6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες

6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες! Σίγουρα τα πρώτα παιδιά αν διαβάσουν αυτό το άρθρο θα καταλάβουν ακριβώς για ποιον λόγο μεγάλωσαν πιο γρήγορα.

Τα πρώτα παιδιά μίας οικογένειας είναι πάντα λίγο πιο αδικημένα από τα υπόλοιπα. Οι γονείς δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία με το πρώτο παιδί και τους οδηγεί σε πολλά λάθη. Κι όταν έρχεται το δεύτερο άθελά τους, νομίζουν ότι το πρώτο παιδί παραμεγάλωσε ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Δείτε ακόμα Συγκέντρωση προσοχής : Στρατηγικές για να την ενισχύσουμε

Τα πρώτα παιδιά λοιπόν πολλές φορές είναι αδικημένα. Αναγκάζονται να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και φυσικά αυτό δεν τους κάνει καλό. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε ακριβώς τους λόγους που αναγκάζονται να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και γιατί αυτό δεν είναι και τόσο δίκαιο για εκείνα. Διαβάστε παρακάτω:

6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες: Μαθαίνουν από πολύ μικρά τι σημαίνει “υπευθυνότητα”

Σίγουρα ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει σε ένα σπίτι που θα του μαθαίνει να είναι υπεύθυνο. Παρόλα αυτά, τα πρώτα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα από πολύ τρυφερή ηλικία. Επειδή είναι μεγαλύτερα από τα αδέρφια τους, είναι τα παιδιά που ίσως να προσέχουν μόνα τους τα αδέρφια τους στο σπίτι από μικρή ηλικία.

Είναι τα παιδιά που αν το αδερφάκι τους κάνει κάποια ζημιά θα τα ακούσουν εκείνα διότι “αυτό είναι μικρό και δεν ξέρει. Εσύ δε το σκέφτηκες;” . Φυσικά αυτή η κατάσταση πιέζει και πληγώνει τα μεγαλύτερα παιδιά. Σαν γονείς δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μπορεί το πρώτο παιδί να είναι μεγαλύτερο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παραμένει παιδί.

6 λόγοι_ που τα πρώτα παιδιά_ είναι ήρωες_

6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες: Πρέπει να ελέγχουν τον εαυτό τους διαρκώς επειδή είναι τα πρότυπα!

Οι γονείς συνηθίζουν να λένε στα πρώτα παιδιά ότι πρέπει να είναι “κύριοι” και “κυρίες” μπροστά στα μικρότερα αδέρφια τους, διότι αποτελούν πρότυπο για εκείνα. Έτσι τα πρώτα παιδιά μαθαίνουν να καταπιέζονται από μικρή ηλικία. Γίνονται λοιπόν ενήλικες που δεν έχουν μάθει να εκφράζονται και φοβούνται να κάνουν μία τρέλα.

Τα μικρότερα παιδιά σίγουρα έχουν ως πρότυπο τα μεγαλύτερα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι αυτά που επωμίζονται την ευθύνη της ανατροφής των μικρότερων. Τα παιδιά έχουν πρώτα από όλα πρότυπο τους γονείς. Γι’ αυτό και οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να κρατούν τους τύπους και όχι τα πρώτα παιδιά.

Πρέπει_ να ελέγχουν_ τον εαυτό τους_

6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες: Το μεγαλύτερο παιδί φταίει πάντα!

Είναι το μεγαλύτερο παιδί οπότε αν το μικρότερο ξεκινήσει να βρίζει, λογικά από το μεγαλύτερο τα άκουσε αυτά. Αν το μικρότερο σπάσει το βάζο, φταίει το μεγαλύτερο που δεν το πρόσεξε όσο θα έπρεπε, Αν το μικρότερο τσακωθεί με το μεγαλύτερο, φταίει το μεγαλύτερο που δίνει σημασία στο μικρότερο και δεν κάνει τα στραβά μάτια.

Είναι απλά παιδιά. Θα τσακωθούν και θα κάνουν λάθη. Οι γονείς θα πρέπει να επιπλήττουν το παιδί που έσπασε το βάζο, που έβρισε, που ξεκίνησε τον καυγά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

6 λόγοι που_ τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες_ Το_μεγαλύτερο παιδί_φταίει πάντα_

6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες: Το μεγαλύτερο παιδί πρέπει να ανέχεται άσχημες συμπεριφορές από το μικρότερο!

Επειδή είσαι μεγαλύτερος, πρέπει να ανέχεσαι την άσχημη συμπεριφορά του μικρότερου παιδιού γιατί αν ξεκινήσεις καυγά, θα ασχοληθείς με μικροπρέπειες επειδή το μικρό είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει. Κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Το παιδί πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μεγάλα παιδιά μαθαίνουν ότι μερικές φορές η υπεράσπιση του εαυτού δεν είναι και τόσο σημαντική, κάτι που φυσικά είναι λάθος και τα μικρότερα παιδιά κακομαθαίνουν και νομίζουν ότι ο κόσμος τους ανήκει. Ότι ο καθένας είναι υποχρεωμένες να ανέχεται τις άσχημες συμπεριφορές τους.

Το μεγαλύτερο παιδί_πρέπει_να_ανέχεται_άσχημες συμπεριφορές_από_το_μικρότερο_

6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες: Το μεγαλύτερο παιδί πιστεύει ότι οι γονείς του αγαπούν περισσότερο το μικρότερο!

Σίγουρα πολλά παιδιά εκδηλώνουν ζήλια προς το νέο μέλος της οικογένειας χωρίς απαραίτητα να έχουν κάνει κάτι λάθος οι γονείς. Εκεί είναι όμως που οι γονείς πρέπει να επενδύσουν στην σχέση των δύο αδερφών και να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε το μεγαλύτερο παιδί να καταλάβει ότι το μικρότερο δε του παίρνει τη θέση.

Αντιθέτως το μικρότερο παιδί παίρνει απλά κι αυτό μία θέση στην οικογένειά τους. Οι γονείς όμως πολλές φορές αντί να ηρεμήσουν τις ανασφάλειες του παιδιού τους, τις κάνουν χειρότερες. Οι συμπεριφορές των γονιών που περιγράψαμε παραπάνω, σίγουρα εντείνουν την κατάσταση.

Το μεγαλύτερο παιδί_πιστεύει_ότι_οι γονείς του_αγαπούν_περισσότερο το μικρότερο_

6 λόγοι που τα πρώτα παιδιά είναι ήρωες: Το μεγαλύτερο παιδί δεν έχει ιδιωτικότητα!

Σίγουρα δεν έχουν όλοι οι γονείς την πολυτέλεια να διαθέτουν δωμάτια για κάθε παιδί ξεχωριστά. Όμως αν το μεγαλύτερο παιδί έχει μερικές στιγμές της ημέρας ανάγκη για ιδιωτικότητα οι γονείς θα πρέπει να το σέβονται και να παίρνουν το μικρότερο παιδί σε άλλο δωμάτιο.

Από την άλλη όταν το μικρότερο παιδί μεγαλώσει κι αυτό, θα πρέπει οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ότι όταν το ένα αδερφάκι επείγει να μείνει μόνο του, το άλλο αδερφάκι θα πρέπει να το σεβαστεί και να λείπει από το δωμάτιο για λίγες ώρες.

6 λόγοι _που τα πρώτα παιδιά_είναι ήρωες_

Bonus: Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν πάντα να ξεγελάσουν τα μικρότερα

Και για να ελαφρύνουμε το κλίμα, το καλό  με το να έχεις μικρότερα αδέρφια είναι ότι για μερικά χρόνια μπορείς και να τα ξεγελάσεις. Δίνεις στα μικρότερα αδέρφια τα ψιλά στα κάλαντα και κρατάς εσύ τα χοντρά, γιατί το μικρότερο παιδί δεν ξέρει να μετράει αξία αλλά ποσότητα νομισμάτων.

Του λες ότι θα παίξετε μαζί playstation και δεν συνδέεις ποτέ το χειριστήριο στη συσκευή. Δεν επικροτούμε αλλά παραδεχτείτε το. Όλοι και όλες τα έχουμε κάνει!

το μεγαλύτερο παιδί_ξεγελάει_το_μικρότερο παιδί_

Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την ψυχολογία και την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: brightside.me

Close