Όλα τα σχολεία της χώρας ανοίγουν στις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο ορισμένοι μαθητές θα παρατείνουν λίγο ακόμη τις διακοπές τους καθώς τα σχολεία τους θα ανοίξουν στις 9 Ιανουαρίου.
Παραδοσιακά, μετά τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη, στις 7 Ιανουαρίου, οι μαθητές θα ολοκληρώσουν τη χριστουγεννιάτικη αποχή από τα μαθήματα και θα επιστρέψουν στη γνώριμη σχολική ρουτίνα. Για ποια, όμως σχολεία δεν ισχύει η επιστροφή στις 8 Ιανουαρίου καθώς παρατείνεται το κλείσιμο τους;
Εξαίρεση αποτελούν οι μαθητές των περιοχών με πολιούχο Άγιο να γιορτάζει τον πρώτο μήνα του έτους. Για αυτούς, αν και εφόσον η ημερομηνία γιορτής «πέφτει» εργάσιμη, προβλέπεται τουλάχιστον μία μέρα χωρίς μαθήματα, ενώ αν προκύψει εορτασμός Δευτέρα ή Παρασκευή, τότε το τριήμερο δώρο –συνδυαστικά με το σαββατοκύριακο– θα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο.
Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά και μετά τις 7 Ιανουαρίου
Ωστόσο, οι μαθητές της Καστοριάς, όπως όλα δείχνουν, θα απολαύσουν μία επιπλέον μέρα ξεκούρασης με κλειστά σχολεία, καθώς στις 8 Ιανουαρίου γιορτάζονται τα παραδοσιακά «Ραγκουτσάρια», το φημισμένο καρναβάλι της περιοχής.
Η αργία αυτή αφορά τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα η επιστροφή στα σχολεία να μετατίθεται για την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου. Αν δοθεί και δεύτερη ημέρα αργίας, όπως συνέβη πέρσι, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.
Τα «Ραγκουτσάρια» είναι ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην πόλη της Καστοριάς. Η καρδιά των εορτασμών είναι τα «μπουλούκια» και οι ορχήστρες χάλκινων πνευστών και κρουστών που γεμίζουν τους δρόμους με μουσική και χορό, ενώ ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν στο καρναβάλι μεταμφιεσμένοι. Οι μαθητές έχουν ξεχωριστή θέση στη μεγάλη παρέλαση, συνδυάζοντας παράδοση, πολιτισμό και ψυχαγωγία.