Κάντε πράγματα με το παιδί σας που αρέσουν και σ’ εσάς – η αγγαρεία φαίνεται

Τα παιδιά, από μια ηλικία και μετά, καταλαβαίνουν πότε ασχολούμαστε μαζί τους γιατί «πρέπει», για να μην γκρινιάζουν ή απλά για να τους κάνουμε το χατήρι. Είναι λογικό να υπάρχουν και αυτές οι στιγμές, γιατί δεν γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους, ούτε όλες οι στιγμές είναι ίδιες.

Ωστόσο όταν έχω τη πολυτέλεια να επιλέξω προτιμώ να διαλέγω κάτι που θα αρέσει και σε εμένα, γι αυτό και φροντίζω η επιλογή του τι θα κάνουμε να είναι και των δυο μας. Το να κάθομαι μέσα στο σπίτι για παράδειγμα, και να παίζω μονοπόλη είναι κάτι που δε με ευχαριστεί ιδιαίτερα, ελκύει όμως τον άντρα μου. Κατά συνέπεια τα παιδιά παίζουν μονόπολη με τον μπαμπά τους και διασκεδάζουν πολύ.

Δείτε ακόμη: 4 μαγικές φράσεις που θα βοηθήσουν το παιδί να πετύχει στη ζωή του

Εμένα, αντίθετα, μου αρέσουν πράγματα που έχουν δράση, όπως να παίξουμε βόλευ, να κάνουμε ποδήλατο ή να πάμε να φάμε έξω παρέα. Δεν νιώθω απολύτως καμία υποχρέωση να παίζω ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ παιχνίδια που αντιπαθώ, όπως και τα παιδιά μου δεν κάνουν κάτι που αντιπαθούν στον ελεύθερο χρόνο τους για το δικό μου χατήρι. Όταν μια δραστηριότητα που προτείνεται δεν τους αρέσει, το λένε ξεκάθαρα και κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί – από τη στιγμή που γίνεται. Αισθάνομαι ότι κι εγώ σαν γονιός έχω αυτό το δικαίωμα.

Δεν νιώθω απολύτως καμία υποχρέωση να παίζω ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ παιχνίδια που αντιπαθώ

Δείτε ακόμη: 7 πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να κάνει στην παιδική του ηλικία

Όταν αναγκάζομαι να συμμετέχω σε ένα παιχνίδι που δεν μου αρέσει, η δυσαρέσκειά μου δεν κρύβεται όσο κι αν προσπαθώ να την καλύψω. Τα παιδιά βλέπουν ή μάλλον νιώθουν ότι κάνω αγγαρεία κι αυτό χαλάει αν όχι όλη, τη μισή διασκέδαση και χαρά που μπορούν να πάρουν από τον ελεύθερο χρόνο μας.

Δείτε ακόμη: 4 διασκεδαστικά παιχνίδια στη θάλασσα που μαθαίνουν στα παιδιά να κολυμπούν

Γι’ αυτό πιστεύω ότι τα πράγματα που κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας θα πρέπει όσο γίνεται να είναι ικανοποιητικά και για τους δύο. Αν θέλουμε να παίξουμε μαζί τους αλλά δεν μας αρέσει το κολύμπι ή το περπάτημα για παράδειγμα, μπορούμε να τους προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, που είναι ευχάριστες σε όλους. Αν εκείνα επιμένουν να κάνουν αυτό που θέλουν, τότε μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να το κάνουν, χωρίς όμως να νιώθουμε ενοχές γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει. Είναι καλό σε αυτά τα πράγματα η εμπειρία να είναι ικανοποιητική και για τους δύο τις περισσότερες φορές. Γιατί αυτές οι στιγμές είναι που μένουν αξέχαστες σε όλους.

Επιμέλεια Έλενα Θάνου

Πηγή: themamagers.gr
Close