Τα παιδιά καταλαβαίνουν με αγάπη & εμπιστοσύνη το σωστό & το λάθος – Όχι με τιμωρίες

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και ανταμοιβή ΟΧΙ τιμωρία !Σίγουρα οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις τιμωρούμε τα παιδιά μας, για να τα μάθουμε να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Πιστεύουμε ότι αυτός ο τρόπος είναι αποτελεσματικός, έτσι ώστε τα παιδιά μας να γνωρίζουν το σωστό και το λάθος. Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Η τιμωρία δεν είναι πάντα ο σωστός τρόπος . Σε μερικές περιπτώσεις, οι πολλές τιμωρίες δείχνουν στα παιδιά ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

Δείχνει στα παιδιά ότι πιστεύουμε ότι μόνο με τις τιμωρίες μπορούν να καταλάβουν το σωστό και το λάθος. Σε μερικές περιπτώσεις λοιπόν, τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους πούμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Ότι δεν χρειάζεται η τιμωρία για να καταλάβουν τα παιδιά ότι η πράξη τους δεν ήταν σωστή.

Δείτε ακόμα Διδάξτε στα παιδιά την μεγάλη ζωή όχι με πλούτη αλλά με φιλιά, γαργαλητά και χάδια

Μερικές φορές δεν χρειάζεται η τιμωρία για να καταλάβουν τα παιδιά και το σωστό και το λάθος. Η συζήτηση και η εξήγηση του σωστού και του λάθους στο παιδί, είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για να καταλάβουν το λάθος τους και να μην το επαναλάβουν.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ένα υπέροχο κείμενο που βρήκαμε στην σελίδα Homebirth Without Violence και αποφασίσαμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Είναι ένα κείμενο που εξηγεί για ποιον λόγο σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά μόνο με την συζήτηση, αρκεί για να καταλάβουν το λάθος τους.

Διαβάστε παρακάτω το αγαπημένο αυτό κείμενο: 

-” Μαμά τι σ’ έκανε να αποφασίσεις να μην μας τιμωρήσεις; ”
– ” Γιατί πιστεύω σε σένα. Και θέλω να πιστεύεις κι εσύ στον εαυτό σου επίσης. Είσαι ικανή να διαλέγεις το σωστό γιατί το νιώθεις σωστό, ακόμη κι όταν κανείς δεν κοιτάει. Οι τιμωρίες κι οι ανταμοιβές δεν το κάνουν αυτό.”

– ” Το βλέπω πως είναι δύσκολο μαμά, αλλά θέλω κι εγώ να μεγαλώσω έτσι τα παιδιά μου. Είναι ωραίο να σε εμπιστεύονται. Σ’ ευχαριστώ..! ”
Της εξήγησα τις συνέπειες της τιμωρίας και της ντροπής για να μπορέσει να το καταλάβει καλύτερα.

Ανέφερε κάποιους ανθρώπους στη ζωή της που πιστεύουν πως τα παιδιά χρειάζονται τιμωρίες για να καταλάβουν ότι υπάρχουν συνέπειες στις πράξεις. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν πάντα συνέπειες.

Την ρώτησα πως νιώθει όταν κάνει ένα λάθος ή κάνει κάτι που ξέρει ότι δεν είναι σωστό.
– ” Νιώθω απαίσια μέσα μου. Ειδικά αν ήμουν κακιά με κάποιον ή αν ξέχασα να κάνω κάτι σημαντικό. Με κάνει να νιώθω σχεδόν άρρωστη μερικές φορές..

Με κάνει να εύχομαι να γύρναγα πίσω τον χρόνο για να το κάνω καλύτερα.. Θέλω να το κάνω καλύτερα την επόμενη φορά.”
Συμφωνήσαμε πως οι τύψεις ή το ρήγμα στην εμπιστοσύνη είναι αρκετή τιμωρία και το να θες να τα πας καλύτερα την επόμενη φορά ένα πολύ σημαντικό μάθημα που πάρθηκε.

Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά αν τα αφήσουμε να το κάνουν. Έκανα τόσα λάθη τα πρώτα μου χρόνια ως γονιός. Ακόμα κάνω διαρκώς. Η τιμωρία δε θα με βοηθήσει να ωριμάσω ή να τα πάω καλύτερα. Εγώ όμως θέλω να τα πάω καλύτερα.

Είναι η σχέση, η συγχώρεση, η ενσυναίσθηση που με δίδαξαν.
Όλοι παλεύουμε καθημερινά για το καλύτερο. Να τα καταφέρουμε καλύτερα. Ξέρω πως τα μεγαλύτερα παιδιά το εκτιμούν αυτό. Τα παιδιά είναι τόσο ευγενικά. Συγχωρούν! Θέλω να είμαι κι εγώ ένας γονιός που συγχωρεί.

Είναι μια διαδικασία που θέλει εμπιστοσύνη..
Καθοδήγηση με αγάπη, χρόνος και ουσία είναι αρκετά…
Πάνω απ’ όλα, μια υγιής σχέση είναι το σπουδαιότερο κίνητρο, η σπουδαιότερη επιρροή στην ζωή ενός παιδιού.

( Ένας φόρος τιμής στην κόρη μου για τα 12 χρόνια της…σ’ ευχαριστώ για την υπέροχη φιλία σου και για το πόσο πολύ με εμπνέεις!)

Μαμά Lelia
Πρωτότυπο κείμενο, φωτό: Synergy: gentle parenting resources
✒ Μετάφραση κι επιμέλεια Homebirth Without Violence

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close