγη υπομονή και σωστό πρόγραμμα, όλα μπορούν να γίνουν. Το να κόψει ένα παιδί την πάνα, μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, όμως με το πέρασμα των ημερών θα γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τους νέους γονείς με το σημερινό άρθρο, αφού παρακάτω, θα περιγράψουμε πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να κόψει την πάνα και ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο γονιός. Διαβάστε παρακάτω:

Πως καταλαβαίνουμε ότι το παιδί είναι έτοιμο να κόψει την πάνα; 

Το να κόψει την πάνα ένα παιδί δεν πηγαίνει  μόνο με βάση την ηλικία του. Υπάρχουν μερικά σημάδια που μας δείχνουν ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει το γιογιό ακόμη κι αν η ηλικία του είναι μικρότερη από ότι υπολογίζαμε. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:

1) Το παιδί είναι σε θέση να ντυθεί και να ξεντυθεί μόνο του.

2) Μένει στεγνό όσων αφορά την πάνα για 2 ημέρες, ενώ την φορά.

3) Αρχίζει να βάζει παιχνίδια στη θέση τους και μπορεί να παίξει μόνο του με ένα παιχνίδι για παραπάνω από δυο λεπτά.

4) Έχει κενώσεις σε σταθερές ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα κάθε πρωί.

5) Έχει ξεπεράσει την φάση της άρνησης. Δεν λέει δηλαδή σε οτιδήποτε κι αν του πείτε “όχι” .

6) Κατά την ούρηση, έχει μεγάλη ποσότητα ούρων.

7) Είναι σε θέση να μιμηθεί κάποιον άλλον στις κινήσεις του και νιώθει όμορφα όταν το επιβραβεύεται για κάτι κάλο που έκανε.

8) Είναι ικανό να παραμείνει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες και γνωρίζει την διαδικασία της αφόδευσης.

9) Έχει ονοματίσει την διαδικασία της ούρησης και της αφόδευσης. Για παράδειγμα “κάνω πιπί μου” ή “θέλω κακά” .

Δείτε ακόμη Σημάδια ετοιμότητας για το γιογιό

10) Πολύ σημαντικό είναι πριν ξεκινήσετε την διαδικασία διακοπής της πάνας, να είστε σίγουροι ότι το παιδί δεν περνάει κάποια άλλη περίοδο που του δημιουργεί στρες την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, μην προσπαθήσετε να του κόψετε την πάνα και την πιπίλα, την ίδια χρονική στιγμή.

Στρες επίσης, μπορεί να του δημιούργησε το γεγονός ότι αλλάξατε την babysitter που είχε συνηθίσει, του αλλάξατε σχολείο, γεννήσατε κι άλλο παιδί πρόσφατα κοκ.

11) Πολύ σημαντικό είναι να είστε κι εσείς προετοιμασμένοι για την διαδικασία διακοπής της πάνας. Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε τον χρόνο ή την υπομονή να μπείτε σε μια τέτοια διαδικασία, δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα αν τρενάρετε λίγο την διακοπή.

Τι είναι αυτό που κάνω όταν αποφασίσω να του κόψω την πάνα; 

Για αρχή πρέπει να ονοματίσετε τις εκκενώσεις και τις αφοδεύσεις του, με τον τρόπο που εξηγήσαμε παραπάνω. Έτσι κάθε φορά που το παιδί κάνει κάτι από τα δυο κι εσείς το αλλάζετε, θα πρέπει να του λέτε τι έκανε. Για παράδειγμα “έκανες πιπί σου ε;” , για να συγκρατήσει τις ονομασίες.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παίρνετε το παιδί στην τουαλέτα μαζί σας, έτσι ώστε να δει τι κάνετε εσείς και να προσπαθήσει να σας μιμηθεί. Μέσω της μίμησης τα παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα διάφορα πράγματα της καθημερινότητας.

Μετά από οποιαδήποτε εκκένωση, να αλλάζετε την πάνα του παιδιού όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε το παιδί να μην συνηθίσει να περνάει πολλές ώρες με τις εκκενώσεις πάνω του.

Αγοράστε του ένα γιογιό με όμορφα σχέδια και χρώματα και βάλτε το μέσα στην μέρα να κάθεται πάνω σε αυτό γυμνό. Πείτε του ότι εκεί μπορεί να κάνει πιπί ή κακά. Μπορείτε να κάθεστε κι εσείς στην λεκάνη μαζί του έτσι ώστε μεσώ της μίμησης να επαναλάβει ο,τι κάνετε.

Αν τις πρώτες μέρες το παιδί συνεχίζει να βρέχει το βρακάκι του, μην του φωνάξετε και μην το προσβάλλετε. Είναι φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να κάνετε για λίγο καιρό υπομονή και να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να ξυπνάτε το παιδί και να το βάζετε να κάνει τσίσα ή κακά στην πάνα.

Δείτε ακόμη Η Οστρακιά στα παιδιά.Τι Συμπτώματα και επιπλοκές εχει;Ποια είναι η θεραπεία. Απο τον κύριο Αδαμο Χατζηπαναγη

Ξεκινήστε να αφήνετε το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς πάνα και ρούχα. Σίγουρα θα συμβούν ατυχήματα αλλά έτσι θα ξεκινήσει να μαθαίνει να ελέγχει τον εαυτό του και να πηγαίνει στο γιογιό του κάθε φορά που το έχει ανάγκη.

Δεν χρειάζεται να πιέζεται το παιδί να χρησιμοποιεί το γιογιό αφού του δείξετε την πρώτη φορά. Αφήστε το από ένα σημείο και μετά να το επιλεγεί μόνο του. Τέλος, κάθε φορά που κάνει κακά ή τσίσα πάνω στην πάνα, την στιγμή που το αλλάζετε θα πρέπει να του λέτε “τα μεγάλα παιδιά κάνουν κακά και τσίσα στο γιογιό τους” . Μέχρι να συνηθίσει.

Πως ελέγχουν χρονολογικά τους σφικτήρες τα παιδιά; 

  1. Πρώτα ελέγχουν τους σφικτήρες του εντέρου το βράδυ.
  2. Μετά ελέγχουν τους σφικτήρες του εντέρου την ημέρα.
  3.  Στη συνέχεια ελέγχουν τους σφικτήρες της κύστης την ημέρα και
  4.  Τέλος ελέγχουν τους σφικτήρες της κύστης το βράδυ.

Τι πρέπει να κάνω όταν ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα;

Όταν ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του, θα πρέπει να μάθετε στο παιδί να κατεβάζει και να ανεβάζει τα ρούχα μόνο του. Θα πρέπει επίσης να του δείξετε την σωστή ποσότητα χαρτιού που μπορεί να χρησιμοποιήσει αλλά και πως πετάμε τα χαρτιά στον κάδο.

Μάθετε τον σωστό τρόπο που πρέπει να σκουπίζεται ανάλογα με το φύλο του. Δείξτε του πως να πατάει το καζανάκι και θυμίστε του, ότι πρέπει να το κάνει κάθε φορά αφού τελειώσει. Στα αγoρια θυμίστε επίσης ότι πρέπει να σηκώνουν το καπάκι. Τέλος, δείξτε του πως μπορεί να πλύνει τα χέρια του, αν και τις πρώτες μέρες μπορείτε να το βοηθήσετε εσείς αν δεν φτάνει

 

Close