Μωρό: Όλες οι αλλαγές στον ύπνο του τον 1ο χρόνο!!

Ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι μία πολύ σημαντική περίοδος γιατί δημιουργείται η ρουτίνα του ύπνου του, αν και εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει ο οργανισμός και το ταπεραμέντο του.

Πόσο ύπνο χρειάζονται; Μεταξύ 2 και 12 μηνών, τα παιδιά κοιμούνται 9-12 ώρες τη νύχτα. Μετά τους 7 μήνες, πηγαίνουν για ύπνο μεταξύ 6 και 10 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται 2 με 4μιση ώρες που χωρίζονται σε 1 με 4 υπνάκους μοιρασμένους το πρωί και το απόγευμα. Όσο μεγαλώνουν, μειώνεται ο ύπνος της ημέρας.

Πώς κοιμούνται: τους πρώτους 2 μήνες, ο ύπνος μοιράζεται κατά 50% σε ενεργό ύπνο και 50% σε ήρεμο ύπνο. Μετά τον ενεργό ύπνο, συνήθως ξυπνούν. Στον τρίτο μήνα, ο ύπνος χωρίζεται σε ελαφρύ και βαθύ. Ο ελαφρύς ύπνος μειώνεται και η εναλλαγή τους διαρκεί 20-50 λεπτά. Στον έκτο μήνα, ο ύπνος τους πλησιάζει αυτόν των ενηλίκων, επομένως ξυπνούν όλο και λιγότερο μέσα στη νύχτα. Στον 8ο μήνα, το 60-70% των παιδιών κοιμούνται από μόνα τους και ξυπνούν αν ακόμα θηλάζουν ή χρειάζονται βοήθεια στη στάση του ύπνου.

Ανάπτυξη και ύπνος: την περίοδο που ανακαλύπτει και ξεκινά το μπουσούλημα, θα βρεις το μωρό σε διαφορετικές θέσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γύρω στους 6 μήνες, αντιλαμβάνεται την ύπαρξη των αντικειμένων και θυμάται πού βρίσκονται ακόμα και αν δεν τα βλέπει. Αυτό σημαίνει ότι όταν έφευγες από το δωμάτιο, ξεχνούσε την ύπαρξή σου, ενώ τώρα αντιλαμβάνεται ότι είσαι κάπου εκεί γύρω.

Πηγή: in.gr
Close